English version

Milé studentky, milí studenti, 

 

v dnešním newsletteru vám přinášíme spoustu příležitostí, jak se zapojit do života univerzity. Můžete nominovat kandidáty do akademického senátu nebo navrhnout, kdo by měl proslovit letošní fischerovskou přednášku. Pozveme vás na několik přednášek či besed a také na blížící se majáles a sportovní den. Nabídneme stipendia či stáže a nechybí ani oblíbená soutěž.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (29. března) se projednávaly nominace na fischerovskou přednášku i do akademického senátu. Pracuje se na přípravě statutu Komise pro doktorské studijní programy. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Nominujte kandidáty či kandidátky do Akademického senátu UP 

Už začátkem května čekají UP volby nového akademického senátu. Klíčový řídicí orgán univerzity, který schvaluje její rozpočet, reviduje univerzitní předpisy či dohlíží na dění na kolejích a v menzách, bude na UP úřadovat od září po necelé tři roky. Celá akademická obec má nyní možnost nominovat zástupce své fakulty z řad vyučujících i studujících. Více najdete v této aktualitě a na upol.cz/volby.

TikTok je hrozbou pro univerzitní systémy

Vydírání, podvodné e-maily nebo krádež hesel a účtů můžou hrozit uživatelům TikToku – zvláště v případě, že na stejném zařízení přistupují k interním systémům, jako je STAG či UPlikace. Podle pokynu rektora UP proto nesmí být na služebních telefonech TikTok nainstalován. Vedení apeluje také na jednotlivce, aby na soukromých zařízeních s TikTokem do STAGu či UPlikace nepřistupovali. Více si přečtěte v této aktualitě.

Využijte možnosti pozvat na UP zajímavou osobnost

Už od roku 1994 se na UP koná přednáška k poctě prof. PhDr. Josefa Ludvíka Fischera, který byl prvním rektorem po jejím obnovení v roce 1946. Návrh na kandidáta/kandidátku pro letošní rok může podat každý student či zaměstnanec UP, součástí návrhu musí být krátké odůvodnění. Mělo by jít o významnou českou či zahraniční osobnost z kterékoli vědní oblasti. Návrhy posílejte na e-mail prorektorkaVaV@upol.cz do 15. května 2023. O výběru následně rozhoduje na návrh příslušné univerzitní komise rektor UP. Podívejte se na kompletní přehled osobností, které na UP fischerovskou přednášku proslovily v minulosti – loni to byla Dana Drábová.

Nový bibliobox na Šlechtitelů 

Knihovna biologických oborů na PřF UP v Holici má už nějaký ten pátek nový bibliobox. Pro připomenutí: další najdete u vrátnice Zbrojnice, před budovou Teoretických ústavů, před budovou PřF (Envelopa), před budovou FTK (Neředín) a v budově A vedle schodiště na právnické fakultě.

DOBROVOLNICTVÍ, BRIGÁDY A STÁŽE

Placené stáže v energetice a odpadovém hospodářství 

Technické služby města Olomouce nabízejí díky spolupráci s Udržitelnou univerzitou placené stáže v energetice a odpadovém hospodářství. Čeká vás hledání cesty k energeticky udržitelnému městu nebo práce s daty o recyklaci a třídění odpadu. Můžete získat zkušenosti od mentorů a lidí z praxe, případně možnost spolupráce na bakalářce, diplomce nebo disertačce. Podrobnosti najdete na webu.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Webináře pro zájemce o Fulbrightovo stipendium

Chtěli byste studovat, provádět výzkum nebo přednášet v USA? Díky Fulbrightovým stipendijním programům tam mohou vycestovat vědečtí pracovníci, přednášející i studenti – stačí dokončený bakalář. Kromě stránek s přehledem stipendií je připravena také série webinářů, během nichž se můžete vyptat na vše, co s programem, přihláškou a pobytem v USA souvisí.

POZVÁNKY

Evropské dialogy Václava Havla 2023: Evropa ve střetu dvou světů

Václav Havel byl po celý život zvyklý klást nepohodlné otázky. Jednou z nich byla úvaha o tom, kde začíná a kde končí Evropa. S ní souvisela i otázka, kde začíná a končí Rusko. Ve středu 19. dubna od 14 hodin bude nejen o tom v naší posluchárně Václava Havla (Křížkovského 12) debatovat řada zajímavých osobností v čele s diplomatem a publicistou Michaelem Žantovským, ekonomem Tomášem Sedláčkem či historikem a potomkem donských kozáků Alexejem Kelinem. Vstup zdarma po předchozí registraci a do zaplnění kapacity, více na webu nebo FB.

