English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

 

už přijde jen jeden další univerzitní newsletter a budou Vánoce. Do té doby se toho ale ještě dá stihnout spousta, stačí se podívat třeba do univerzitního kalendáře, kde mimo jiné zjistíte, proč bude v pátek všude tak živo – univerzita totiž otevře své brány zájemcům o studium při dni otevřených dveří. V následujících čtrnácti dnech se také bude konat shromáždění akademické obce UP a mimořádné zasedání Akademického senátu UP. Rovněž ve zpravodaji najdete pozvání na workshopy, na přednášku nebo do kina a také tipy na dárky.

Shromáždění akademické obce UP

Předseda Akademického senátu UP svolává v souvislosti s projednáváním návrhu na odvolání rektora UP shromáždění akademické obce UP, a to v souladu s ustanovením čl. 4 Statutu Univerzity Palackého v Olomouci. Shromáždění akademické obce UP se bude konat v pondělí 5. prosince 2022 od 10:00 ve velké aule Pedagogické fakulty UP na Žižkově náměstí. Náplní shromáždění bude diskuse s rektorem UP v kontextu návrhu na odvolání rektora UP ze dne 8. listopadu 2022 předloženého předsedou Akademického senátu Přírodovědecké fakulty UP. Shromáždění bude streamováno na univerzitním YouTube. Na základě žádosti předsedy Akademického senátu UP udělil rektor UP na dobu konání shromáždění rektorské volno pro zaměstnance a studenty všech součástí, a to na čas od 9:30 do 12:30.

Adventní punč pro zaměstnance

Nejen olomoucká náměstí, ale i nádvoří naší Zbrojnice opět provoní punče. Přijměte srdečné pozvání na neformální předvánoční setkání vedení univerzity a zaměstnanců, které se uskuteční v pátek 2. prosince – ve stejný den, kdy po třech letech opět proběhne také kontaktní den otevřených dveří UP. Od 14 do 17 hodin bude pro zaměstnance na nádvoří Zbrojnice připraveno drobné pohoštění v podobě chlebů se škvarkovou a tvarůžkovou pomazánkou a provoněný punč pro každého v alkoholické i nealkoholické variantě. Na setkání s vámi se těší zástupci vedení univerzity i organizátoři akce z oddělení komunikace UP.

Férová univerzita zve zaměstnance na speciální workshopy

Univerzita Palackého připravila pro své zaměstnance pod hlavičkou Férové univerzity dva workshopy zaměřené na prevenci mezilidských konfliktů na pracovištích a na rozpoznání a řešení různých forem šikany na univerzitách. Proběhnou v úterý 6. a ve středu 7. prosince, jsou přístupné zdarma, pouze s nutností předchozí registrace. Podrobnosti, anotace i odkazy na registraci naleznete v této zprávě.

Přihlaste svůj projekt do soutěže o grant

Máte už rozjetý projekt, nebo zatím jen nápad, a hledáte, kde na to vzít? Zkuste se přihlásit do 14. ročníku studentské grantové soutěže na UP, kterou rektor univerzity vyhlašuje právě proto, aby realizace zajímavých projektů neztroskotala na nedostatku financí. Řešiteli studentského projektu mohou být studenti doktorského studijního programu, kde UP je školicím pracovištěm, nebo akademičtí pracovníci UP. Přihlášky se podávají pouze elektronickým způsobem do 16. ledna 2023 do 16:00 hod. Podmínky soutěže, návod na přihlášení a informace o finančních limitech či prioritních tématech najdete v tomto PDF.

AFOKINO: Srdce dubu – pro zaměstnance zdarma

Poslední letošní promítání pod hlavičkou festivalu Academia Film Olomouc nás přenese ze sálu kina Metropol rovnou doprostřed lesa. Dokument Srdce dubu je totiž strhujícím příběhem o králi lesů a jeho věrných přátelích, v hlavních rolích přitom nevystupuje nikdo jiný než sojky, veverky, nosatci, myšky nebo mravenci. Svět jednoho více než 200letého dubu poznáme v pondělí 19. prosince v 17:30 v kině Metropol. Pro zaměstnance UP je promítání zdarma, je však nutné si předem zarezervovat místo.

Vánoční dílnička Britského centra Knihovny UP

Nalaďte se i s dětmi na vánoční atmosféru a přijďte do Britského centra Knihovny UP. Po dvou letech se zde totiž opět chystá vánoční dílnička. Kromě vyrábění papírových vánočních ozdob se děti mohou těšit také na vánoční anglické písničky a naučí se i nějaká nová tematická anglická slovíčka. Dílna proběhne v Britském centru Knihovny UP v přízemí Zbrojnice ve středu 7. prosince od 16:00 do 17:30. Účast je bezplatná, je však třeba si předem rezervovat místo. Více na webu Knihovny UP.

Přednáška: Vodní stres ve světě a v Česku

Více než 2 miliardy lidí v 80 státech světa trpí chronickým nedostatkem vody. K pitné vodě nemá přístup 1,2 miliardy lidí. Kromě nedostatku vody se ve světě stále zhoršuje kvalita vody, a to nejen na souši ale i ve světovém oceánu. Jak můžeme tento narůstající vodní stres řešit? O tom promluví v přednášce Vodní stres ve světě a v Česku objevitel pramenů Amazonky, český hydrolog a geograf prof. Bohumír Jánský. Přednáška proběhne v pondělí 5. prosince 2022 ve 13:00 v aule Přírodovědecké fakulty UP. Místo si rezervujte prostřednictvím registračního formuláře.

Jak se liší hodnotový systém generací Baby Boomers, X, Y a Z?

Současná společnost ve věkovém rozmezí 20 a 75 let je tvořena čtyřmi hlavními generacemi. Výzkum katedry psychologie FF UP nyní zjišťuje, jak se v hodnotových systémech liší generace Baby Booomers, X, Y a Z a zda jsou jejich hodnoty ovlivněné používáním a působením kyberprostoru. Výzkumu se můžete zúčastnit zde, další informace jsou na webu laboratoře osobnostních charakteristik katedry psychologie.

Beseda: O konopí, bez předsudků 

Jak využívat tuto vpravdě výjimečnou rostlinu v zemědělství, průmyslu nebo zdravotnictví? O tom budou v Pevnosti poznání debatovat výzkumníci a experti na konopnou problematiku. Hlavním tématem letošního ročníku je legalizace užívání konopí pro rekreační účely, ke kterému se vyjádří osoba nejpovolanější, národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Spolu s dalšími hosty také proberou využití konopí v roli superpotraviny a materiálu budoucnosti. Beseda je volně přístupná všem, koná se 12. prosince v 19 hodin v Laudonově sále Pevnosti poznání.

Cena Wernera von Siemense – poslední šance

Přihlásit sebe nebo někoho jiného do soutěže o Cenu Wernera von Siemense můžete už jen několik dní – přesně do neděle 4. prosince. Cena cílí na studenty technických, přírodovědeckých a medicínských oborů a pomáhá jim dostat do světa výsledky jejich práce. Pokud nechcete rovnou přihlásit sebe, můžete i přesto získat odměnu: na toho, kdo nominoval výherní práci, totiž potom čeká 10 000 Kč. Finanční odměna je samozřejmě spojená i se samotnými oceněními: letos se v osmi kategoriích rozdělí 1 000 000 korun. Další informace a přihlášky jsou na webu ceny

Vánoční tipy z Vydavatelství UP: Darujte pod stromeček vědu, radí umělá inteligence

Proč darovat ponožky, když můžete darovat vědu? Pokud přemýšlíte, že byste svým blízkým zabalili pod stromeček pár ponožek, zastavte se na chvíli. Chytrá kniha by totiž mohla být lepší variantou. Zeptali jsme se umělé inteligence, proč je podle ní lepší na Vánoce darovat vědeckou či populárně-naučnou knihu než ponožky. Přinášíme vám 15 nejlepších odpovědí a důvodů. Pokud neprůstřelné argumenty přesvědčí i vás, prohlédněte si vánoční tipy na knihy z produkce Vydavatelství UP. Vybere si každý. Až do konce roku můžete navíc na e-shopu využít 15% slevový kód darujteznalost.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.