English version

Milé studentky, milí studenti,

 

ulice univerzitního města po roce opět zasypal sníh, proto bychom měli trochu zpomalit a třeba si něco pěkného přečíst. Naštěstí není třeba chodit nikam daleko, neboť máte právě před sebou poslední pravidelný Newsletter UP v roce 2022. Termíny pro příští rok najdete na této stránce spolu s archivem. Protože je ale předvánoční doba také obdobím různého shánění a stíhání, možná vás potěší rozšířená otevírací doba UPointu, kam se můžete vydat i nadcházející sobotu a rovněž 23. prosince. Skriptárna na Zbrojnici bude otevřena do 22. prosince, upravena bude také otevírací doba Knihovny UP. A když už budete na Zbrojnici, vyzvednout si můžete i betlémské světlo. Od nedělního poledne do čtvrtečního večera bude osvětlovat průjezd u její vrátnice.

Na vrátnici filozofické fakulty je nově veřejný defibrilátor

Víte, že je v univerzitních budovách k dispozici už osm veřejně přístupných defibrilátorů, které slouží k provádění laické první pomoci? Nejnověji je tento přístroj umístěn na vrátnici filozofické fakulty na adrese Křížkovského 10. Technologie umístěná v nevelké krabičce může napomoci obnovit životně důležitý srdeční rytmus u člověka se srdeční zástavou. Použít ho může i naprostý laik, přístroj jej po aktivaci navádí hlasovou a obrazovou nápovědou. Podívejte se na článek s přehledem všech defibrilátorů na UP.

Zimní semestr už čeká na vaše hodnocení

Pokud přemýšlíte nad novoročním předsevzetím, přicházíme s jedním nápadem: v roce 2023 (pro začátek) poslat zpětnou vazbu na výuku na UP. Začít můžete už teď s hodnocením právě končícího zimního semestru. Vyplnění online dotazníku vám zabere pár minut a můžete díky němu ovlivnit podobu studijních programů a předmětů do budoucna. Nezůstávejte v plnění tohoto předsevzetí sami a řeknete o evaluacích i svým spolužákům, zvýšíte tím důvěryhodnost a dopad celého hodnocení. Na stránkách eval.upol.cz nebo přes Portál UP můžete své názory, podněty a hodnocení vyplňovat do 13. února 2023.

Skrz morový sloup cesta k absolutoriu nevede

Na Dolním náměstí v Olomouci se tyčí Mariánský sloup – impozantní dílo barokního mistra Václava Rendera. Staré pověsti studentské tradují, že kdo v očekávání zkoušky/státnice otvorem v jeho dolní části ve směru své fakulty doslova proleze, ten také příslovečně proleze u oné zkoušky. Zde je ovšem nutné dodat, že jde o pověru zcela nepodloženou tvrdými daty, naopak přistižené průlezce čekají tvrdé postihy. Sloup je totiž bedlivě monitorován kamerami, identifikace pachatelů je v dnešní době snadná a reálné finanční sankce jsou nepříjemně vysoké. Prosíme tedy – nedělejte sobě ani škole ostudu a nepáchejte újmu kulturnímu dědictví ani svému bankovním účtu. Radši se po zdárné zkoušce za ušetřený peníz něčím dobrým odměňte.

Tři krále můžete potkat i na univerzitě

Tři králové se v pátek 6. ledna během své cesty na koních po Olomouci krátce zastaví i na Univerzitě Palackého. Přijďte se s nimi potkat v 9:40 na nádvoří rektorátu (Křížkovského 8), kdy je přijde pozdravit i rektor Martin Procházka. Potom se koledníci – hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, primátor Statutárního města Olomouc Miroslav Žbánek a biskup a administrátor olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík – vydají na koních do centra města k olomoucké radnici. Jak bude vypadat letošní tříkrálová sbírka i podrobný program olomouckého koledování, najdete na stránkách Charity

Vydejte se za studiem do Betléma (a do USA zároveň!) 

