English version

Milé studentky, milí studenti,

rádi bychom vás přivítali v novém roce a zároveň při čtení prvního letošního Newsletteru UP. Každých 14 dní vám v něm i nadále budeme přinášet důležité a zajímavé informace z univerzitního života. Protože se nám do něj ale nikdy nemůže vejít všechno, nezapomeňte sledovat i web, Žurnál či kalendář akcí, Portál UP nebo sociální sítě.

Také vám přejeme hodně štěstí při zkouškách. Pro samé učení nepropásněte zápis předmětů na letní semestr, harmonogram najdete v tomto PDF (strany 7–9). Připomínáme i upravenou provozní dobu menz a bister FreshUP.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na posledních dvou poradách vedení ve středy 20. 12. 2023 a 3. 1. 2024 se hovořilo o pokračující digitalizaci studijní agendy i analýze a přípravě finančních zdrojů pro UP pro rok 2024. Rovněž nabyl účinnosti Etický kodex zaměstnanců a studentů UP i Statut Etické komise. Přečtěte si elý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Dočasné uzavření průchodu do Bezručových sadů u FF UP

Z důvodu preventivního zajištění bezpečnosti v zimním období budou průchod a schodiště, které propojují ulici Křížkovského s Bezručovými sady (Jakubský výpad), od 15. ledna dočasně uzavřeny. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za případné komplikace.

Vstupenky na Reprezentační ples UP jdou ve čtvrtek do prodeje 

Vrcholem letošního Akademického týdne UP bude v pátek 23. února Reprezentační ples UP. Návštěvníci plesu se mohou těšit na populární Moondance Orchestra Martina Kumžáka, taneční workshop, světelnou show, bohaté občerstvení nebo tombolu. Večerem bude provázet členka činohry Moravského divadla Olomouc Natálie Tichánková. Vstupenky budou v prodeji od 11. ledna od 10:00 online na smsticket.cz. Podrobnější informace a fotky z předchozích ročníků najdete na ples.upol.cz.

Sociální stipendia na UP 

Univerzita Palackého poskytuje studentům celou řadu stipendií. Jedním z nich je sociální stipendium, jehož výše je novou normou stanovena v období leden–červen 2023 na 4 730 Kč měsíčně. O stipendium se žádá vždy v říjnu–listopadu – podmínky a další informace jsou k dispozici na webu.

Nové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP

Ještě před vánočními svátky vyšlo pravidelné prosincové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP. Tématem čísla je excelence a Národní cena ČR za kvalitu, kterou loni UP obdržela. Dále se dočtete, že v říjnu byla na UP vydaná Metodická příručka pro nové stavby UP, která radí, jak stavět nové budovy v souladu s udržitelnou strategií UP. Celý newsletter najdete zde.
Nezapomeňte, že všichni studenti i zaměstnanci UP mají možnost využít online formulář pro podávání připomínek, podnětů či nápadů směrem k oddělení. Na jeho webových stránkách byl zveřejněn ještě nový formulář, prostřednictvím kterého můžete zaslat zpětnou vazbu k činnosti akademických orgánů.

KURZY

Zpestřete si rozvrh předměty z dalších evropských univerzit

Tvorba rozvrhu na letní semestr se blíží! Zkuste letos vyplout z vod UP a zapište si zajímavý předmět na zahraniční univerzitě – třeba o ochraně klimatu, managementu sportu nebo filozofii. Díky členství UP v univerzitní síti Aurora můžete poznat nové lidi ze všech koutů Evropy a vyzkoušet si, jak se učí v zahraničí. Většina kurzů probíhá online nebo hybridně a v angličtině. Podrobnosti najdete na webu Aurory.

VÝZVY A POZVÁNKY

Podpořte dobrou věc a darujte krev s univerzitou

Pomoci někomu druhému může být jednodušší, než si myslíte! Pojďte s námi darovat krev a podpořte bezplatné dárcovství krve v rámci 13. ročníku výzvy Daruj krev s rektorem během Akademického týdne UP! Vítáni jsou jak pravidelní dárci, tak hlavně prvodárkyně a prvodárci! A co pro to udělat? Stačí se do 5. února registrovat na e-mailu daruj@upol.cz, kde s vámi domluvíme den a čas odběru podle vašich možností a zodpovíme vám také všechny případné dotazy související s bezplatným dárcovství krve a krevní plasmy. Více najdete na webu nebo FB události.

Studentská literární soutěž: přihlaste své texty do 1. března

Píšete rádi? Zkuste štěstí v 30. ročníku literární soutěže pro studující UP, kterou vyhlásil rektor Martin Procházka. Přihlásit se lze do 1. března a účastnit se je možné tentokrát ve třech kategoriích: poezie, povídka a drama. Zapojit se mohou studující všech fakult s texty v češtině nebo slovenštině. Ocenění získají finanční odměnu. Všechny důležité informace najdete zde. Připojit se můžete i do FB skupiny soutěže.

Sledujte a hlasujte: 450sekundový studentský film o UP

450 sekund: To je název a zároveň stopáž krátkého filmu, který vytvořili studenti naší univerzity během 450. roku jejího fungování. Na výrobě se podílely tři studentské týmy ze tří různých fakult, společně pracující pod patronací Audiovizuální produkce UP. Každý z týmů si vylosoval jednu denní dobu – ráno, odpoledne nebo večer – kterou ve své části filmu zpracuje. Podívejte se na výsledek a zapojte se do hlasování o tom, která třetina filmu se vám nejvíc líbila.

Dejte univerzitním nástěnným kalendářům druhý život

S 31. prosincem život kalendářů končit nemusí! Jednak se kalendárium bude (až na detaily) znovu opakovat v roce 2034, jednak z nich ve Vydavatelství UP umí vyrobit krásné recyklované bloky, které pak najdete v UPointu. Pokud tedy máte univerzitní nástěnný kalendář z loňského roku (nebo i starší), můžete jej přinést během otevírací doby do UPointu nebo do Skriptárny na Zbrojnici.

BAZAR UP

70 pořadačů z Knihovny UP

Knihovna UP nabízí zdarma použité kartonové pořadače na dokumenty (typ bez vázacího mechanismu) – viz foto: 1, 2, 3. V případě zájmu pište na kup@upol.cz.

NOVÉ NORMY

  • Standardy pro institucionální akreditaci a standardy studijních programů na UP – novela č. 2
    Tato novela vnitřní normy UP, účinná od 15. prosince 2023, je určena zaměstnancům a studentům UP. Zahrnuje úpravu sestavení studijního plánu ve vztahu k předmětu výuky cizího jazyka a k předmětu vyučovanému v cizím jazyce, úpravu definic jednotlivých forem studia a ruší povinnost zajištění studijních opor v doktorském studiu.
  • Sociální stipendia na UP na období leden–červen 2024
    Tato vnitřní norma UP, účinná od 9. ledna 2024, je určena zejména studentům všech fakult UP a pověřeným pracovníkům oddělení pro studium a konkretizuje výši sociálního stipendia na období leden až červen 2024.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!