English version

Milé studentky, milí studenti,

na horách už napadl první sníh a rána začínají být mrazivá, a tak je ten správný čas si sednout do tepla a něco pěkného si přečíst – třeba zrovna univerzitní newsletter. V něm máme pro každého něco: pro běžce i pro čtenáře, pro děti i pro rodiče, pro hravé i pro podnikavé. Pozveme vás na koncert k výročí univerzity a na přednášky, vy nám zase můžete pomoci vyplněním opravdu krátkého dotazníku. Děkujeme, že nás čtete!

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 11. října se hovořilo o nové normě k whistleblowingu či zodpovědné a otevřené vědě. V pondělí 30. října navštíví Univerzitu Palackého prezidentský pár. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Vstupenky na slavnostní koncert k výročí univerzity jsou v prodeji

Přesně na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva zazní slavnostní koncert u příležitosti 450 let od založení olomoucké univerzity. Moravská filharmonie Olomouc představí v premiéře suitu Templum Honoris, kterou zkomponovali skladatelé spojení s UP: Jan Vičar, Vít Zouhar, Marek Keprt a Tomáš Hanzlík. Zazní také díla Pavla Vranického nebo Dmitrije Šostakoviče. Koncert bude živě přenášen na vlnách ČRo Vltava.

Vstupenky s 50% slevou pro studující a pracující na UP zakoupíte online přes tento speciální odkaz. Nejdřív si vyberete místo, poté vlevo v roletce zvolíte „VIP 50%“. Na koncert si nezapomeňte vzít ISIC či studentskou kartu.

Provozní info: odstávka vody na Envelopě a výpadky Moodle

V úterý 24. října bude od 8:00 do 16:00 hodin přerušena dodávka vody v kampusu Envelopa. Přerušení dodávky vody se týká kolejí Generála Svobody, J. L. Fischera, Bedřicha Václavka a 17. listopadu. Na koleji Šmeralova a v menze 17. listopadu poteče pouze studená voda. Omezení dodávky vody se dotkne také právnické, přírodovědecké a pedagogické fakulty, kde budou v tento den uzavřeny FreshUPy. Omezen bude i provoz samotných budov – sledujte fakultní zdroje. 


K významným výpadkům dostupnosti Moodle může kvůli upgradu docházet od úterý 31. října od 16:00 do 10:00 ve středu 1. listopadu.

Univerzitní knihovna se představuje

Věděli jste, že vám v univerzitní knihovně půjčí nejen knihy, ale třeba taky deštník? A že vám knihovníci pomohou s rešerší nebo citační analýzou? Nevadí, Knihovna Univerzity Palackého (KUP) vám v nadcházejících dnech představí své služby, které nabízí ve Zbrojnici i fakultních pobočkách. Přečtěte si souhrnný článek a sledujte její Facebook, kde se aktuálně dočtete o nabídce knihovny ve Zbrojnici.

Prohlédněte si výroční zprávu UP za rok 2022 v atraktivním grafickém zpracování

Oficiální výroční zprávy jsou většinou souhrnem čísel, kterým běžný člověk nerozumí. I proto UP každý rok vytváří PR verzi výroční zprávy, která se moderním a svěžím designem a obsahem snaží přiblížit její působení na poli výukovém, vědeckém, kulturně-společenském, sociálně-odpovědném i trvale udržitelném. Podívejte se v 18 kapitolách na přehled toho nejdůležitějšího, co se v roce 2022 na UP událo.  

Vyšlo nové vydání newsletteru Oddělení strategie a kvality UP

Třetí letošní číslo informuje například o tom, že v listopadu se na PF v rámci vnitřního hodnocení kvality uskuteční komplexní interní hodnocení kvality všech činností. Dále připomíná, že vznikla Metodika udržitelných akcí, která pomáhá pořadatelům napříč UP i mimo ni s organizací konferencí, workshopů nebo přednášek s menším negativním dopadem na planetu. Tématem čísla je dotazníkové šetření mezi univerzitními partnery. Nezapomeňte, že dotazy a podněty k zajišťování a hodnocení kvality činností na UP můžete zaslat prostřednictvím formuláře. Přečtěte si celý newsletter v PDF.

DOTAZNÍKY A PRŮZKUMY

Vaše odpovědi na tři otázky pomohou spočítat uhlíkovou stopu UP 

Pěšky, na kole, nebo autem? Z kolejí, nebo z Hodonína? – UP se zavázala, že spočítá svou uhlíkovou stopu a bude se ji snažit snižovat. K jejímu výpočtu jsou nezbytná i data o tom, jakým způsobem se na ni dopravují její studenti či zaměstnanci. Udržitelná univerzita proto ve spolupráci s katedrou psychologie FF UP připravila jednoduchý průzkum, otevřený od 16. do 25. října. Pro získání vypovídajících dat jej, pokud chcete, můžete vyplňovat každý den. Podrobnosti najdete v článku

POZVÁNKY

Horský závod Rabštejnský kocour 

Vzduch v podhůří Hrubého Jeseníku je na podzim takový, jako nikde jinde – to vám potvrdí každý, kdo se už někdy zúčastnil horského závodu Rabštejnský kocour. A takových lidí není málo, letos se totiž poběží už po 37., a to 4. listopadu. Závod pořádá Akademik sport centrum UP a na účastníky čeká téměř 14 kilometrů z Libiny na Velký Rabštejn přes silnice, louky, pole, lesy, lesní cesty a bažiny. Přihlaste se do 1. listopadu a poté se můžete připojit i k poslednímu slanění na skalách Velkého Rabštejna nebo se projít na vyhlídku. Podrobnosti jsou na www.rabstejnskykocour.cz.

Zahrajte si s přáteli nebo rodinou hospodský kvíz – speciál k Noci vědců

Noc vědců už je za námi, ale vy si až do 5. listopadu můžete, kdekoliv chcete, zahrát Hospodský kvíz, připravený speciálně na letošní téma – tajemství. Věříme, že všemi jeho nástrahami projdete a otázky vás budou bavit. Čeká na vás 56 otázek z mnoha vědních a nevědních oblastí a zábava na zhruba dvě hodiny. Kvíz je vhodný pro všechny od 12 let. K jeho hraní potřebujete jen chytrou televizi, počítač či mobil a samozřejmě papír a psací potřeby. Více o pravidlech zde. Kvíz je dostupný na webu, heslo k otevření kvízu je: ee69773913

UP Business Camp se letos zaměří na umělou inteligenci 

Už 24. listopadu se potkáme v Pevnosti poznání se všemi nadšenými studenty a podnikavými lidmi, co chtějí rozjet vlastní business. Na své si přijdou jak startupy, tak zavedení podnikatelé, kteří hledají investory nebo nové kontakty. Téma letošní konference je AI: VYUŽIJ SVOU PŘÍLEŽITOST a odhalí, jak pracovat s umělou inteligencí ve prospěch vlastního podnikání. Celodenní program zahrnuje workshopy, přednášky i networking. Těšit se můžete na řečníky z IBM, CzechInvest nebo projektů E-bezpečí a Digidoupě. Nechybí ani soutěž Souboj startupů, kde mohou začínající firmy dosáhnout na ceny až v hodnotě 100 tisíc korun. Pro studenty a zaměstnance UP jsou k dispozici zvýhodněné vstupenky.

Přednáška: Sexualizované a domácí násilí v ČR

Lékařská fakulta UP zve na přednášku JUDr. Lucie Hrdé, specialistky na trestní a rodinné právo. Zabývá se především problematikou sexualizovaného a domácího násilí, obranou zvlášť zranitelných obětí trestných činů a péčí o ně. Je spoluzakladatelkou neziskové organizace Bez trestu, vítězkou kategorie PRO BONO Právník roku 2022. Přednáška proběhne 2. listopadu od 16:00 ve velké posluchárně Teoretických ústavů LF UP (Hněvotínská 3).

Olomoucký cyklus přednášek o mezinárodním právu pokračuje 

Centrum pro mezinárodní humanitární a operační právo (CIHOL) při PF UP pořádá druhé setkání z cyklu přednášek o mezinárodním právu. Tentokrát pod názvem Sanctions, Sanctity, & Sovereignty: Analysing India's approach to sanctions in International Law. Mluvit se bude o Indii jako o klíčovém ekonomickém a politickém subjektu a také o neutrálním postoji Indie v současné rusko-ukrajinské válce. Přednáška představí minulý i současný přístup této země k mezinárodním sankcím. Hosty budou kolegyně Rashmi Raman a Kamya Vishwanath z Jindal Global Law School. Setkání se uskuteční 23. října od 12:30 na PF UP (pracovna 1.67) a současně i online. Zájemcům o účast je určen přihlašovací formulář.

Proběhněte se s univerzitou podzimní Olomoucí

Příznivci vytrvalostního běhu jsou zváni na Přebor UP v přespolním běhu, jehož již 45. ročník pořádá ve středu 25. října katedra sportu FTK UP ve spolupráci s Atletickým klubem Olomouc. Trasa povede Bezručovými sady se startem a cílem na atletickém stadionu, přičemž ženy poběží 3 kilometry a na muže čeká 5,5 kilometru dlouhý závod. Vítězové se mohou těšit nejen na medaile a titul Přeborník/Přebornice UP v přespolním běhu pro rok 2023, ale také na finanční odměnu v podobě mimořádného stipendia i věcné ceny. Začíná se ve 14:30, kdy se na atletickém stadionu otevře registrace žen. Podrobnosti k přeboru jsou k dispozici na webu FTK.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!