English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

rádi bychom vás přivítali v novém akademickém roce, který začíná opravdu pestře – o tom svědčí i náš newsletter. Přejeme proto příjemné čtení a připomínáme také univerzitní kalendář, kam každým dnem přibývají další pozoruhodné akce.

Poznejte své tělo na Dni zdraví

Čistota je půl zdraví – a ta druhá půlka, to je z větší části prevence a správný životní styl. Rektorát proto opět začátkem akademického roku pořádá pro všechny zaměstnance univerzity Den zdraví. Během něj je možné si nechat preventivně vyšetřit zrak či pokožku, absolvovat bezplatnou fyzioterapeutickou konzultaci nebo analýzu složení těla. Jeho součástí bývá i trénink rozvoje jemné motoriky a kognitivních schopností, ergoterapie či lekce jógy. Vše najdete bezplatně a na jednom místě – na nádvoří Zbrojnice a v prostorech Vydavatelství UP ve čtvrtek 15. září 2022 od 10 do 14 hodin. Na aktivity se co nejdříve registrujte na upol.cz/denzdravi.

Upravená otevírací doba menz a bister FreshUP

Než se semestr rozjede na plné obrátky, bude do 18. září upravena otevírací doba a nabídka menz a bister FreshUP. Podrobnosti a také standardní otevírací dobu, platnou od 19. září, najdete na webu SKM.

Vyhlášení soutěže Čestné uznání rektora UP v Olomouci autorům odborných knih v roce 2022

O Čestné uznání rektora Univerzity Palackého se i letos mohou ucházet autoři odborných knih z řad univerzitních zaměstnanců. Návrhy na ocenění přijímají oddělení vědy a výzkumu na jednotlivých fakultách, v případě vysokoškolského ústavu ředitel. Uzávěrka je 30. září 2022. Podrobnosti naleznete zde.

Akademické dožínky připomenou Mendelovu stopu v Olomouci

Už jste navštívili univerzitní kampus v Holici? Vydejte se tam ve čtvrtek 15. září, neboť tamní areál od 14 hodin ožije již druhými akademickými dožínkami, které letos připomenou 200. výročí narození J. G. Mendela. Otec genetiky totiž na olomoucké, tehdy C. k. Františkově univerzitě v letech 1840–1843 studoval. V budově 47 a na prostranství před ní vás čekají přednášky, slavnostní sázení stromu, prohlídka zemědělské techniky nebo hrachové občerstvení – více v programu.

J. G. Mendela navíc následující středu – 21. září od 13 hodin v Holici – připomene přednáška prof. Jiřího Frimla, který se zabývá rostlinnou fyziologií a je jedním z nejcitovanějších českých vědců. 

Americké centrum se představí studentům i veřejnosti

První týden semestru se na půdě UP slavnostně otevírá Americké centrum. Stane se místem setkávání českých a amerických odborníků a oknem do amerického umění a kultury; celoroční program nabídne nejen přednášky či výstavy, ale také pomoc s angličtinou, informace o možnostech studia v USA nebo 3D tiskárnu pro veřejnost. Studenti se mohou se službami centra seznámit ve středu 21. září od 9 do 13 hodin, od 17:30 se potom koná první veřejná beseda, a to o americké divočině. Centrum se také představí o den dříve v rámci MEET UPu na nádvoří Konviktu.

MEET UP: den, kdy vám univerzita představí Olomouc – univerzitní město

Přivítat nové studenty v Olomouci a seznámit je s těmi stávajícícmi – nejen proto se v úterý 20. září 2022 v úchvatném prostředí parkánu a nádvoří Konviktu – Uměleckého centra Univerzity Palackého koná MEET UP. I vy se přijďte podívat na odpolední a večerní program složený z koncertů, filmových projekcí, workshopů a prezentací. Vystoupí Annet X, Zooblasters, The Middle of the Sandwich, Manu Destra a další. Vstupné se neplatí, ale úplně bez peněz nechoďte – chybět totiž nebude ani pestrá gastro zóna.