Už za měsíc bude majáles!

S květnem je tradičně spojený studentský svátek Olomoucký majáles UP. Letošní ročník se uskuteční 2.–3. května a na dvou scénách (nádvoří Konviktu a Zbrojnice) nabídne koncerty, divadlo, hospodský kvíz, workshopy, besedy, prezentace studentských spolků a neziskových organizací a k tomu dobré občerstvení. Specialitou programu bude hudební majálesová tramvaj. Králem Olomouckého majálesu UP 2023 se stane divadelní a filmový režisér a herec Miroslav Krobot. Podrobné informace již brzy na www.olomouckymajales.cz.

Sportovní den UP bude 10. května 

Přibližně měsíc zbývá do květnového Sportovního dne UP. Už teď na webu upol.cz/sportovni-den najdete některé z aktivit, které se na univerzitě na tento den chystají: výlet do Hodslavic, šachový turnaj, běh olomouckými parky nebo expediční superjízda. Během nadcházejících dní na tento web přibude také tradiční bohatá nabídka Akademik sport centra UP. Na sportovní den je každoročně vyhlášeno rektorské volno.

Stories Out of Space – literární večer Britského centra Knihovny UP 

Příběhy z vesmíru, ale také mimo vesmír a prostor, to je téma v pořadí již třetího literárního večera Britského centra Knihovny UP, který se chystá na středu 19. dubna od 18 hodin. Studenti semináře spekulativní literatury z katedry anglistiky a amerikanistiky FF UP představí svá oblíbená beletristická díla, poezii a hudbu z oblasti science fiction, i vlastní výzkumy a tvůrčí počiny.

NOVÉ NORMY

 
  • Zásady soutěže o udělení Juniorského grantu Univerzity Palackého v Olomouci – novela č. 2
    Norma, účinná od 24. března 2023, je určena pro studenty UP a zaměstnance UP. Novelou normy došlo ke změně schvalovacího orgánu Juniorských grantů UP a byla zakotvena role Projektového servisu.
  • Řád vysokoškolské koleje UP
    Norma, účinná od 5. dubna 2023, je určena zejména pro studenty UP a dále pro zaměstnance UP. Novelou dochází k umožnění elektronického uzavírání smluv o ubytování, ke změně termínu splatnosti kolejného, ke stanovení povinnosti studentů hlásit změnu osobních údajů a k upravení podmínek vstupu do pokojů studentů.

Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽE

Odhalujete vědecká tajemství? Staňte se Českým Vševědem! 

Řekněte o svém výzkumu světu! Soutěž popularizátorů vědy Český Vševěd už podruhé doprovodí Noc vědců, jejímž tématem je letos tajemství. Zapojit se mohou všichni odborníci a studenti. Stačí natočit video přibližující zajímavou formou v maximálně 150 sekundách tajemství vaší práce. Nerozhoduje profesionálnost videa, ale jeho obsah a originalita. Přečtěte si víc v článku Žurnálu UP a v tomto PDF.

Jeden den s velvyslankyní či velvyslancem 

Velvyslanectví Kanady společně s americkým a britským velvyslanectvím vyhlašují pro mladé ženy ve věku 16 až 25 let soutěž Ambassador for a Day, díky níž mají možnost zažít jeden pracovní den s ambasadorkou a ambasadory zmíněných zemí. Stačí napsat a do 9. dubna poslat krátkou esej v angličtině. Podrobnosti naleznete zde.

Vyhrajte startovné na olomoucký půlmaraton – hlavní závod  

Běhá vám to? Pak pro vás máme soutěž o volné registrace na největší běžecký svátek na Moravě – Olomoucký 1/2maraton. Jako dlouhodobý partner závodu pro vás máme připraveny ještě 2 registrace na hlavní závod. Stačí nám do 12. dubna napsat na soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a registrace může být vaše. Do předmětu uveďte „Hlavní závod“. Otázka: Kdy budeme rozesílat další Newsletter UP?

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!