English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

vítáme vás při čtení newsletteru, který se k vám dostává na přelomu zimního a letního semestru. Některým studentům a studentkám již začala výuka, jiné to čeká v nejbližších dnech. V následujících měsících nás, jak napovídá harmonogram akademického roku a univerzitní kalendář, čeká například Akademický týden UP nebo univerzitní sportovní den, spojený s majálesem a rektorským volnem.


Už jen do neděle 11. února pak můžete ve Vlastivědném muzeu Olomouc navštívit výstavy Chrám moudrosti a Symboly moudrosti, které byly připraveny u příležitosti 450. výročí vzniku olomoucké univerzity.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 31. 1. 2024 se hovořilo o vzniku postů univerzitní ombudsosoby a fakultních koordinátorů udržitelnosti. Ve spolupráci s oddělením dalšího vzdělávání a inovací ve výuce byla zahájena série školení věnujících se bezpečnostním tématům v prostorách VŠ. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Z programu Akademického týdne UP si vybere každý

Reprezentační ples UP, vstup zdarma do muzea umění a Pevnosti poznání, promítání filmu Brutální vedro nebo beseda s Markem Orko Váchou nás všechny čekají během Akademického týdne UP – od 19. do 25. února. Chybět nebude ani mše za univerzitu, speciální hospodský kvíz a dlouholetá výzva Daruj krev s rektorem, do níž se můžete stále přihlásit. Celý program týdne najdete na webu.
Proč Akademický týden a proč zrovna v únoru? Připomínáme si při něm obnovení olomoucké univerzity po druhé světové válce, k němuž došlo přijetím zvláštního zákona 21. února 1946. Mezi roky 1860–1939 totiž v Olomouci fungovala jen teologická fakulta a poté byly české vysoké školy uzavřeny okupační správou protektorátu Čechy a Morava. Jak to bylo dál? Mrkněte na krásnou časovou osu historie univerzity.

Vyjeďte na Erasmus – nabídka pro všechny pracující na UP! 

Díky tomu, že pracujete právě na UP (ať už jako akademici, či THP), máte i v ak. roce 2024/2025 možnost absolvovat výukový pobyt či školení v zahraničí v rámci programu Erasmus+. Výukové pobyty probíhají na partnerských institucích UP, školení může proběhnout na vysoké škole nebo i v jiné organizaci (podniku, NGO, výzkumném ústavu) formou stínování činnosti, individuálního školení nebo hromadné akce, pořádané institucí (Staff Training Week – například na tomto portálu). Výběr zaměstnanců je v kompetenci vedoucích jednotlivých pracovišť, na fakultách výběr obvykle garantují katedry nebo zahraniční oddělení. Na webu Mezinárodní spolupráce najdete podmínky pro výukové pobyty i školení.

Poslední šance: podívejte se na 450sekundový film o UP a hlasujte 

450 sekund. To je název a zároveň stopáž krátkého filmu, který vytvořili studenti naší univerzity během 450. roku jejího fungování. Na výrobě se podílely tři studentské týmy ze tří různých fakult, společně pracující pod patronací Audiovizuální produkce UP. Každý z týmů si vylosoval jednu denní dobu – ráno, odpoledne nebo večer – kterou ve své části filmu zpracoval. Podívejte se na výsledek a zapojte se do hlasování o tom, která třetina filmu se vám nejvíc líbila.

Nové anglické vydání magazínu Žurnál

O světě univerzitním, o životě daleko za hranicemi našeho kampusu i o cestě ke zklidnění vlastní mysli, o tom všem je listopadové číslo magazínu Žurnál UP. Přináší mj. portrét předsedkyně AS UP Ireny Smolové, rozhovor s prorektorem Michalem Malackou, příběh Elišky Vodákové z FTK, kterou podpořil Nadační fond UP, nebo zkušenost z buddhistického chrámu Dominika Voráče z PdF. Pošlete svým zahraničním kolegům či přátelům jeho anglickou verzi!

V prosinci pak vyšlo speciální číslo zaměřené na dobrovolnictví na UP – i to najdete online na webu.

