English version

Milé studentky, milí studenti,

v úvodu posledního červnového newsletteru se připojujeme k prázdninovému přání rektora Martina Procházky. I my vám přejeme pěkné léto a budeme rádi, když si jej zpestříte čtením univerzitního zpravodaje, který vám i nadále budeme posílat každých 14 dní.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (21. června) se jednalo o přípravě rozpočtu, nominaci nového člena Správní rady UP i převozu insignií pro podzimní výstavu. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP). Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Blíží se zápis předmětů na zimní semestr

Léto sotva začalo, a člověk už aby si plánoval podzim a zimu… Na některých fakultách totiž začíná zápis předmětů už ve druhém červencovém týdnu. Otevřete si harmonogram (v PDF), na straně 5 a dále najdete data a hodiny začátku zápisu podle vaší fakulty, ročníku, typu studia a dalších kritérií.

Přehled medailí Univerzity Palackého najdete nově na webu

Soubor patnácti medailí, které Univerzita Palackého od roku 1946 udělovala a stále uděluje významným osobnostem, je nově k prohlédnutí na webu univerzity. Zatím jsou zpracovány nejdůležitější a nejčastěji udělované medaile: záslužné medaile UP, jubilejní medaile UP a Pamětní a záslužná medaile k 200. výročí pobytu Josefa Dobrovského v Olomouci. Kromě jejich profesionálních fotografií obsahují stránky informace o fyzických charakteristikách, jako je materiál, velikost či hmotnost, a rovněž o autorství a roku vzniku. Prohlédněte si je: upol.cz/medaile.

Staňte se členem Klubu absolventů UP 

Tušíte, kolik absolventů loni vypustila naše univerzita do světa? 4 006 – a na všechny čeká Klub absolventů UP. Pokud tedy právě dokončujete studium nebo se k tomu brzy chystáte, nezapomeňte si potom vyplnit přihlášku. Pokud už se nějakým diplomem z UP pyšníte – a to včetně bakalářského! – přihlaste se rovnou. Nejenže získáte pěknou kartičku, ale také spoustu na ni vázaných benefitů, slev a výhod, možnost půjčovat si nadále knihy v univerzitní knihovně nebo přednostní pozvánky na akce (nejen) pro absolventy. Online registrace je možná na absolventském webu.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Nové „céčko“: Udržitelný rozvoj v teorii a praxi 

Dvanáct setkání nad tématy, jako je klimatická změna, význam biodiverzity, dostupnost vody nebo smart cities, a tři kredity k tomu. Tak bude vypadat nový předmět Udržitelný rozvoj v teorii a praxi, který si můžete zapsat jako nepovinný v kategorii „C“. Vyučovat se bude každé úterý od 17 hodin na Pevnosti poznání, ve STAGu jej najdete pod kódem EKO/URTP. Více si můžete přečíst v článku.

Rozšiřte si pohled na svět během Global Affairs Academy

Chcete se dozvědět více o globálních záležitostech, bezpečnosti a diplomacii od diplomatů a odborníků? Velvyslanectví USA v Praze zve Bc. studenty na pětidenní (11.–15. 9.) Global Affairs Academy, prestižní program, jehož cílem je inspirovat novou generaci českých lídrů v oblasti mezinárodních vztahů, diplomacie, mezinárodní ekonomiky a globálního rozvoje. Přihlášky jsou otevřené do 9. července, podrobnosti naleznete zde.

Letní škola statistických metod

Letní škola vám usnadní přípravu a zpracování experimentů, značně urychlí a zpřesní zpracování vašich experimentálních výsledků, a to včetně jejich interpretace a prezentování. Uskuteční se v srpnu, a to jak prezenčně, tak online. Více informací naleznete na webu.

DOTAZNÍKY A PRŮZKUMY

Pomozte vytvořit lepší testy pro autoškoly

Jak řidiči vyhodnocují potenciálně rizikové situace na silnicích a jak zefektivnit závěrečnou zkoušku v autoškole? Zapojte se do výzkumu katedry psychologie! Ta teď hledá plnoleté řidiče, kteří vlastní řidičský průkaz sk. B, řídí motorové vozidlo minimálně 3 roky, maximálně však 10 let a mají najeto alespoň 15 tisíc km. Během výzkumu budete sledovat videa obsahující potenciálně rizikové situace z pohledu řidiče. Registrujte se přes formulář, podrobnosti najdete na webu.

POZVÁNKY

Osedlejte v létě sdílená kola nextbike s bonusem

UP dlouhodobě podporuje udržitelnou dopravu a sdílenou mobilitu. I proto mohou její studenti a zaměstnanci využít výhodnější roční či měsíční předplatné a bonusový kredit za registraci u sdílených kol nextbike. Noví i stávající uživatelé se ještě několik dní můžou zapojit do červnové výzvy, osedlat kola, ušetřit CO2, ulevit veřejnému prostoru ve městě a navíc vyhrát víkend ve Vídni, předplatné na nextbike nebo vstupenky na Colours of Ostrava.

NOVÉ NORMY

 
  • Jednací řád AS UP

    Vnitřní předpis UP, účinný od 1. července 2023, je určen zejména členům Akademického senátu UP, dále však celé akademické obci. Upravuje orgány a jednání AS UP, schvalování vnitřních předpisů, rozpočtu a strategických záměrů UP, upravuje proces udělování předchozích souhlasů se jmenováním a odvoláním členů RVH UP, VR UP a vysokoškolského ústavu, dále upravuje řízení o návrhu na jmenování rektorem a řízení o návrhu na jeho odvolání, souhlas s odvoláním děkana a vyjádření k záměru rektora jmenovat a odvolávat prorektory.

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!