English version

Milé studentky, milí studenti,

toto číslo univerzitního zpravodaje se k vám dostává v prvním květnovém týdnu, a to znamená, že nejen aprílové počasí, ale i AFO jsou pro tento rok minulostí. Filmový festival po covidové pauze opět zaplnil olomoucké kinosály a celkem přivítal téměř 6 000 akreditovaných návštěvníků. Kvůli jeho konci ale není třeba zoufat – některé filmy totiž stále můžete zhlédnout online. Příští středu si pak provětráte hlavu při Sportovním dni UP – a třetí dobrou zprávou je, že se od olomouckého majálesu už nás nedělí ani tři týdny. Do té doby se samozřejmě se můžete těšit i na další newsletter!

Využijte jedinečné možnosti pozvat na UP zajímavou osobnost
Už od roku 1994 se zpravidla v listopadu koná přednáška k poctě prof. PhDr. Josefa Ludvíka Fischera, který byl prvním rektorem Univerzity Palackého po jejím obnovení v roce 1946. Návrh na kandidáta/kandidátku, který by podle vás měl přednášku proslovit letos, může podat každý člen akademické obce, součástí návrhu musí být jeho krátké odůvodnění. Mělo by jít o významnou českou či zahraniční osobnost z kterékoli vědní oblasti. Návrhy posílejte na e-mail prorektorkaVaV@upol.cz, a to nejpozději do 15. května 2022. O výběru následně rozhoduje na návrh příslušné univerzitní komise rektor UP. Inspirujte se v přehledu osob, které na UP fischerovskou přednášku proslovily v minulosti.

Ve středu sportujte s univerzitou
Díky Akademik sport centru UP můžete sportovat po celý rok – ale jen dva dny v roce jsou opravdu celouniverzitním svátkem sportu. První Sportovní den UP letos připadá na 11. května, tedy na příští středu, a nabídne na třicet sportovních aktivit a turnajů. Z těch, které probíhají venku, jde například o oblíbenou vodáckou výpravu – sjezd řeky z Hynkova, jízdu na koni pro děti nebo turistickou vycházku od zámku k zámku. Pod střechou se zase můžete věnovat zumbě, lakrosu nebo saunování.

Nebude chybět odpolední program v areálu Sportovní haly UP – občerstvení, hudba a losování kupónů o ceny. Všechny nabízené aktivity jsou zdarma a rektor UP navíc uděluje na tento den rektorské volno. Nezbývá tedy než si aktivity včas zarezervovat – podrobnosti včetně kompletního programu najdete na webu ASC UP.

Výhodnější jízdné na sdílených kolech od Nextbike
Nejen v květnu, kdy probíhá výzva Do práce na kole, ale i po celý zbytek roku můžete nově – díky spolupráci univerzity se společností Nextbike – využívat sdílená kola za výhodnějších podmínek. Na této stránce najdete po přihlášení slevový kód na roční jízdné za 599 Kč, s kartou ISIC pak lze využít měsíční jízdné za 129 Kč. Navíc při registraci s univerzitním e-mailem dostanete automaticky kredit 100 Kč. Všechno to tom, jak se na sdílených kolech jezdí, najdete zde. A věděli jste, že si kolo můžete půjčovat i bez smartphonu

Vyhrajte s majálesem ceny za 30 000 korun
O tom, že máte v diáři už dlouho zaznačeno datum 24.–25. května, nepochybujeme. Olomoucký majáles však po tříleté pauze nabídne víc než jen skvělá hudební, divadelní nebo filmová představení. Těšit se můžete i na spoustu doprovodného programu a hlavně na tradiční alegorický průvod městem, do kterého se určitě zapojte. Na nejlepší masky a transparenty (a fantazii se meze nekladou) totiž čeká nejen odborná porota, v níž zasednou zástupci univerzity, města i kraje, ale hlavně ceny v hodnotě přes 30 000 korun! Více o průvodu se dozvíte na facebookové události a taky na webu olomouckymajales.cz, kde najdete i informace o dalších soutěžích, včetně té o nejlepší univerzitní mem.

Majáles se taky výrazně zaměří na udržitelnost, kromě jiného se tak budete moci zastavit v dobročinném a udržitelném obchodě s oblečením, který připravila Udržitelná univerzita, spolek Udržitelný Palacký a charitní obchod Dobrodruhá. Aby však bylo co prodávat a swapovat, potřebujeme předem vaši spolupráci. Pusťte jarní vítr do skříně a přineste to, co je pořád pěkné, ale už to nosit nebudete, buď do Dobrodruhé (po–pá, 10–17), nebo 23. a 24. května do Studentského klubu na Zbrojnici. Výdělek půjde na transparentní účet Charity Olomouc pro Ukrajinu..

Směřují současní vysokoškoláci k udržitelnému způsobu života?
Pomozte Udržitelné univerzitě zjistit, jak ve skutečnosti žijí vysokoškolští studenti a zda kladou důraz na udržitelnost. Životním stylem, případně jeho změnou může totiž každý z nás ovlivnit stav svého okolí, veřejného prostoru a životního prostředí. Zapojte se do mezinárodního výzkumu, který hledá odpověď na otázku „Směřují současní vysokoškoláci k udržitelnému způsobu života?“. Dozvíte se několik zajímavých informací o typologii životních stylů a zjistíte, který z nich vás nejlépe vystihuje. Podrobnosti najdete na Udržitelné univerzitě, dotazník přímo tady.

Pohodlné slunění na Zbrojnici
Zima i aprílové počasí jsou snad za námi, a tak není důvod se dál ukrývat uvnitř knihovny (přinejmenším do té doby, než se tam budeme zase schovávat před letními vedry). Položte se proto s knihou, notebookem nebo jen tak na jedno z 15 plážových lehátek v univerzitních barvách. Lehátka jsou bezplatně k dispozici oproti předložení identifikační karty studenta, ISIC karty nebo karty zaměstnance UP na recepci Knihovny UP v přízemí Zbrojnice. Zpříjemnit si netradičně pobyt či studium na nádvoří knihovny lze od 27. dubna během otevírací doby knihovny.

Call for papers: Interdisciplinární doktorandská konference
Využíváte ve svém doktorandském výzkumu interdisciplinární metody? Vnímáte u svého tématu interdisciplinární potenciál, který zatím nebyl rozvinut, nebo jste naopak přesvědčeni, že by interdisciplinární přístup nebyl pro váš vědecký či badatelský zájem prospěšný? Jestli ano, přihlaste do konce července svůj příspěvek na doktorandskou konferenci, která proběhne 24.–25. listopadu 2022. Podrobnosti a přihlášku najdete v letáku.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube