Přednáška s diskusí
Zveme na přednášku a diskusi s prof. Jamesem Farrerem (Sophia University, Tokio) a dr. Lenkou Vyleťalovou (KAS FF UP), během které se dozvíte, jak v průběhu jednoho a půl století japonská kuchyně dobyla svět.
Japonská kuchyně se stala opravdu světovou - podává se ve více než 150 000 restauracích mimo Japonsko - od jednoduchých jídelen až po chrámy “fine dining”. Největší rozmach zaznamenala v posledních čtyřiceti letech, ale kořeny konzumace japonských kulinářských výrobků jakožto něčeho módního jsou mnohem starší. Přednášející na této besedě (zároveň autoři kapitol v nedávno vydaném svazku The Global Japanese Restaurant: Mobilities, Imaginaries, and Politics) se podělí o bohatá etnografická data ze šesti kontinentů a přiblíží, jak v průběhu jednoho a půl století japonská kuchyně dobyla svět. Akce se bude konat v angličtině.