Sportujte a relaxujte s univerzitou

Protáhnout se, skákat, běhat, házet, tančit, opřít se do pedálů, odpálit, chytit? Nemusíte hned dělat všechno najednou – rozhodně se ale podívejte na nabídku Akademik sport centra UP na letní semestr. Čekají na vás jóga, karate, orientální tance, frisbee nebo další novinka – pickleball. Rozvrh aktivit i info k rezervačnímu systému najdete na webu ASC. Nezapomeňte, že na vás čeká i sauna a posilovna nebo lukostřelnice – jsou přístupné také o víkendu a i za ně platíte výhodnější univerzitní cenu.

VÝZVY

Nadační fond UP vyhlašuje výzvu k podpoře studentských projektů

Nabídněte svým studentům, aby využili příležitost k rozvoji a vzdělávání a finanční podporu pro vědecko-výzkumné nebo umělecko-tvůrčí projekty. Nadační fond UP podporuje částkou až 200 000 Kč umělce, kreativce, badatele a inovátory z řad studentů magisterských a doktorských programů UP. Informace k aktuální výzvě NF UP, která je otevřená do 31. března, jsou na webu fondu nebo v článku Žurnálu UP

Stále se můžete registrovat do výzvy Daruj krev s rektorem 

Ať jste pravidelnými dárci krve, nebo se k prvnímu darování teprve rozhoupáváte, zapojte se do výzvy Daruj krev s rektorem! Kromě skvělého pocitu a obvyklých benefitů pro dárce (občerstvení na místě, nárok na den volna v práci, možnost daňového bonusu a hlavně skvělý pocit) vás při darování v rámci výzvy navíc čekají extra odměny od UPointu, naší alma mater a fakultní nemocnice. Dárců není nikdy dost, přihlásit se můžete do 9. února. Kompletní info na webu daruj.upol.cz.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Kurzy Centra podpory studentů se specifickými potřebami UP

Zajímá vás, jak přistupovat ke studentům se zdravotním postižením nebo co se skrývá za pojmem inkluzivní univerzita? Centrum podpory studentů se specifickými potřebami UP připravilo krátké hodinové kurzy zaměřené na specifika jednotlivých druhů zdravotního postižení. Všechny kurzy, které jsou pro vás připraveny, jsou zcela zdarma. Více informací a možnosti pro přihlášení naleznete webu centra.

Semináře s předsedou Grantové agentury ČR

Chcete se dozvědět více o soutěžích, které Grantová agentura České republiky (GA ČR) vypisuje? Zajímá vás, jak probíhá hodnoticí proces nebo s jakými novinkami GA ČR přichází v letošním roce? Těmto, ale i dalším tématům se budou věnovat semináře s předsedou GA ČR prof. Petrem Baldrianem, které se uskuteční v Praze (23. 2.) a Brně (6. 3.) a zároveň online. Součástí bude i otevřená diskuze. Pro fyzickou i online účast je nezbytná registrace – více najdete na webu.

Wellbeing pro zahraniční studenty a zaměstnance

Welcome Office UP připravila speciální sérii bezplatných seminářů zaměřených na zvládání stresu, techniky učení a mindfulness, určených pro zahraniční studenty a zaměstnance. Budeme rádi, pokud na ně svým kolegům či přátelům pošlete tip – všechny informace i možnost registrace jsou na webu.

POZVÁNKY

Na Colours of Ostrava výhodněji s univerzitou

Univerzita Palackého je i v letošním roce partnerem mezinárodního diskuzního fóra Meltingpot, které je součástí festivalu Colours of Ostrava. Díky tomuto partnerství nabízíme zaměstnancům a zaměstnankyním univerzity slevu na čtyřdenní vstupenky na tento výjimečný hudební festival! V případě, že máte zájem o vstupenky za zvýhodněnou cenu 3 290 Kč (aktuální cena je 3 990 Kč), napište do 20. února na michael.kozak@upol.cz. Následně s vámi kolegové z odd. marketingu domluví další postup. 

Procházka s Markem Orko Váchou: Člověk jako všemocný bůh nebo zachránce lidstva

Nenechte si ujít první akci z nového cyklu besed Procházka s... Pojďme si společně udělat procházku tématem moderní genetiky, kdy jako lidstvo stojíme před složitou etickou otázkou, zda máme právo upravovat lidský genom a kde je hranice mezi bohulibou snahou pomoci nemocným a nebezpečným hraním si na boha. Rektor UP Martin Procházka si jako průvodce přizval známého českého teologa, spisovatele a pedagoga Marka Orko Váchu, který vystudoval mimo jiné i molekulární biologii a genetiku a věnuje se rovněž otázkám lékařské etiky.
Akce je součástí Akademického týdne UP a vstup na ni je zdarma, z kapacitních důvodů je ale nutná registrace zde.

