English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

 

ulice univerzitního města po roce opět zasypal sníh, proto bychom měli trochu zpomalit a třeba si něco pěkného přečíst. Naštěstí není třeba chodit nikam daleko, neboť máte právě před sebou poslední pravidelný Newsletter UP v roce 2022. Termíny pro příští rok najdete na této stránce spolu s archivem. Protože je ale předvánoční doba také obdobím různého shánění a stíhání, možná vás potěší rozšířená otevírací doba UPointu, kam se můžete vydat i nadcházející sobotu a rovněž 23. prosince. Skriptárna na Zbrojnici bude otevřena do 22. prosince, upravena bude také otevírací doba Knihovny UP. A když už budete na Zbrojnici, vyzvednout si můžete i betlémské světlo. Od nedělního poledne do čtvrtečního večera bude osvětlovat průjezd u její vrátnice.

Nové benefity: Zvýhodněný lyžařský servis, dámské fitness i bezplatná kontrola zraku

V průběhu podzimu přibylo mezi benefity, které Univerzita Palackého nabízí všem svým zaměstnankyním a zaměstnancům, několik novinek od externích partnerů. Nově je možné získat slevu a bezplatnou kontrolu zraku v optice Flora Optik, zvýhodněný servis, půjčení či koupi vybavení ve Snow4Fun Olomouc nebo levnější permanentku do fitcentra Jako proutek. Více najdete v této zprávě nebo v kompletním přehledu benefitů. 

Na vrátnici filozofické fakulty je nově veřejný defibrilátor

Víte, že je v univerzitních budovách k dispozici už osm veřejně přístupných defibrilátorů, které slouží k provádění laické první pomoci? Nejnověji je tento přístroj umístěn na vrátnici filozofické fakulty na adrese Křížkovského 10. Technologie umístěná v nevelké krabičce může napomoci obnovit životně důležitý srdeční rytmus u člověka se srdeční zástavou. Použít ho může i naprostý laik, přístroj jej po aktivaci navádí hlasovou a obrazovou nápovědou. Podívejte se na článek s přehledem všech defibrilátorů na UP.

Zimní semestr už čeká na studentské hodnocení

Studentům se včera otevřela možnost, aby ohodnotili právě končící semestr v rámci studentských evaluací předmětů, a to opět odkudkoli pomocí interaktivního online formuláře na stránkách eval.upol.cz. Aby však bylo hodnocení objektivní, je potřeba získat ohlasy co největší části studentů. Požádejte je, prosím, aby se do hodnocení výuky v co největší míře zapojili. Zdůrazněte, že evaluace jsou skutečně anonymní a že se nemusejí bát vyjádřit pochvalu, ale ani konstruktivní a spravedlivé připomínky. Možnost studentských evaluací se uzavře 13. února 2023.

Tři krále můžete potkat i na univerzitě

Tři králové se v pátek 6. ledna během své cesty na koních po Olomouci krátce zastaví i na Univerzitě Palackého. Přijďte se s nimi potkat v 9:40 na nádvoří rektorátu (Křížkovského 8), kdy je přijde pozdravit i rektor Martin Procházka. Potom se koledníci – hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, primátor Statutárního města Olomouc Miroslav Žbánek a biskup a administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík – vydají na koních do centra města k olomoucké radnici. Jak bude vypadat letošní tříkrálová sbírka i podrobný program olomouckého koledování, najdete na stránkách Charity

Vydejte se za studiem do Betléma (a do USA zároveň!) 

Chcete zkusit studovat v Americe? Máte šanci. Stačí se přihlásit do výběrového řízení na semestrální studijní pobyt na partnerské instituci v rámci studijního programu UP, založeného před třiceti lety americkým filantropem a přítelem Univerzity Palackého Charlesem Merrillem. V akademickém roce 2023/2024 máte možnost studovat na těchto školách: Moravian University, Bethlehem, Pennsylvania a Coe College, Cedar Rapids, Iowa. Komu je program určen, jak v případě zájmu postupovat a další podrobnosti jsou na webu zahraničního oddělení. Jen dlouho neotálejte, protože uzávěrka je 12. února.

