English version

Milé studentky, milí studenti,

v pondělí naplno propukl nový semestr a zároveň napadl první sníh na Pradědu. Proto vám kromě novinek z univerzitního života nebo nabídky kurzů přinášíme také několik tipů, jak se s tímto nešťastným způsobem léta vypořádat – můžete vyrazit třeba do univerzitní sauny nebo na sopečnou lovestory.

Především bychom vás ale chtěli v novém akademickém roce přivítat a popřát vám hodně úspěchů i zajímavých zážitků, proto se rádi připojujeme ke slovu rektora UP Martina Procházky k zahájení akademického roku. Až si jej přečtete, nezapomeňte se vrátit ke zbytku zpravodaje. Těšíme se opět za 14 dní.

Nominujte kandidáty na Cenu Františka Palackého

Univerzita Palackého v Olomouci zpravidla jednou za dva roky uděluje Cenu Františka Palackého. Jejím prostřednictvím oceňuje osobnosti, které dosáhly vynikajících výsledků tvůrčí činnosti na poli vědy nebo kultury, čímž přispívají k prestiži České republiky a Univerzity Palackého v Olomouci. Navrhněte letos kandidáta vy! Měl by být významnou českou či zahraniční osobností z kterékoli vědní oblasti či z kterékoli oblasti kulturní činnosti. Své návrhy zasílejte do 15. října 2022 na e-mail prorektorkaVaV@upol.cz; součástí návrhu musí být jeho krátké odůvodnění. Podrobněji zde. 

Olomoucká Noc vědců pobaví, poučí a prověří všechny smysly

V pátek 30. září budete moci ochutnat, očichat, ohmatat, poslouchat i okouknout univerzitu skrznaskrz. Ovládne ji – a spolu s ní i Fakultní nemocnici Olomouc a nespočet dalších míst po celé republice – Noc vědců, letos s tématem Všemi smysly. Podívejte se do programu a mezi 16. hodinou a půlnocí vyrazte na přednášky, výstavy, nejrůznější pokusy, tvůrčí dílny, komentované prohlídky, filmové projekce nebo ochutnávky.

Kurzy Centra podpory studentů se specifickými potřebami

Jste si jistí, jak přistupovat ke svým spolužákům se zdravotním postižením nebo jak vypadá inkluzivní univerzita? Centrum podpory studentů se specifickými potřebami připravilo krátké kurzy (1 hodina) zaměřené na specifika jednotlivých druhů zdravotního postižení. Všechny jsou pro studenty i zaměstnance UP zdarma. Více informací a možnosti pro přihlášení naleznete na stránkách centra, případně na Portálu celoživotního vzdělávání, kde jsou dostupné i různé další kurzy.

Zapomeňte na Úschovnu.cz

Už jste někdy potřebovali někomu poslat soubor o velikosti 500 GB? Možná se to nestává každý den, ale kdyby náhodou, i takové obry přenese rychle a zadarmo služba Filesender. Poskytuje ji sdružení vysokých škol a Akademie věd ČR CESNET, které mimo jiné stojí za akademickou sítí eduroam. Také nabízí 100GB prostor pro zálohování nebo platformu pro webové konference. Přehled služeb najdete na webu CESNETU, přihlašujete se do nich svou univerzitní identitou.

Zahřejte se při sportovních kurzech Akademik sport centra

Chladno a podzimní splín? Ještě štěstí, že se pod hlavičkou Akademik sport centra se začátkem semestru otevírají posilovna a sauna Akademik Fitness a začínají nejrůznější semestrální sportovní a pohybové kurzy. V nabídce jsou skupinové lekce (jóga, gymbally, tance, zumba, tabata, sebeobrana), halové sporty (florbal, volejbal, basketbal, badminton), kanoistika, lukostřelba nebo jiu-jitsu – a také dlouhodobé pravidelné kurzy (tenis, jezdectví, plavání). Souhrn informací je zde, pro rezervace a přihlašování slouží portál sportuj.upol.cz. Studenti a zaměstnanci UP mají na aktivity ASC UP slevu.

Rodičem na univerzitě – jak na to?

Jak sladit rodičovství a pracovní či studentský život na univerzitě? Nevyhnutelná otázka, která nemine žádného z rodičů – ať už současných, nebo budoucích. Chtěli bychom, aby byl právě na naší univerzitě souběh těchto dvou světů co nejjednodušší a nejpřirozenější. Pomozte nám a v důsledku i všem ostatním na UP odbourat co nejvíce překážek a úskalí. Své podněty si nenechávejte pro sebe ani v případě, že děti (zrovna) nemáte. Přehledný dotazník je otevřený všem.

Univerzita se představuje městu a světu v Šantovce

Po celý týden až do neděle se můžete přijít podívat na showroom naší univerzity v největším nákupním centru v centru Olomouce – zapojili jsme se totiž do projektu Šantovka star(t)s, prezentujícího novoty z místních firem a organizací. Těšte se na prezentace o studiu, produkty z UPointu, hry, hlavolamy, odpočinkovou zónu, víkendový workshop s Vydavatelstvím UP nebo science show s Pevností poznání. Najdete nás v prvním patře od 13 do 19 hodin.

AFOKINO: Erupce lásky

AFO nikdy nespí! Zatímco se chystá další ročník (pokud už máte akademický diář, bude 25. – 30. 4. 2023), během roku nás čekají jednotlivá AFOKINA. Letošní sezónu zahájí snímek Erupce lásky – neuvěřitelný, ale skutečný příběh o lásce dvou vulkanologů k sopkám i k sobě navzájem. Dechberoucí archivní záběry a fotografie Katii a Maurice Krafftových jsou doplněny o našlapaný soundtrack a emotivní voiceover. Na projekci se můžete těšit už v pondělí 26. 9. v 19:00 v Kině Metropol, po projekci bude následovat afterparty v Bistro & Bar Konvikt.

Jak na akademický poster?

Chystáte se na konferenci, kde budete prezentovat poster, ale nevíte jak na to? Nebo jste jich už prezentovali několik, ale stále to není ono? Prezentaci svého posteru si můžete vyzkoušet nanečisto na workshopu, který proběhne 25. listopadu – v druhém dni Interdisciplinární doktorandské konference UP. Workshop bude mít dvě části. V té první se dozvíte užitečné tipy a rady, jak vytvořit poutavý a působivý poster. Ve druhé části pak účastníci a účastnice dostanou zpětnou vazbu na své zaslané postery. Termíny registrace a další pokyny najdete na doktorandském webu.

Jak je to s akcemi na Korunní pevnůstce?

Science centrum Pevnost poznání sídlí v areálu Korunní pevnůstky. Zatímco budova Pevnosti patří univerzitě, venkovní prostranství, kde se často konají koncerty, divadelní představení a festivaly, provozuje spolek Muzeum olomoucké Pevnosti, z. s. Univerzita ani Pevnost proto o tamních akcích nemá žádné podrobné informace a na jejich průběh nemá žádný vliv. Pokud tedy máte dotaz k programu na pevnůstce, obracejte se na pořadatele a správce areálu. Zároveň prosím omluvte případná omezení, která mohou při návštěvě Pevnosti poznání nastat.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.