Pokud se vám e-mail nezobrazuje správně, otevřete si jej na webu.

English version

Milé studentky, milí studenti,

spolu se začátkem listopadu odstartoval také příjem přihlášek na naši univerzitu. Náš tým ambasadorů se proto až do pátku představuje zájemcům o studium na veletrhu Gaudeamus v Brně. Pokud tedy máte ve svém okolí někoho, kdo by chtěl – nebo podle vás měl chtít – studovat na UP, pošlete ho hned na brněnské výstaviště, případně na web univerzitnimesto.cz a dny otevřených dveří UP. První ze dvou bude přesně za měsíc – 1. prosince.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 25. října se hovořilo o kreditové bance či budoucích náležitostech čerpání financí. V souvislosti s nárůstem souvisejících agend bylo vypsáno výběrové řízení na obsazení místa Pověřenec pro ochranu osobních údajů na poloviční úvazek. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Zapojte se do studie o výskytu nevhodných forem chování v českém akademickém prostředí

Šetření zaměřené na genderově podmíněné násilí, které je rozsahem první svého druhu v českém akademickém prostředí, spustilo Národní kontaktní centrum – gender a věda Sociologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR). Výzkum probíhá na veřejných vysokých školách a ústavech AV ČR a je určen studujícím i zaměstnaným osobám včetně neakademického personálu, a to jak domácím, tak zahraničním. Vyplňovat jej můžete, ať už s genderově podmíněným násilím zkušenost máte, či nikoliv. Otevřen je do 30. listopadu, více informací a odkazy najdete v článku.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Fischerovskou přednášku pronese Šimon Pánek – už 2. listopadu 

Spoluzakladatel a výkonný ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Šimon Pánek pronese výroční přednášku, kterou UP organizuje jednou ročně k poctě prvního rektora obnovené olomoucké univerzity Josefa Ludvíka Fischera. Stane se tak v aule Právnické fakulty UP ve čtvrtek 2. listopadu v 18 hodin. Vstup na přednášku je zdarma, doporučujeme rezervaci místa. Pro ty, kteří se do auly právnické fakulty nedostanou, bude připraven online přenos.

Jak vznikají hodnoticí zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu? 

Přijďte na přednášku Radima Tolasze, českého klimatologa a meteorologa a zároveň zástupce v Mezivládním panel pro změnu klimatu (IPCC). Ten pravidelně vydává hodnoticí zprávy o klimatu – ta nejnovější má 7489 stran a na jejím vzniku se podílelo celkem 842 autorů. Jak tyto zprávy vznikají, kde se získávají data, jak se prověřují a kdo je schvaluje? Zjistíte v úterý 7. listopadu v čase 14:00–16:00 v budově FF UP – tř. Svobody 26, místnost 4.41. Registrujte se zde, více na webu Udržitelné univerzity.

Naučte se, jak být na silnicích zodpovědnějšími řidiči

Je vám mezi 18 a 24 lety a vlastníte řidičák alespoň 5, ale maximálně 18 měsíců? Přijďte si poslechnout, co vám v autoškole říct nestihli! Workshopy, které připravila katedra psychologie FF UP, se budou věnovat tématům, jako je rozptýlení a multitasking při řízení, stres, únava, plánování cesty, nebezpečné chování a mnoho dalšího. Probíhají už od 2. 11. a dále v listopadu a prosinci – přihlaste se co nejdříve ve formuláři, kde najdete i další info.

STÁŽE

Tvůrčí pobyt pro začínající umělce ve Švýcarsku se stipendiem

Fotíte, věnujete se výtvarnému umění nebo se pohybujete v kreativním průmyslu? Hledáte nové nápady či inspiraci nebo se prostě chcete posunout? Město Olomouc připravilo spolu s partnerským městem Luzern ve Švýcarsku tvůrčí pobyt pro začínající umělce, kteří se věnují právě fotografii, výtvarnému umění nebo kreativním odvětvím. Můžete tak strávit tři měsíce ve Švýcarsku, kde budete mít hrazené ubytování a dostanete příspěvek na životní náklady. Podrobnosti najdete na webu.

DOTAZNÍKY A PRŮZKUMY

Jaké jsou vaše hodnoty v době internetu? 

Jak důležité jsou pro vás rodinné vztahy? Jak zvládáte život v době digitální? Jak se stavíte k ochraně životního prostředí? Co očekáváte od blízké i vzdálené budoucnosti? Pomozte výzkumníkům na katedře psychologie FF UP s výzkumem hodnotových systémů čtyř současných generací a vlivu internetu na ně. Průzkum můžete vyplňovat zde, bližší informace a průběžné výsledky výzkumů najdete na webu persona.upol.cz.

Jak by mělo podle vás vypadat online zkoušení?

Online zkoušení na dálku má své místo i jindy než jen v období pandemie – třeba u dálkového studia, v případě nemoci. Jak ale dohlédnout, aby taková zkouška byla spravedlivá a regulérní? Je vhodnou cestou proctoring –  tedy že při testování například natočíte své okolí, sdílíte pracovní plochu a necháte zapnutý mikrofon a webkameru? Na názory, zkušenosti, pocity dojmy se ptá všech studentů a studentek všech VŠ v Česku dotazník, který můžete do 15. listopadu vyplnit i vy. Bližší info najdete přímo v dotazníku.

POZVÁNKY

Nenechte si ujít světovou premiéru suity k 450 letům univerzity

Stále máte možnost zakoupit si výhodné vstupenky na slavnostní koncert u příležitosti 450 let od založení olomoucké univerzity. V den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva – 17. listopadu – Moravská filharmonie Olomouc představí v premiéře suitu Templum Honoris, kterou zkomponovali skladatelé spojení s UP: Jan Vičar, Vít Zouhar, Marek Keprt a Tomáš Hanzlík. Jak tato čtyřdílná suita vznikala, si můžete přečíst v článku Žurnálu UP.

Vstupenky s 50% slevou pro studující a pracující na UP zakoupíte online přes tento speciální odkaz. Nejdřív si vyberete místo, poté vlevo v roletce zvolíte „VIP 50%“. Na koncert si nezapomeňte vzít ISIC / studentskou kartu.

Podpořte vydání komiksu z dílny Paměti národa

Znáte „olomouckého Nicholase Wintona“? Studentka pedagogiky Květa Bartoňová zachránila po 2. sv. válce 45 sirotků z Dukelského průsmyku. Její příběh i osudy dalších dvou žen, které zasáhly totalitní režimy dvacátého století, vám představí komiks Tři Královny. Na jeho vydání můžete přispět ve sbírce, kterou vyhlašuje dlouholetý partner UP Paměť národa Střední Morava. Mezi odměnami najdete nejen komiks podepsaný autory (a zároveň absolventy UP), ale třeba taky večeři při svíčkách v krytu civilní obrany v Bezručových sadech.

SOUTĚŽ

Vyhrajte vstupenky na UP Business Camp 2023

Konference UP Business Camp každoročně pomáhá rozjet vlastní business studentům a lidem, co neví, jak začít. Na své si ale přijdou i zavedené startupy a firmy, které se mohou těšit na seznámení s novými trendy v podnikání a cenný networking. Letos se přednášky i workshopy zaměří na umělou inteligenci a jak ji využít ve prospěch vlastního businessu. Chcete získat zdarma vstupenku na UP Business Camp? Stačí, když nám do pondělí 6. listopadu napíšete na upbc@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a budete vylosováni. Otázka: Kolikátý ročník konference UP Business Camp se letos koná? Odpověď snadno najdete na webu.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!