English version

Milé studentky, milí studenti, 

máme radost, že univerzitní město žije – a to z velké části díky lidem spojeným s UP. Uplynulý týden a víkend přinesl do Olomouce spoustu akcí, mezi nimiž zářilo AFO. To letos přivítalo rekordní počet návštěvníků a na šest dní proměnilo Olomouc v centrum světové popularizace vědy.

A co se chystá dál? To jsme pro vás shrnuli do dnešního výjimečného úterního newsletteru. Přejeme příjemné čtení!

CO SE DĚJE NA UP

Rezervujte si koleje na příští rok

Chcete od září bydlet na kolejích? Nenechte si zabrat svůj vysněný pokoj! Stávající studenti UP (ubytovaní i neubytovaní) i studenti již přijatí do 1. ročníku už mohou podávat žádosti o ubytování na kolejích. Do 6. května si mohou přednostně vytvořit rezervaci aktuálně ubytovaní studenti, a sice pouze na svůj stávající pokoj. Od 7. května pak bude umožněno všem studentům (s kladně vyřízenou žádostí) vytvořit si rezervaci na kterékoli koleji a libovolném neobsazeném místě. Více na webu SKM.

Servisní týden CVT proběhne v polovině srpna 

Každoroční servisní týden Centra výpočetní techniky UP letos připadá na termín 12.–16. srpna 2024. V daném období může docházet k výpadkům webu, Portálu UP a souvisejících aplikací, STAGu, e-mailu, jednotného přihlášení, úložišť nebo internetového připojení. Doporučujeme proto, abyste termín servisního týdne zohlednili při plánování letních měsíců. Podrobný harmonogram naleznete na začátku července v Portálu UP a Newsletteru UP.

Bazar UP už čeká na vaše inzeráty

Přebývají vám šanony, ale chybí skříň – nebo naopak? Rozhodli jste se při jarním úklidu vyřadit jednu sadu hrnců a řešíte, co s nimi? Právě pro tyto případy zřídila Udržitelná univerzita ve spolupráci s Centrem výpočetní techniky UP a Oddělením komunikace UP online Bazar UP. Pomozte nám ho nastartovat! Porozhlédněte se doma i v práci, přidejte pár inzerátů a mezitím okoukněte, co už se v bazaru nabízí. Více najdete v článku.

Leadership matters: přihlaste se do kurzu pro budoucí leadery 

Naučte se strategicky a systémově myslet a řídit změny a inovace, zlepšete své digitální a technologické kompetence či komunikaci, zjistěte víc o udržitelnosti a emoční inteligenci! V druhém ročníku kurzu Leadership matters, který probíhá pod hlavičkou programu Talentovaný Palacký v úzké spolupráci s Americkým centrem Olomouc, vás lektoři a lektorky z praxe připraví na zvládání lokálních, národních i globálních výzev rychle se měnícího světa. Kurz bude probíhat od října 2024 do února 2025, všechno potřebné i přihlášku najdete na webu Kariérního centra. Ohlasy na loňský běh kurzu si můžete přečíst na Žurnálu.

Objevte, co plyne ze spolupráce evropských univerzit

Členství v evropské univerzitní síti Aurora už přineslo UP hodně dobrého – nejen silnější pozici mezi evropskými vysokými školami, ale i spoustu výhod pro její studenty i zaměstnance. Výměnné pobyty, online kurzy, společné projekty, mapa výzkumných pracovišť, databáze školitelů nebo vznikající společný mezinárodní studijní program – to jsou jen některé z nich. Co dalšího se v Auroře děje? To najdete v novém newsletteru Aurory na UP. Představuje výsledky a dopad práce našich akademiků, vědců, studentů, managementu a nejvyššího vedení Aurory, nechybí tam ani další nabídky spolupráce a pozvánky na zajímavé akce týkající se výzkumu i vzdělávání. Mrkněte na newsletter Aurory na UP!

Last call: Využijte jedinečné možnosti pozvat na UP zajímavou osobnost 

Už od roku 1994 se zpravidla v listopadu koná přednáška k poctě prof. PhDr. Josefa Ludvíka Fischera, který byl prvním rektorem Univerzity Palackého po jejím obnovení v roce 1946. Návrh na osobnost, která jí letos prosloví, může podat každý studující a pracující na UP, součástí návrhu musí být jeho krátké odůvodnění. Mělo by jít o významnou českou či zahraniční osobnost z kterékoli vědní oblasti. Návrhy posílejte na e-mail prorektorkaVaV@upol.cz, a to nejpozději do 15. května 2024. O výběru následně rozhoduje na návrh příslušné univerzitní komise rektor UP. Inspirujte se v přehledu osob, které na UP fischerovskou přednášku proslovily v minulosti.

Omezení spojená s Olomouckým majálesem UP

Právě teď vrcholí přípravy Olomouckého majálesu UP, který proběhne 6.–8. května. Chtěli bychom vás poprosit o trpělivost a toleranci nezbytných technických a logistických opatření, která se s uspořádáním akce vždy pojí. V úterý nebude možné parkovat na Biskupském náměstí, v ulici Mariánská a na náměstí Republiky. Od 12 hodin bude uzavřena i Knihovna UP včetně noční studovny, od 13 hodin pak bude do prostor nádvoří Zbrojnice v obou vnitřních průchodech vybíráno vstupné (100 Kč). Toto omezení se nedotkne volného přístupu do kanceláří ve Zbrojnici či do Coffee Library. Podrobnosti najdete zde.

PRŮZKUMY

Interaktivní online experiment: objevte, co ovlivňuje vaše představy 

Výzkumníci z kognitivní laboratoře CO-LAB při KSA FF UP hledají dobrovolníky k účasti na online interaktivním experimentu, který zkoumá subjektivní představy účastníků skrze obrázky vygenerované AI. Stačí 10 minut vašeho času a internetové připojení na jakémkoli počítači, jedinou podmínkou je minimální věk 18 let. Na konci obdržíte personalizovaný graf s přehledem faktorů, které mají na vaše představy vliv. Zkuste to!

Zapojte se do světové studie well-beingu vysokoškolských studentů 

Studium na vysoké škole může být náročné a plné výzev. Zapojte se do celosvětové studie well-beingu vysokoškolských studentů – získáte možnost zjistit, jak na tom s well-beingem jste, a pomůžete dalším studentům i výzkumu.

DOBROVOLNICTVÍ

Olomoucký 1/2maraton hledá dobrovolníky

Již počtrnácté se bude 15. června v Olomouci konat vyhlášený půlmaraton, a to v novém formátu jako Mattoni Olomouc Running Festival 2024. Nově se poběží i 5km běh, který dodá celodenní akci jedinečnou sportovní atmosféru. Organizace takto velké sportovní akce není možná bez každoroční pomoci nepostradatelných dobrovolníků. Je to ojedinělá příležitost, jak si vychutnat tuto akci z první řady a prožít pěkný den v prostředí sportovně naladěných lidí. Pokud máte zájem nebo chcete další podrobnosti, pište na tomas.holada.olma@gmail.com.

POZVÁNKY

Univerzitní majáles láká na tři dny veselí a krále Michala Horáka 

Tradiční studentský svátek se blíží, Olomoucký majáles Univerzity Palackého s podtitulem Bez hranic nabídne od 6. do 8. května nabitý program hned na několika místech Olomouce, především na Zbrojnici, náměstí Republiky, jezuitském konviktu a v areálu letního kina. V programu kromě koncertů, performancí, soutěží, besed, přehlídek studentských a neziskových organizací či workshopů připomene také 20. výročí vstupu Česka do Evropské unie.