Láska je věda: víkend v Pevnosti, který vám zamotá hlavu

Co se děje v mozku, když jsme zamilovaní? Podle čeho si zvířata vybírají svého partnera? Jak funguje přístroj na detekci lásky? Co se dá dělat o víkendu uprostřed února? Univerzitní science centrum Pevnost poznání zná odpovědi a zve vás na akci Láska je věda. Přečtěte si program a poznejte taje milování a množení! Na pokladně si nezapomeňte říct o 20% slevu pro zaměstnance UP.

Element Talks: besedy o umělé inteligenci, gamingu, IT vývoji a designu 

Element Coworkingu v univerzitní budově Envelopa Hub spouštíme sérii pravidelných setkání Element Talks! Besedy svým zaměřením potěší všechny nadšence do umělé inteligence, gamingu, IT vývoje a designu. Představíme špičkové experty, kteří se podělí o své znalosti a zkušenosti z oboru. Pilotní setkání Element Talks proběhne již 21. února od 18 hodin a bude se věnovat tématu Game Development. Pozvání přijali hosté z herních studií Ateliér Duchů a INGAME STUDIOS, kteří stojí za vývojem úspěšných her Mafia nebo Kingdom Come Deliverance. Sledujte program plánovaných Element Talks a nezapomeňte se na akci registrovat!

UPoint zve na vernisáž výstavy 

Informační centrum a obchod UP ve spolupráci se studentskou organizací Studium Artium zve všechny zájemce na vernisáž výstavy Masquerade malířky Terezy Trulíkové. Budete vítáni v pondělí 12. února od 16:30 v UPointu. Podrobnosti v univerzitním kalendáři akcí.

Valentýnský benefiční koncert

Moravská filharmonie, dlouholetý partner UP, moderátorka univerzitního plesu Natálie Tichánková s kapelou 4GOOD a další umělci zvou 22. února na benefiční koncert. Z výtěžku podpoří malé pacienty z Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Těšit se můžete na hudbu, zpěv i tanec a pestrou směsici žánrů od melodií muzikálových až po ty filmové.

NOVÉ NORMY

  • Bezpečnost informací a systém jejího řízení na UP
    Tato vnitřní norma UP, účinná od 5. února 2024, je určena pro všechny zaměstnance UP. Předmětem je nastavení účinného systému bezpečnosti informací, nastavení systému jejího řízení a stanovení práv a povinností zaměstnanců UP.

  • Jednací řád Rady pro vnitřní hodnocení UP
    Tato novela vnitřní normy UP, účinná od 7. února 2024, se dotýká zejména členů RVH UP, garantů studijních programů, děkanů a proděkanů všech fakult UP. Zpřesňuje či doplňuje oblast střetu zájmů členů RVH UP, zápisy a usnesení RVH UP, složení pracovní komise vzdělávacího panelu RVH UP v souladu s procesy spojenými s hodnocením realizací studijních programů.

SOUTĚŽE

Soutěž o dvě volné vstupenky na koncert Marcella

Klubová sezóna je v plném proudu a my pro vás máme soutěž o 3× dvě volné vstupenky na koncert Marcella ve středu 14. února v S klubu! Uslyšíte i písně z nejnovějšího alba Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů. Za tuto desku právě Marcell získal dvě nominace v hudebních cenách Anděl. A jak na vstupenky? Napište nám do pondělí 12. února na e-mail soutez@upol.cz odpověď na otázku: Kterou fakultu Marcell na Univerzitě Palackého úspěšně absolvoval?

Navrhněte polep na sdílená kola a vyhrajte grafický tablet nebo předplatné

Univerzitní partner nextbike má pro vás výhodnou nabídku – 100 Kč kreditu za registraci nebo levnější předplatné. Během února navíc můžete vyhrát grafický tablet nebo předplatné zdarma na celý rok. Rozjeďte svůj styl, zapojte kreativitu a navrhněte pro sdílená kola vlastní polep! Podrobnosti o soutěži najdete na webu nextbiku, postup pro aktivaci výhodnějšího jízdného pak na webu UP.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!