Připojte se spolu s vedením UP k Mezinárodnímu dni bez aut

Po celé Evropě probíhá už 20 let v polovině září Evropský týden mobility, který nás má přimět k zamyšlení nad udržitelností dopravy a jejími dopady na naše okolí. Pravidelně vrcholí Mezinárodním dnem bez aut, který letos podpoří i naše univerzita – aktivně se připojí také její vedení v čele s rektorem Martinem Procházkou. Zkuste i vy nechat ve čtvrtek 22. září auto doma, vydat se na univerzitu na vlastní pohon nebo MHD a ulevit veřejnému prostoru a (nejen olomouckému) ovzduší. Za odměnu na vás bude čekat soutěž a drobné občerstvení, abyste doplnili vynaloženou energii. Více informací budeme zveřejňovat na webu Udržitelné univerzity.

Vyhlášení doplňovacích voleb do AS UP na PF UP

Na právnické fakultě budou členové akademické obce začátkem října v rámci doplňovacích voleb vybírat studentského senátora do Akademického senátu Univerzity Palackého na funkční období 2020–2023. Návrhy kandidátů mohou členové akademické obce podávat od pondělí 12. do čtvrtka 22. září prostřednictvím tohoto formuláře. Podrobnější informaci naleznete v nadcházejících dnech na webu fakulty.

Kde vylepšit své jazykové dovednosti?

Předsevzetí si nemusíte nutně dávat jen v lednu – zkuste to letos i na začátku akademického roku. Můžete třeba zdokonalovat své jazykové dovednosti a nemusíte chodit nikam daleko. Jazyková škola FF UPLIFT spouští od 19. září skupinové kurzy pro veřejnost a zaměstnanci UP mohou využít 10% slevu z kurzovného. Podívejte se na aktuální rozvrh a popis jednotlivých kurzů, v případě jakýchkoliv dotazů pište na uplift@upol.cz.

Knihovna FZV nově v prostorách Knihovny LF

Od 12. září jsou knihovní fondy Knihovny fakulty zdravotnických věd a Knihovny lékařské fakulty umístěny na jednom místě. Studenti i akademici obou zmíněných fakult tak mají veškeré knihovnické služby k dispozici u jednoho pultu, a to ve stávající půjčovně Knihovny LF. Díky provedeným prostorovým změnám se studenti mohou těšit také na větší počet studijních míst. Podrobnosti o novinkách najdete na webu Knihovny UP.

Svoboda je běh na dlouhou trať 

Nenechte vyblednout vzpomínky na 20. století a podpořte spolu se svým zdravím také nejrozsáhlejší veřejně přístupnou pamětnickou databázi v Evropě. V neděli 11. září si totiž můžete ve Smetanových sadech v Olomouci zaběhat v rámci 5. ročníku Běhu pro Paměť národa, který se koná pod záštitou rektora Martina Procházky. Zastavit se můžete také v krytu civilní obrany v Bezručových sadech – tam najdete audiovizuální výstavu Odkryté příběhy 20. století, v níž se dozvíte o dramatických osudech pěti pamětníků války a komunismu z Olomouckého kraje. Pokud si vezmete i univerzitní zaměstnaneckou kartu, získáte druhou vstupenku zdarma.

Získejte volný vstup na podzimní Floru

Coby tradiční partner výstav Flora Olomouc pro vás máme volné vstupenky na letošní podzimní etapu, která se uskuteční ve dnech 29. září – 2. října v areálu olomouckého výstaviště. Stačí nám do úterý 13. září napsat na soutez@upol.cz, jakou významnou postavu připomíná letošní hlavní expozice v pavilonu A, a máte šanci získat volnou vstupenku. Své místo v programu má třeba oblíbené Dýňodlabání nebo soutěžní klání o nejlepší marmeládu Flora džem.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.