English version

Milé studentky, milí studenti,

dnešní newsletter začneme krátkým a dynamickým ohlédnutím zpět – na světě je totiž dvouminutová aftermovie z letošního majálesu, který si navíc připomeneme soutěží. Když se naopak podíváme dopředu a zrak stočíme třeba k Pevnosti poznání, spatříme blížící se Veletrh zdraví nebo Přírodovědný jarmark. Další důležité novinky ze života univerzity už na vás čekají podrobněji níže.

Letní otevírací doba Knihovny UP

Nejen menzy a bistra, ale také Ústřední knihovna ve Zbrojnici a fakultní pobočky Knihovny UP budou mít během léta upravenou otevírací dobu. V době, kdy budou uzavřeny, je možné knihy vracet do biblioboxů. Dlouhodobé výpůjčky (absenční na 30 dní) se automaticky půjčují do 19. září, tedy do začátku semestru. Podrobné informace o otevírací době jednotlivých poboček najdete na webu knihovny.

Olomoucký půlmaraton přinese v sobotu i dopravní omezení

V sobotu 18. června se v olomouckých ulicích koná půlmaraton a v odpoledních hodinách (od přibližně 16:00, ale na některých místech již od 8:00) bude ve městě výrazně omezena doprava. Podrobnosti k závodu a dopravním omezením najdete zde. Omezení se dotkne také tř. 17. listopadu. Jelikož je letos kvůli Letní olympiádě dětí a mládeže nutné opustit koleje do neděle 19. června, doporučujeme se vystěhovat ideálně do pátku 17. nebo v sobotních ranních hodinách.

Uni t(r)ips: univerzitní zajímavosti přístupné všem

Univerzita – to nejsou jen učebny a auly plné akademiků a studentů, ale také mnoho pozoruhodných míst, která by klidně mohla figurovat v turistických průvodcích. Oddělení komunikace je představuje jak obyvatelům Olomouce, tak přijíždějícím turistům na stránce Uni t(r)ips, která je nyní čerstvě aktualizovaná a dočkala se i anglické podoby. Až se vaši známí budou chystat do Olomouce, nabídněte jim kromě ubytování na kolejích i našich 23 zajímavostí. Čekají je významné historické budovy, podmanivé parky a zahrady, neotřelá panoramata či svěží gastronomie. A co vy – už jste byli všude?

Jak se dopravujeme na univerzitu?

Jednou z prioritních oblastí udržitelného rozvoje na UP je doprava – a to především taková, která je vstřícná k životnímu prostředí či veřejnému prostoru. Jak se ale skutečně na univerzitu dopravujeme? Jak bychom se dopravovat chtěli? Co nám v tom brání? Na to hledala odpovědi katedra psychologie FF, která ve spolupráci s Udržitelnou univerzitou provedla průzkum dopravních zvyklostí a preferencí. Ukázal, že cyklodoprava je v Olomouci populární, brzdí ji však nedostatečná bezpečnost i nenavazující cyklostezky; chůzi omezují úzké a nezpevněné chodníky, využití MHD malá frekvence spojů a motoristy trápí nedostatek parkovacích míst u univerzitních budov. Podrobnější výsledky jsou k dispozici v článku Žurnálu UP, výzkumné zprávě a stručné prezentaci.

Olomoucký kraj nabízí stipendium pro zahraniční studium

Chystáte se vyjet studovat do zahraničí a přemýšlíte, jak všechny výdaje s tím spojené zaplatit? Naštěstí jsou na světě nejrůznější stipendia, která vám s tím s trochou štěstí mohou pomoci. Jedno poskytuje i Olomoucký kraj – žádat o něj mohou studenti s trvalým pobytem v kraji. Žádosti se přijímají do 24. června, podrobnosti najdete na webu kraje.

Pozvánka na charitativní houslový koncert Děti dětem

Cyrilometodějská teologická fakulta a Základní umělecká škola Iši Krejčího zvou na charitativní houslový koncert Děti dětem na podporu dvou talentovaných dívek z ukrajinského Užhorodu. Výtěžek z dobrovolného vstupného jim pomůže zaplatit školné v umělecké škole a zapůjčení hudebních nástrojů. Koncert, na kterém vystoupí řada nadějných umělkyň, se koná v pondělí 20. června od 17 hodin v kapli Božího těla v Uměleckém centru UP (Konvikt).

Soutěž s Olomouckým majálesem

Pokud jste dočetli až sem, máme pro vás odměnu. Protože Olomoucký majáles letos oslavil 10. narozeniny, pokračuje v rozdávání dárků – tentokrát můžete získat dárkový poukaz na jazykový kurz v jazykové škole Lingua Centrum. Stačí, když nám do pondělí 20. června na soutez@upol.cz napíšete, kdo se stal v roce 2010 prvním králem „našeho“ majálesu. Mimochodem, krátce se mihne i ve zmíněné letošní aftermovie.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube