English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

 

na začátek máme jednu dobrou zprávu: o pravidelný přísun provozních informací, zajímavostí nebo pozvánek ze světa Univerzity Palackého, které vám každých 14 dní přináší Newsletter UP, nepřijdete ani v roce 2023. V něm olomoucká univerzita, založená 22. prosince 1573, oslaví 450 let své existence. Před vánočními svátky jsme proto spustili speciální web 450.upol.cz, na němž si můžete prohlédnout časovou osu historie univerzity nebo proměny Olomouce v mapách. Nechybí ani postupně doplňovaný kalendář akcí spojených s oslavami – ty budou probíhat po celý rok až do 22. prosince 2023.

 

Už na tuto sobotu se chystá další den otevřených dveří UP, veškeré informace jsou na webu Univerzitní město a v e-mailu z minulého týdne. I v případě, že se letos do DOD aktivně nezapojujete nebo neplánujete obhlížet další studijní programy sami, neváhejte sem na tento den pozvat své známé, kteří by mohli mít o studium na UP zájem! V neposlední řadě se v pátek a v sobotu uskuteční prezidentské volby. Rektor UP Martin Procházka vyzývá studenty i zaměstnance, aby využili svého občanského práva a šli volit.

Lístky na Reprezentační ples UP jdou v úterý do prodeje

Vrcholem letošního Akademického týdne UP bude v pátek 17. února Reprezentační ples UP, který se do programu univerzitních akcí vrací po dvou letech, mimo jiné u příležitosti oslav 450 let univerzity. Návštěvníci plesu se mohou těšit na populární Moondance Orchestra Martina Kumžáka, taneční workshop, světelnou show, bohaté občerstvení nebo tombolu. Večerem bude provázet členka činohry Moravského divadla Olomouc Natálie Tichánková. Ples v prostorách hotelu NH Collection Congress Olomouc začíná v 19:30, vstupenky budou v prodeji od 17. ledna od 10:00 online na smsticket.cz. Podrobnější informace a fotky z předchozích ročníků najdete na ples.upol.cz.

Probíhá e-mailový sběr dat pro žebříček THE

Společnost Times Higher Education (THE), která vydává jeden z nejuznávanějších globálních žebříčků vysokých škol, spouští prostřednictvím dotazníkového šetření sběr dat na téma Interdisciplinary Research. Prosíme všechny zaměstnance, kteří budou vybráni a osloveni prostřednictvím e-mailu, aby se vyplněním krátkého dotazníku zapojili. Zároveň také připomínáme, že stále probíhá šetření na téma reputace univerzit. Dotazník na téma Interdisciplinary Research bude rozesílán z e-mailové adresy surveys@timeshighereducationemail.com, zatímco šetření o reputaci z adresy profilerankings@timeshighereducationemail.com. Děkujeme za čas, který vyplnění dotazníku věnujete.

Podpořte s rektorem dárcovství krve

Přemýšlíte o tom, že byste začali darovat krev? Nebo patříte mezi pravidelné dárce? Ať tak, či onak, vyznačte si v kalendáři týden od 13. do 17. února a zapojte se do 12. ročníku výzvy Daruj krev s rektorem. Ta bude probíhat během Akademického týdne UP na transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. A jak na to? Stačí nám napsat do 7. února na e-mail daruj@upol.cz. Všichni dárci v tomto týdnu se mohou těšit na malý dárek. Více o výzvě najdete na daruj.upol.cz. Výzvu Daruj krev s rektorem a také dlouhodobou soutěž Vyhrň rukáv zahájí v pondělí ráno přímo na transfuzce rektor univerzity Martin Procházka a prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. 

Nové transformační smlouvy umožní publikovat bez poplatků za open access

Od počátku tohoto roku se pro korespondující autory z UP otevřely nové možnosti publikování odborných článků v open access v časopisech prestižních zahraničních vydavatelství. Díky tzv. smlouvám Read & Publish, vyjednaným v rámci národního konsorcia CzechElib, lze například neomezeně a bezplatně publikovat v časopisech Royal Society of Chemistry, Oxford University Press, Cambridge University Press a IOP Publishing. U dalších vydavatelů jsou vyjednány výrazné slevy či omezený počet tzv. APC voucherů. Více informací a návody jak publikovat naleznete na stránkách Knihovny UP věnovaných otevřené vědě.

