English version

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

už více než sto let se na celém světě slaví Mezinárodní den žen – a nejinak je tomu i v univerzitním světě. Poprvé v historii ale v tentýž den zároveň rozesíláme Newsletter UP. Rádi se proto připojujeme k přání rektora Martina Procházky a přejeme všem kolegyním a studentkám mnoho úspěchů, radosti a spokojenosti.

Při čtení dnešního zpravodaje zjistíte například, kdy v příštím akademickém roce začínají a končí semestry, jaké je datum sportovního dne a na kdy připadají rektorská volna – už je totiž znám harmonogram příštího akademického roku. Kromě toho se vás zeptáme, jak se vám daří na UP, nabídneme něco ke čtení, pozveme vás na degustaci sýrů a nechybí ani oblíbená soutěž.

CO SE DĚJE NA UP

Nový Žurnál: o knížkách, o pomoci i o pohledu zvenčí

Minulost propojená s přítomností a budoucností, to je leitmotiv letošního univerzitního jubilea. Je to současně i shrnutí obsahu nejnovějšího čísla našeho univerzitního časopisu Žurnál, který vyšel v úterý. Papírový Žurnál najdete ve stojanech na fakultách, v UPointu, ve Zbrojnici nebo v Pevnosti poznání, případně si můžete prolistovat jeho elektronickou verzi.

Stáhněte si e-knihu o rektorátních freskách nebo tapety ke 450 letům UP

Na web oslav 450. výročí UP přibývají aktuality i ohlédnutí za uplynulými akcemi a živo je také v sekci Ke stažení. Najdete tam výroční tapety na plochu monitoru, generátor e-podpisu do e-mailového klienta, loga, znělku a do 13. března taky tematický Hospodský kvíz. Nově si můžete zdarma prohlédnout e-knihu o barokní výmalbě velké zasedací místnosti na Rektorátu UP – první z publikací, které univerzita letos ke svému výročí vydává.

DOTAZNÍKY A PRŮZKUMY

Chodíte rádi do práce?

Daří se vám sladit rodinný a pracovní život? Jakou formu pracovní doby byste rádi využívali? Pracujete o víkendech nebo přesčas? Vyplňte dotazník ministerstva práce a sociálních věcí o pracovním životě na UP a přispějte ke zlepšení. Váš názor je důležitý, pomůže nám zjistit, jestli vám vyhovuje nastavení pracovních podmínek a hlavně to, jakým směrem by se univerzita jako zaměstnavatel měla ubírat. Vyplňujte do 26. března na upol.cz/dotaznik.

Vyjádřete se k nové podobě Statutu UP

V současnosti se zahajují práce na novele Statutu UP. Aby byl Statut UP co nejvíce vyhovující, chceme získat podněty ke zpracování od co nejširšího okruhu osob. Členové akademické obce UP i ostatní zaměstnanci UP proto mají možnost prostřednictvím online formuláře zasílat své odpovědi. Ty poté budou vyhodnoceny, následně bude připraven věcný záměr a paragrafované znění textu Statutu UP, které bude podrobeno standardnímu legislativnímu procesu. Přečtěte si znění aktuálně platného Statutu UP, dotazník najdete zde.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Elektronické informační zdroje: seznamte se

V neděli, v noci i na chalupě – elektronické informační zdroje jsou přístupné stále a odkudkoliv, proto vás často můžou zachránit. Navíc jich je tolik, že by se do Zbrojnice všechny nikdy nevešly. Přijďte se s nimi seznámit od 13. do 17. března do Ústřední knihovny na Zbrojnici i na fakultní pobočky. Čekají vás workshopy, webinář, školení, konzultace i anketa o ceny. Podívejte se na program a rezervujte si místo!

NOVÉ NORMY

Zásady studentské grantové soutěže na UP – novela č. 14

Norma, účinná od 1. 3. 2023, je určena zejména pro studenty doktorského nebo magisterského studijního programu na UP a upravuje seznam schválených projektů v roce 2023.