Chcete zkusit studovat v Americe? Máte šanci. Stačí se přihlásit do výběrového řízení na semestrální studijní pobyt na partnerské instituci v rámci studijního programu UP, založeného před třiceti lety americkým filantropem a přítelem Univerzity Palackého Charlesem Merrillem. V akademickém roce 2023/2024 máte možnost studovat na těchto školách: Moravian University, Bethlehem, Pennsylvania a Coe College, Cedar Rapids, Iowa. Komu je program určen, jak v případě zájmu postupovat a další podrobnosti jsou na webu zahraničního oddělení. Jen dlouho neotálejte, protože uzávěrka je 12. února.

Průzkum: Řidiči, chodci a světlo

Do našich životů stále častěji pronikají nové světelné technologie a kolem nás se tak vyskytují rozličnější světelné zdroje. V poslední době dochází k významné obměně jak světelných zdrojů u automobilů, tak i v rámci veřejného osvětlení. Průzkum katedry psychologie filozofické fakulty zjišťuje, jakým způsobem různé světelné zdroje působí na člověka. Konkrétně se jedná o oblast působení světla na řidiče a chodce v kontextu přecházení vozovky v místech přechodů pro chodce. Přečtěte si více a třeba průzkum rovnou vyplňte.

Dotazník: Zkušenosti zahraničních studentů na vysokých školách v ČR

Jak se studuje zahraničním studentům na českých vysokých školách? To má zjistit právě spouštěný dotazník MŠMT a Domu zahraniční spolupráce. Tato organizace pomáhá českým studentům vyjet do zahraničí a zároveň v programu Study in the Czech Republic (STUDY IN) představuje zahraničním uchazečům možnosti studia na vysokých školách v České republice. Dotazník lze vyplnit do 31. prosince zde.

Magazín Universitas shrnuje české předsednictví EU

Zajímavé novinky z dění na českých univerzitách můžete pravidelně číst na webu Universitas, kde se lze přihlásit také k odběru newsletteru. Jeho poslední vydání se ohlíží za pomalu končícím českým předsednictvím v Radě EU. Podívejte se na výběr těch nejlepších článků, mezi nimiž najdete rozhovor s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem nebo reportáž z debaty Evropské kachny aneb Čemu všemu jsme ochotni věřit?, která se zaměřila na stále sílící tlak dezinformací. Celý newsletter si přečtěte na webu.

I Palacký věděl, kdy má dost: na univerzitě startuje kampaň proti plýtvání jídlem

Průměrný Čech vyhodí ročně 50 kg jídla, hmotnost nesnězeného jídla v menzách Univerzity Palackého se pak za celý rok pohybuje okolo 50 tun. Změnit to má právě započatá kampaň, za níž stojí studentský spolek Udržitelný Palacký a Udržitelná univerzita. Plakáty s motivem Františka Palackého nabádají studenty a zaměstnance k zodpovědnějšímu přístupu k potravinám jak v univerzitních menzách, tak ve vlastních lednicích a spížích. Více o kampani i důležité odkazy najdete na webu.

Olomoucká vzpomínka na Václava Havla

Václav Havel je mimo jiné vůbec prvním polistopadovým držitelem čestného doktorátu Univerzity Palackého. Jeho osobnost nám v Olomouci po celý rok připomíná lavička Václava Havla na nádvoří Zbrojnice, kromě ní ale také předvánoční vzpomínková akce. U lavičky se sejdeme v neděli 18. prosince v 17 hodin, připraveno bude čtení z Havlova díla, hudba, charitativní punč a knížky k zakoupení. Celý výtěžek charitativní akce bude věnován rodinnému centru Heřmánek a mobilnímu hospici Nejste sami. Setkání organizuje Radostná Olomouc a lidé dobré vůle za podpory UP.

Vánoční otevírací doba UPointu

V UPointu najdete spoustu věcí, které se před Vánocemi mohou hodit, ať už je to nové vánoční přání, baňka na stromeček, kalendáře na příští rok nebo ručně vyráběná svíčka. Jak bude v adventním a vánočním období otevřeno?

  • V sobotu 17. prosince bude otevřeno od 9 do 13 hodin.
  • V pátek 23. prosince bude otevřeno od 9 do 14 hodin.
  • 24. prosince – 1. ledna bude zavřeno.
  • 2.–4. ledna bude zavřeno z důvodu inventury.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.