Vědecké kroužky i doučování v Pevnosti poznání

Máte doma zvídavé a neposedné děti, které rády luští, bádají, objevují, ale také dělají nejrůznější pokusy, toulají se v myšlenkách vesmírem nebo čtou v mapách? Přihlaste je na vědecké kroužky Pevnosti poznání s 10% slevou pro zaměstnance UP zadáním kódu UPOL10 při registraci. Z nabídky témat si vyberou děti od mateřské školy po osmou třídu. Letošní novinkou je doučování češtiny a matematiky pro páťáky a deváťáky, které by je mělo připravit na jednotnou přijímací zkoušku na víceletá gymnázia a střední školy. Podrobnosti najdete na webu Pevnosti. 

Jak se má akademická sféra bránit zahraničním hrozbám?

Průmyslová špionáž, propagandistické působení nebo zneužívání vědecké infrastruktury – i akademická sféra čelí různým druhům zahraničních hrozeb. Jak jim lze účinně předcházet? Centrum pro mezinárodní humanitární a operační právo (CIHOL) při právnické fakultě zve na přednášku The best practices and experience in countering foreign interference (CFI) in U. S. Academia. Američtí experti budou hovořit o zahraničních hrozbách pro výzkum v akademickém sektoru a představí zkušenosti a dobrou praxi v potírání těchto hrozeb. Přednáška se uskuteční 18. ledna od 10:00 na právnické fakultě. Anotaci přednášky najdete v tomto PDF, V případě zájmu se, prosím, předem registrujte.

Staňte se dobrovolníkem ve výzkumu vlivu emocí při komunikaci

Jakou roli hraje schopnost vyjadřovat a číst emoce při komunikaci mezi lidmi? Odpověď na tuto otázku se ve svém výzkumu snaží najít psychologové z filozofické fakulty. Zapojte se jako dobrovolníci a umožněte vědcům pomocí moderních metod sledovat vaše reakce a pocity při rozhovoru. Zjistíte, jaká je vaše schopnost rozpoznávat emoce, a získáte i popis své osobnosti na základě charakteristik, jako jsou emoční stabilita, extraverze, otevřenost vůči zkušenosti, přívětivost a svědomitost. Zájemci ve věku do 35 let se mohou hlásit na webu projektu EMOACT, přečtěte si také článek na Žurnálu Online.

Nové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality

Ještě před vánočními svátky vyšlo pravidelné prosincové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP. Tématem čísla je třetí role UP a koncepce společenské odpovědnosti. V textu o vznikající koncepci zjistíte, co vše vlastně do oblasti společenské odpovědnosti spadá, a zároveň máte možnost se prostřednictvím formuláře také sami vyjádřit. Přečíst si můžete také o mezinárodním hodnocení nebo Nadačním fondu UP. Celý newsletter najdete zde.

Kde vylepšit své jazykové dovednosti? 

Zkuste v letošním roce zdokonalit své jazykové dovednosti – nemusíte chodit nikam daleko. Jazyková škola FF UPLIFT spouští od 6. února skupinové kurzy pro veřejnost a zaměstnanci UP mohou využít 10% slevu z kurzovného. Podívejte se na aktuální rozvrh a popis jednotlivých kurzů, v případě jakýchkoliv dotazů pište na uplift@upol.cz.

Novela č. 4 Jednacího řádu Rady pro vnitřní hodnocení UP 

Norma, účinná od 11. ledna 2023, se dotýká zejména členů RVH UP, garantů studijních programů, děkanů a proděkanů všech fakult UP. Zpřesňuje či doplňuje roli předsedajícího RVH UP, stálých hostů RVH UP a dalších hostů, proces hlasování mimo zasedání a význam a obsazení pracovních skupin. Dostupná je po přihlášení zde.

Sociální stipendia na UP

Univerzita Palackého poskytuje studentům celou řadu stipendií. Jedním z nich je sociální stipendium, jehož výše je novou normou stanovena v období leden–červen 2023 na 4 330 Kč měsíčně. Podmínky, které je potřeba pro jeho přiznání splnit, a informace k přihlášce jsou k dispozici na webu.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.