Králem dvanáctého ročníku se stane písničkář, vítěz Českého slavíka a doktorand olomoucké univerzity Michal Horák, který převezme vládu nad majálesem a univerzitou v úterý 7. května v 17 hodin na hlavní scéně ve Zbrojnici, tak jej přijďte podpořit! Celý program, vyjma hlavního programu na nádvoří Zbrojnice, je zdarma. Na hlavní program si můžete zakoupit vstupenku za 100 Kč v UPointu nebo na místě. 

Sportovní den UP: Volno je ještě na koloběžkách či beachvolejbale 

Z pestré nabídky sportovních aktivit připravené Akademik sport centrem UP (ASC) na Sportovní den UP (7. května) zbývá ještě několik míst na kolektivní i individuální sporty. Už v devět ráno si můžete pod odborným dohledem protáhnout a posílit záda, přes poledne si vyzkoušet taekwondo nebo se na čerstvém vzduchu projet na koloběžkách. Pokud hledáte disciplínu spolu s kolegy, zajděte na beachvolejbal, nohejbal nebo zkuste netradiční hry, jako je lakros či kinball. Aktivity na Sportovní den UP připravily i další součásti univerzity, podrobný rozpis najdete na webu sportovního dne.

Reprezentujte UP na Českých akademických hrách 

Blíží se letošní, 22. ročník Českých akademických her, který v termínu 24.–28. června hostí Technická univerzita v Liberci. Na hrách poměří studentky a studenti českých VŠ své síly a dovednosti v 21 sportech. Sportovkyně a sportovci z UP, kteří by se rádi do těchto bojů o medaile a tituly akademických mistryň/mistrů v barvách olomoucké univerzity zapojili a pomohli tak navázat na dřívější skvělá umístění reprezentace UP, se mohou k účasti hlásit prostřednictvím garantů sportů, jejichž přehled je spolu s dalšími informacemi zveřejněn na webu. Přihlásit se je možné do 5. června.

Zapojte se do Běhu pro Paměť národa

I letos poběžíme za všechny, kteří se nevzdali. Jako hrdý partner olomouckého Běhu pro Paměť národa vás zveme na jeho další ročník. V Olomouci se vydáme na trať v neděli 19. května a povede přes Smetanovy a Čechovy sady. Na výběr jsou měřené běhy s hromadným startem na 5 nebo 10 km a štafeta 4 × 2,5 km, neměřený běh na 1 km, do kterého se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky, i závod pro děti na 200 metrů. Nebude chybět doprovodný program pro celou rodinu, který připravuje naše univerzita. Registrace jsou spuštěny!

SOUTĚŽE

Soutěžte a osvěžte se s Olomouckým majálesem 

Chcete si užít majálesový program s osvěžujícími limonádami Bohemsca? Stačí se zapojit do naší aktuální soutěže, kde na vás čeká 6 dárkových tašek plných bio limonád a prémiových toniků z produkce olomoucké firmy Bohemsca, jejíž stánek najdete i na majálesu. Stačí nám do středy 8. května napsat na e-mail soutez@upol.cz odpověď na soutěžní otázku a limonády máte doma! Soutěžní otázka: Kdy a kde se uskuteční beseda s letošním králem Olomouckého majálesu UP?  

Staňte se Podnikatelem UP!

Zbývají poslední tři týdny na přihlášení vašeho podnikatelského nápadu do 15. ročníku soutěže Podnikavá hlava. Finalisté soutěže o nejlepší podnikatelský nápad se mohou těšit na workshop o aktuálních trendech v marketingu, zpětnou vazbu od odborné poroty a networking. Na vítěze čekají ceny v hodnotě až 230 000 Kč. Součástí soutěže je také speciální kategorie „Podnikatel UP“, do níž jsou zařazeni pouze studenti a zaměstnanci UP. Vítěz této kategorie si navíc odnese 5 000 Kč. Registrace do soutěže končí 20. května a informace o termínech, pravidlech a výhrách najdete na webu. Zajímá vás zkušenost soutěžících z minulého roku? Poslechněte si podcast studentského Rádia UP AIR s finalistou a majitelem dětské herny JáSám Jindrou Švihelem.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!