English version

Milé studentky, milí studenti,

ve druhé polovině srpna opouštějí olomouckou oblohu poslední rorýsí opozdilci, kteří odlétají do teplých krajin. Do ulic univerzitního města se ale naopak pomalu navrací studentský život: právě probíhají zápisy ke studiu a také poslední zkoušky, protože mezní datum pro splnění studijních povinností je letos v pondělí 5. září. Na další důležité termíny se podívejte do harmonogramu akademického roku, ať vám nic neuteče.

Univerzitní knihovna a online výuka – jde to dohromady?

Skutečnost, že knihovny už dávno nejsou jen o prostém půjčování knih, nejlépe potvrzuje šíře služeb naší univerzitní knihovny. Pomozte teď 22 akademickým knihovnám v ČR zjistit, jak by mohly ještě lépe sloužit potřebám tzv. blended learningu – kombinované výuky, která kromě klasických postupů využívá i online dostupné zdroje, přenosy nebo digitální učební materiály. Stačí prozradit, kde sháníte studijní literaturu, zda a jak využíváte knihovní databáze a nástroje nebo co ještě mezi službami knihovny postrádáte. Odpovídejte nejpozději do 15. října zde.

Cena rektora pro dobrovolníky z řad studentů, absolventů a pracovníků UP

Dobré skutky u nás po zásluze netrestáme, ale naopak odměňujeme. Během několika posledních let, uplynulý rok nevyjímaje, se našel nespočet studentů, zaměstnanců i absolventů UP, kteří nezištně věnovali svůj čas druhým – teď je můžete navrhnout na Cenu rektora pro dobrovolníky. Online nominace jsou otevřené už jen do 6. září, slavnostní předání cen se pak uskuteční na začátku blížícího se akademického roku.

Nabídka kurzů Univerzity Innsbruck: udržitelnost, klima i literatura

Zajímá vás klimatická změna, udržitelnost, umělá inteligence nebo třeba americká literatura a kultura? Díky členství UP v alianci Aurora se můžete přihlásit do několika kreditových kurzů Univerzity Innsbruck. Probíhat budou většinou online a jsou určeny studentům bakalářských i magisterských programů. Přečtěte si jejich anotace na webu Aurory, přihlásit se lze do 4. září.

Prodlužte si léto se zářijovou výzvou Do práce na kole

Květnová výzva Do práce na kole se letos na naší univerzitě vyvedla víc než úspěšně. Nejen její účastníci, ale i všichni ostatní se teď mohou přidat do odlehčené čtrnáctidenní zářijové výzvy. Ta se letos koná od 12. do 25. září a má po létě připomenout důležitost a také praktičnost bezemisní dopravy. Připojte se k podzimní kampani a vyzkoušejte, že dopravu na vlastní pohon lze v Olomouci provozovat po celý rok. Další informace najdete na webu Udržitelné univerzity nebo přímo na stránkách DPNK.

Nabídka kreditových kurzů o jazyce a kultuře

Vyplňte prázdná místa v rozvrhu blížícího se zimního semestru kurzy Konfuciova institutu UP. V čínštině pro nesinology si osvojíte nejen čínský jazyk, ale dozvíte se zajímavosti o čínské kultuře a svátcích. Své znalosti můžete dále rozvíjet v kurzu čínská obchodní konverzace nebo čínština se sitcomem 家有儿女. A pokud byste si už raději odpočinuli, můžete poznat krásu čínské malby či kaligrafie pro začátečníky i pokročilé nebo porazit soupeře v populární strategické hře GO. Nabídku kurzů i jejich kódy ve STAGu najdete na webu Konfuciova institutu UP.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.