Harmonogram akademického roku 2023/2024 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce 2023/2024

Norma, účinná od 8. 3. 2023, je určena zejména pro studenty UP, akademické pracovníky a další zaměstnance UP. Stanovuje harmonogram akademického roku 2023/2024 a časový harmonogram a způsob zápisu předmětů do informačního systému STAG v akademickém roce 2023/2024.

Zahraniční mobility studentů na UP

Norma, účinná od 8. 3. 2023, je určena zejména pro studenty UP a zaměstnance fakult UP a Rektorátu UP, v jejichž gesci je zajištění mobilit studentů UP v zahraničí, a zahraniční studenty na UP. Stanovuje popis procesu a postupu pověřených zaměstnanců fakult, rektorátu a studentů v rámci jednotlivých forem mobilit a vymezuje odpovědnost pověřených zaměstnanců UP.

Stanovení výše úhrad za činnosti a úkony realizované Univerzitou Palackého v Olomouci – novela č. 1

Norma, účinná od 10. 3. 2023, je určena zejména pro uchazeče UP, studenty UP, absolventy UP a zaměstnance UP. Mění výši úhrad spojených s vystavením náhradního dokladu a postup v případě stanovení úhrady nákladů spojených s imatrikulací.

SOUTĚŽE

Nabídka volných registrací na dm rodinnou míli na olomouckém půlmaratonu

Jako hrdý partner olomouckého půlmaratonu, který se uskuteční v sobotu 17. června, pro vás máme 35 volných registrací na běh dm rodinná míle (jedna registrace v hodnotě 250 Kč na osobu). V případě, že máte o registrační startovní kód zájem, napište nám na soutez@upol.cz do středy 15. března. Předmět „DM míle“. Po jednom kódu rozdáme mezi 35 nejrychlejších zájemců, s nimiž se následně spojí kolegové z oddělení komunikace UP.

Vyhrajte startovné na olomoucký půlmaraton – hlavní závod nebo štafetu

Běhá vám to? Pak pro vás máme soutěž o volné registrace na největší běžecký svátek na Moravě – Olomoucký 1/2maraton. Jako dlouhodobý partner závodu pro vás máme připraveny celkem 2 registrace na hlavní závod a 1 registraci na štafetu. Stačí nám do 15. března napsat na soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a registrace může být vaše. Do předmětu uveďte dle zájmu buď „Hlavní závod“, nebo „Štafeta“. Otázka: Jak se jmenuje web, na němž najdete všechna videa Univerzity Palackého v Olomouci na jednom místě?

POZVÁNKY

12 dní poznávání Francie v Olomouci

Výstavy, koncerty, filmy, divadla nebo kreativní dílny, ale také degustace sýrů, vín a literatury, workshop pečení nebo procházka Olomoucí. Společný jmenovatel? Francie! Festival Bonjour Olomouc má program pro každého a na každý den od 13. do 24. března. Prohlédněte si ho na webu, případně si zaklikejte jednotlivé události na Facebooku Francouzského centra UP. Na spoustu akcí je vstup zdarma, na některé je ale potřeba si včas rezervovat místo nebo koupit vstupenku.

Jak správně pečovat o tělo i duši?

To zjistíte na Veletrhu zdraví, který se koná v pátek a sobotu 17. a 18. března v Pevnosti poznání. Můžete si nechat vyšetřit pigmentová znaménka nebo změřit tuky a cukry v těle. V programu se objeví také aktivity týkající se dentální hygieny, dárcovství krve nebo toho, jak správně resuscitovat. Zajímavostí budou také ukázky nejmodernějších technologií k rozvoji sportovců. Akce je zdarma v rámci běžného vstupného. Prohlédněte si kompletní program.

Běháte? Zkuste zabojovat o pohár rektora UP!

Plánujete běžet hlavní závod Olomouckého půlmaratonu? Nezapomeňte se přihlásit do Běhu o pohár rektora UP! Registrace probíhá stejně jako na klasický půlmaraton, v druhém kroku je potřeba navíc zvolit speciální kategorii Běh o pohár rektora a zadat název naší univerzity. Soutěžit pak budete zároveň v hlavním závodě a v této kategorii, hned tedy máte větší šanci na dobré umístění. Registrujte se na závod na webu.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!