English version

Milé studentky, milí studenti,

pohled do kalendáře nám prozradí, že se kvapem blíží polovina nejkratšího měsíce v roce. Takové datum, jakým je právě 14. únor, nemůže nechat nikoho chladným: pro některé je svátkem zamilovaných, jiní si počkají na první máj a raději oslaví začátek letního semestru. V pondělí navíc začíná i Akademický týden UP, během kterého si několika akcemi připomeneme 76. výročí obnovení naší univerzity v roce 1946. Ještě předtím máte poslední šanci ohodnotit zimní semestr v evaluacích.

Protiepidemická opatření na začátku semestru
Spolu se začátkem semestru dojde postupně ke změně řady opatření ministerstva zdravotnictví týkajících se v souvislosti s covidem-19 také režimu na Univerzitě Palackého. Obecné aktuální informace naleznete na oficiálních covid stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR a Vlády ČR, konkrétněji k režimu na UP pak na univerzitním koronawebu upol.cz/covid-19 (web bude v nejbližších dnech opakovaně aktualizován, sledujte jej prosíme průběžně). 

Výuka v letním semestru bude každopádně zahájena prezenčně, pouze u přednášek nad 100 osob je pro nejbližší období Krizovým štábem UP doporučeno zvážit využití hybridní formy. Podrobnosti vám vždy sdělí konkrétní vyučující. Povinné zůstane také používání ochrany dýchacích cest ve vnitřních prostorách školy, na nejbližší dny zůstane v této oblasti v platnosti i většina nařízení a doporučení rektora. Přesné informace najdete vždy na této stránce (v případě, že bude odkaz přetížen, si můžete přímo do prohlížeče zkopírovat link: bit.ly/rezimnaUP). 

Vzhledem k množství chystaných postupných změn a neustálému vývoji epidemické situace doporučujeme v nejbližších dnech sledovat aktuální informace nejen na univerzitním koronawebu opakovaně.

Setkání (nejen) akademické obce UP
Součástí letošního Akademického týdne UP, který začíná – stejně jako semestr – 14. února, bude i Setkání (nejen) akademické obce UP. Přijďte ve čtvrtek 17. února v čase 16:30–18:00 do auly pedagogické fakulty diskutovat o aktuálních i budoucích aktivitách, výzvách i problémech UP a všech jejích součástí. Všichni studenti a zaměstnanci Univerzity Palackého v Olomouci jsou srdečně zváni. Na hojnou účast se těší rektor univerzity Martin Procházka. Akce se uskuteční v hybridní formě (odkaz naleznete před konáním akce na těchto stránkách) a za dodržení aktuálních epidemických opatření. Dotazy můžete posílat už teď na komunikace@upol.cz.

Do letního semestru s ještě chytřejší UPlikací
Už máte UPlikaci? Budete mít radost! Ještě ji nemáte? Tak si ji nainstalujte – a budete ji mít taky! S letním semestrem se v ní totiž objeví příjemné novinky – především automatická synchronizace rozvrhu se STAGem. Zatímco dříve jste si museli při změně rozvrhu ve STAGu aktualizovat ten v UPlikaci ručně, nově vás na neaktuální rozvrh aplikace sama upozorní a nabídne nápravu. Funkci oceníte hlavně během prvního týdne semestru, až si ještě budete odepisovat a zapisovat nové předměty, ale upozorní vás i na případné změny ze strany katedry, vyučujícího či rozvrháře. 

Ať už UPlikaci používáte, nebo ne, můžete nám pomoci s jejím vývojem vyplněním jednoduchého dotazníku. Ještě je něco, co UPlikace neumí, ale podle vás by měla? A pokud ji nepoužíváte, co by měli její tvůrci udělat, aby si vás získali? V neposlední řadě můžete také děkovat: stačí kliknout sem.

Získejte pro svůj projekt podporu od Nadačního fondu UP
Už posedmé můžete pro svůj vědecký nebo umělecký projekt získat podporu Nadačního fondu UP. Díky ní máte šanci vyzkoušet si své představy v praxi, podívat se na zahraniční pracoviště či poznat osobnosti oboru. Fond podporuje umělce, kreativce, badatele a inovátory z řad studentů magisterských i doktorských programů. Žádat je možné do 14. března 2022.  Jednou z důležitých podmínek je, aby měl projekt nebo výzkum mezinárodní přesah. Více si přečtěte ve zprávě Žurnálu UP nebo přímo na webu NF UP. Na zbytek se můžete zeptat při webináři v úterý 1. března v čase 13:30–15:00.

Jaká je vaše imunita a protilátky na covid-19?
Ústav molekulární a translační medicíny LF UP a Fakultní nemocnice Olomouc otevírají všem nábor do studie kolektivní imunity proti viru SARS-CoV-2 (PREVAL 2). Všichni účastníci se vyšetřují na protilátky a přítomnost viru na sliznici. Studie probíhá na odběrovém místě na covid-19 ve Fakultní nemocnici v Olomouci do 24. 2. 2022. Pokud máte o účast zájem, registrujte se prosím co nejdříve na preval.zarezervujse.cz, kde najdete i více informací o studii.

Hospodský kvíz aliance Aurora prověří znalosti Evropy
Univerzita Palackého je součástí mezinárodní aliance Aurora, která sdružuje devět univerzit napříč celou Evropou. Přijďte se s ní seznámit v pátek 18. února na první UP Aurora International Pub Quiz v 18:00 v hospodě Kateřinská 10. Zároveň prověříte své znalosti z oblasti hudby, kultury a historie zemí členů Aurory. Pokud tedy víte vše o italské kuchyni, nizozemském fotbale a britských hercích nebo si chcete jen užít hezký večer, poznat nové lidi a procvičit si angličtinu, přihlaste se hned teď! Zjistíte také, jak zapojené země díky alianci navštívit. Kvíz organizují naši Aurora studenti, je otevřený pro týmy o třech až šesti účastnících a startovné se neplatí.

Seminář Etika – opatření na konci života
Nadační fond Petra Zoubka spolu s Právnickou fakultou UP pořádají odborný seminář Etika – opatření na konci života. Určený je akademické obci a všem dalším zájemcům o téma. Uskuteční se ve čtvrtek 17. února v čase 15:00–18:00 v aule právnické fakulty a také bude živě vysílán na fakultním YouTube kanále. Přihlašování předem není nutné. Program semináře najdete zde.

Možnost stipendijních pobytů a projektové spolupráce s Rakouskem
Vydejte se k našim jižním sousedům na stipendijní pobyt s programem AKTION ČR–Rakousko nebo v jeho rámci realizujte společný projekt. Obě příležitosti právě nabízí Dům zahraniční spolupráce, který pro zájemce připravil i informační webináře. Ve čtvrtek 17. února se uskuteční webinář o stipendijních pobytech a o týden později, 24. února, o možnostech projektové spolupráce.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube