English version

Milé studentky, milí studenti,

období nejtužší zimy neznamená na UP jen období zkoušek, psaní závěrečných prací a zpráv, uzavírání projektů a počítání daní. Je to také čas, kdy vrcholí kampaň směřovaná na uchazeče o studium na vysoké škole. Právě teď proto studenti a studentky všech fakult seznamují na pražském veletrhu Gaudeamus středoškoláky či jejich rodiče s Olomoucí, Univerzitou Palackého i její studijní nabídkou.

Už na tuto sobotu se pak chystá další den otevřených dveří UP – veškeré informace jsou na webu Univerzitní město. Neváhejte sem na tento den pozvat své známé, kteří by mohli mít o studium na UP zájem!

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 17. 1. 2024 se hovořilo o spuštění Jednotné digitální brány pro poskytování přístupu k informacím, postupům a k asistenčním službám a službám pro řešení problémů. Rovněž je známo nové vedení Rady vysokých škol i termíny magisterských promocí. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Nepropásněte levnější vstupenky na ples UP

Už jen týden můžete pořídit vstupenky na Reprezentační ples UP za levnější předprodejní cenu. Pro studující UP jsou stále k dispozici vstupenky bez místenky za 590 Kč. Kromě Moondance Orchestra uslyšíte i cimbálovku Cimbal HellBand, jejíž repertoár se neskládá jen z moravských lidovek, ale i z popových a rockových hitů. Vystoupí v sále Sal de Mar, který oproti hlavnímu sálu nabízí klidnější atmosféru. Těšit se můžete také na módní přehlídku šatů, které navrhla studentka naší právnické fakulty, bohatý raut i tombolu. Více na ples.upol.cz.

Anketa: Péče o oběti nevhodného chování na UP

Kvůli nastavování sítě prevence se snažíme zjistit, zda víte, na koho se obrátit, pokud se stanete obětí nebo svědkem/svědkyní nevhodného chování na UP (šikana, genderově podmíněné násilí, diskriminace atd.). Prosíme vás proto o vyplnění bleskové ankety. Výsledky ankety budou sloužit ke zlepšení informovanosti o síti prevence na UP, pokud se ukáže jako nedostatečná. Vyplňovat můžete do 26. ledna.

Využijte univerzitní ubytování pod Pradědem

Hledáte místo, odkud vyrazit na lyže, lesní jahody či borůvky, nebo kde byste oslavili narozeniny s kamarády či rodinou? Ubytujte se v rekreačním středisku Přírodovědecké fakulty UP v Karlově pod Pradědem. Pronajmout lze jednotlivé pokoje i celý objekt, k dispozici jsou také venkovní krb, kola, koloběžky, stolní tenis, stolní fotbal, houpačka, trampolína, sněžnice, sáňky a další vybavení. Podrobnosti a rezervace na karlov.upol.cz.

Pro práci v Element Coworkingu využijte slevu

Dokončujete studia, nebo už máte (klidně i hodně dlouho!) dostudováno a rozjíždíte vlastní podnikání? Element Coworking, který pro veřejnost otevřela Univerzita Palackého v Olomouci v budově Envelopa Hub, nabízí moderní kancelářské zázemí odpovídající nejnovějším trendům, velkorysá pracovní místa s odpočinkovou zónou a zasedací místnosti. Tři desítky míst mohou využívat všichni, kteří hledají v centru Olomouce inspirativní zázemí pro svou práci, a to také studenti, zaměstnanci i absolventi UP – s platným studentským průkazem, absolventskou nebo zaměstnaneckou kartou UP můžete navíc uplatnit slevu 10 % na všechny dostupné tarify v Element Coworkingu.

Nové video představuje UP celému světu

Video Olomouc – Cradle of Education ukazuje Olomouc a Univerzitu Palackého jako kolébku vzdělanosti a upozorňuje na krásy města i univerzity. Na jeho vzniku se z velké části podíleli členové oddělení Welcome Office a Úseku pro mezinárodní spolupráci. Poprvé bylo představeno v New Yorku při oslavách 450. výročí naší univerzity a sklidilo pozitivní ohlasy napříč světem. Podívejte se na něj i vy na univerzitním YouTube.

STUDENTSKÉ SPOLKY

Staňte se součástí ESN UP Olomouc a pomáhejte zahraničním studentům

Pohybujete se rádi v mezinárodním prostředí, poznáváte nové lidi a objevujete nové kultury? Baví vás organizování výletů, příprava party, focení, psaní článků nebo grafika? Přidejte se k studentské organizaci Erasmus Student Network (ESN UP Olomouc), která se stará o zahraniční studenty UP a v průběhu semestru pro ně připravuje také volnočasový program, jako jsou například národní prezentace, Pub Talk, Pub Quiz nebo výlety po ČR i do zahraničí. Přijďte na schůzku 29. ledna od 14 hodin do Studentského klubu na Zbrojnici.

STUDIUM V ZAHRANIČÍ

Stipendium na studium v zahraničí

V newsletteru se snažíme pravidelně přinášet tipy na nejrůznější granty a stipendia. Zpozornět by tentokrát měli všichni studenti bakalářských a magisterských programů s trvalým bydlištěm v Olomouckém kraji, kteří by rádi zkusili studium v zahraničí. Olomoucký kraj totiž má na jeho podporu připraveno celkem 700 000 korun. O svůj díl se můžete přihlásit už jen do 26. ledna, podrobnosti najdete na stránkách kraje.

Deadline se blíží: Do USA za studiem

Chcete zkusit studovat v Americe? Máte šanci, ale už jen do 14. února! Stačí se přihlásit do výběrového řízení na semestrální studijní pobyt na partnerské instituci v rámci studijního programu UP, založeného před třiceti lety americkým filantropem a přítelem Univerzity Palackého Charlesem Merrillem. V akademickém roce 2024/2025 máte možnost studovat na těchto školách: Moravian University, Bethlehem, Pennsylvania a Coe College, Cedar Rapids, Iowa. Komu je program určen, jak v případě zájmu postupovat a další podrobnosti najdete na webu.

Přihlaste se na letní školu na Copenhagen Business School

Zapojte se do Copenhagen Business School (CBS) Summer University, jedné z největších a nejstarších letních škol v Evropě. Připraveno je přes 50 kurzů zaměřených na byznys, podnikání a související témata. Poznejte atmosféru Kodaně a inspirativní mezinárodní prostředí s účastníky z více než 50 zemí. Díky partnerství kodaňské školy a UP v síti Aurora je účast zdarma. Podrobnější informace najdete na webu Aurory na UP.

BRIGÁDY

Sportovní instruktoři a vedoucí táborů

Hledáte smysluplnou brigádu a jste rádi v pohybu nebo v obležení dětí? Akademik sport centrum Univerzity Palackého aktuálně hledá:

– Instruktory/lektory sportovních programů
– Instruktory/vedoucí/zdravotníky/skladníky příměstských táborů
– Instruktory/trenéry lukostřelby
– Instruktory/obsluhu fitcentra

Více na ascup.upol.cz/brigady

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!