English version

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

 

už skoro týden víme, že tento rok je pro univerzitu nejen výročním, ale také rekordním. Na UP totiž dorazilo 35 972 přihlášek ke studiu – nejvíc za posledních 449 let! Chceme proto poděkovat nejen uchazečům, ale hlavně studentským ambasadorům a zaměstnancům, kteří v uplynulých měsících usilovně šířili renomé své univerzity nejen na roadshow po středních školách, 11 veletrzích napříč Českem i Slovenskem či 2 dnech otevřených dveří, ale taky ve všech dalších zákoutích světa i internetu.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (15. března) se projednávala témata společného jednání s Olomouckým krajem nebo vznik oddělení marketingu. Připravuje se také web k volbám do Akademického senátu UP. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Pracuje se vám na UP dobře? Deadline dotazníku se blíží 

Pokud tento dotazník totiž vyplní dostatečný počet zaměstnanců a zaměstnankyň UP, máme šanci získat finanční podporu na zlepšování pracovního prostředí na univerzitě. Děkujeme proto všem, kteří už jej vyplnili! Pokud jste tak ještě neučinili, pomozte nám s tím a vyplňte prosím pro ministerstvo práce a sociálních věcí 29 jednoduchých otázek. Týkají se pracovních podmínek pro rodiče, šancí na kariérní postup, zájmu o flexibilní pracovní dobu nebo vztahů na pracovišti. Díky odpovědím získáme přehled o přáních a názorech pracujících, abychom mohli v následujících měsících a letech upřít svou pozornost správným směrem. Prozatím lze odpovídat na upol.cz/dotaznik do neděle 26. března.

Menza Šmeralova od pondělí pozastavuje provoz 

Studenti a zaměstnanci univerzity ani jiní strávníci se od pondělí 27. března nenaobědvají v menze Šmeralova, která z důvodu optimalizace nákladů Správy kolejí a menz (SKM) zkušebně pozastavuje provoz. Pokud tuto výdejnu navštěvujete a máte na příští týden objednáno, musíte si jídla znovu objednat na jinou z provozoven, třeba hned do vedlejší hlavní menzy. Více najdete na webu SKM.

Návod na prázdninovou dovolenou v Olomouci 

Vy sami už krásy Olomouce asi znáte, ale bezpochyby máte dost známých, o nichž se to tak úplně říct nedá. Pozvěte je sem na prázdniny! Máme pro ně nejen průvodce po turistických zajímavostech UP – Unit(r)ips, ale také nabídku výhodného ubytování na kolejích už od 500 Kč za noc včetně snídaně formou švédských stolů. Kromě toho je k dispozici kuchyňka, posilovna nebo sportovní vybavení. Kompletní informace včetně ceníku jsou dostupné na webu skm.upol.cz/leto.  

Letní příměstské tábory Akademik sport centra UP

Prázdninový program má univerzita připravený i pro vaše děti. I když se léto může zdát ještě daleko, přihlášování na příměstské tábory Léto dětí už je spuštěno! Pro děti a mládež od 3 do 15 let je pořádá Akademik sport centrum UP. Podrobnější informace a možnost přihlášení najdete na webu letodeti.cz.

DOBROVOLNICTVÍ

Olomoucký půlmaraton z jiné perspektivy

Již po třinácté se bude 17. června v Olomouci konat Mattoni 1/2Maraton, který s sebou přinese i jedinečnou sportovní atmosféru. To ale není možné bez každoroční pomoci nepostradatelných dobrovolníků. Je to ojedinělá příležitost, jak si vychutnat tuto akci z první řady a prožít pěkné pozdní odpoledne v prostředí úžasných lidí. Hlavní závod je dlouhý 21,0975 km, lidí je tedy potřeba opravdu dost! Jako dobrovolníci se hlaste na tomas.holada.olma@gmail.com; bližší informace o závodě, jehož součástí je i Běh o pohár rektora UP, najdete zde.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Jak fungovat v čase klimatické krize a nezapomenout na budoucnost? 

Deset tisíc let prostředí příznivého pro rozvoj lidské civilizace je u konce. Jak můžeme dále naplňovat své potřeby a zároveň umožnit kvalitní život i těm, kdo budou žít na této planetě po nás? Na to hledá odpověď ona tolikrát skloňovaná udržitelnost. Jak souvisí se změnou klimatu, energetikou nebo financemi, představí tři odborníci během tří přednášek. S první, nazvanou Zpátky na zem: východiska klimatické krize bez růžových brýlí, vystoupí Tomáš Jungwirth 29. března od 11 do 13 hodin na CMTF v místnosti U11. Pro účast se registrujte na Portálu celoživotního vzdělávání. Další přednášky chystá Udržitelná univerzita na duben a květen.

Workshop: Smysl v práci 

Život je příliš krátký na to, abychom ho trávili v prostředí, které s námi neladí. Které faktory nejvíce ovlivňují spokojenost v životě i v práci? Během workshopu se podíváme na to, jak si zvědomit vlastní cestu, poznat, co dává smysl nám a co chceme rozvíjet. Povíme si, jak si vybrat dobře zaměstnavatele, na co si dát pozor a co se může stát, když to podceníme. Akce je součástí pracovního veletrhu Okno do praxe a proběhne v úterý 4. dubna od 11:15 v hlavní budově PřF UP (17. listopadu 12), místnost 3.005. Podrobnosti na webu nebo Facebooku.

POZVÁNKY

Ples Přírodovědecké fakulty UP 

Hlavní budova PřF UP na třídě 17. listopadu bude tuto sobotu zářit až do hlubin noci – historicky poprvé se tam totiž uskuteční fakultní ples. Zahrají skupiny Novios, 2+1 a DJ Zbyněk Stružka. Hosté plesu uvidí také ukázky standardních a latinsko-amerických tanců, flamenca a pole dance. Chybět nebude kosmetická pohotovost, půlnoční překvapení, věcné i zážitkové ceny v tombole a občerstvení. Vstupenky jsou stále v prodeji, podrobnosti na webu.

Mezinárodní konference o Kodexu kanonického práva 

Mezinárodní vědeckou konferenci u příležitosti 40. výročí vyhlášení Kodexu kanonického práva pořádá 13. dubna katedra církevních dějin a církevního práva Cyrilometodějské teologické fakulty UP. Je určena zájemcům z oblasti teologie, práva, žurnalistiky, politologie či historie. Podrobný program i možnost přihlášení najdete na webu CMTF

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!