Průzkum: Řidiči, chodci a světlo

Do našich životů stále častěji pronikají nové světelné technologie a kolem nás se tak vyskytují rozličnější světelné zdroje. V poslední době dochází k významné obměně jak světelných zdrojů u automobilů, tak i v rámci veřejného osvětlení. Průzkum katedry psychologie filozofické fakulty zjišťuje, jakým způsobem různé světelné zdroje působí na člověka. Konkrétně se jedná o oblast působení světla na řidiče a chodce v kontextu přecházení vozovky v místech přechodů pro chodce. Přečtěte si více a třeba průzkum rovnou vyplňte.

Kam se Sodexo body? Do Skriptárny!

Někdo proměňuje vodu na víno, Vydavatelství UP proměňuje Sodexo na knihy. Věděli jste, že ve Skriptárně na Zbrojnici lze knihy zaplatit také FlexiPass poukázkami a kartami? Můžete to využít třeba ještě před Vánoci a někomu ze svých blízkých pod stromeček darovat chytrou knihu. Výběr vánočních tipů z produkce VUP najdete na webu. Anebo zajděte přímo do Skriptárny na Zbrojnici a řekněte knihkupkyním, z jakého ranku a oblasti byste knihu rádi. Určitě pro vás v pestře zaplněných regálech najdou to pravé – ať už z produkce naší univerzity, či z ostatních vydavatelství.

Dotazník: Zkušenosti zahraničních studentů na vysokých školách v ČR

Jak se studuje zahraničním studentům na českých vysokých školách? To má zjistit právě spouštěný dotazník MŠMT a Domu zahraniční spolupráce. Tato organizace pomáhá českým studentům vyjet do zahraničí a zároveň v programu Study in the Czech Republic (STUDY IN) představuje zahraničním uchazečům možnosti studia na vysokých školách v České republice. Dotazník lze vyplnit do 31. prosince zde.

Magazín Universitas shrnuje české předsednictví EU

Zajímavé novinky z dění na českých univerzitách můžete pravidelně číst na webu Universitas, kde se lze přihlásit také k odběru newsletteru. Jeho poslední vydání se ohlíží za pomalu končícím českým předsednictvím v Radě EU. Podívejte se na výběr těch nejlepších článků, mezi nimiž najdete rozhovor s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem nebo reportáž z debaty Evropské kachny aneb Čemu všemu jsme ochotni věřit?, která se zaměřila na stále sílící tlak dezinformací. Celý newsletter si přečtěte na webu.

I Palacký věděl, kdy má dost: na univerzitě startuje kampaň proti plýtvání jídlem

Průměrný Čech vyhodí ročně 50 kg jídla, hmotnost nesnězeného jídla v menzách Univerzity Palackého se pak za celý rok pohybuje okolo 50 tun. Změnit to má právě započatá kampaň, za níž stojí studentský spolek Udržitelný Palacký a Udržitelná univerzita. Plakáty s motivem Františka Palackého nabádají studenty a zaměstnance k zodpovědnějšímu přístupu k potravinám jak v univerzitních menzách, tak ve vlastních lednicích a spížích. Více o kampani i důležité odkazy najdete na webu.

Olomoucká vzpomínka na Václava Havla

Václav Havel je mimo jiné vůbec prvním polistopadovým držitelem čestného doktorátu Univerzity Palackého. Jeho osobnost nám v Olomouci po celý rok připomíná lavička Václava Havla na nádvoří Zbrojnice, kromě ní ale také předvánoční vzpomínková akce. U lavičky se sejdeme v neděli 18. prosince v 17 hodin, připraveno bude čtení z Havlova díla, hudba, charitativní punč a knížky k zakoupení. Celý výtěžek charitativní akce bude věnován rodinnému centru Heřmánek a mobilnímu hospici Nejste sami. Setkání organizuje Radostná Olomouc a lidé dobré vůle za podpory UP.

Vánoční otevírací doba UPointu

V UPointu najdete spoustu věcí, které se před Vánocemi mohou hodit, ať už je to nové vánoční přání, baňka na stromeček, kalendáře na příští rok nebo ručně vyráběná svíčka. Jak bude v adventním a vánočním období otevřeno?

  • V sobotu 17. prosince bude otevřeno od 9 do 13 hodin.
  • V pátek 23. prosince bude otevřeno od 9 do 14 hodin.
  • 24. prosince – 1. ledna bude zavřeno.
  • 2.–4. ledna bude zavřeno z důvodu inventury.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.