English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

zvykli jste si otevírat spolu s newsletterem i svůj kalendář? Hodí se to, neboť se v každém z nich – tento nevyjímaje – najde několik událostí nebo deadlinů, které by bylo škoda propásnout. Postupně přibývají také jednorázové či dlouhodobé aktivity připravené pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Výběr z nabídky UP je na stránce upol.cz/ukrajina/aktivity (také v ukrajinštině), přehled dalších aktivit v Olomouci a širším regionu pak nabízí web yarmarokmyru.cz. Budeme rádi, když budete tyto odkazy šířit dál, aby se dostaly k co největšímu počtu zájemců. 

Hned v úvodu přinášíme ještě dvě horké novinky. Ve středu odpoledne byl novým děkanem cyrilometodějské teologické fakulty zvolen Vít Hušek, funkce by se měl ujmout 14. září 2022. Ve večerních hodinách pak hráči HC UP bojovali ve třetím semifinálovém zápase o postup do finále Univerzitní ligy ledního hokeje s týmem Univerzity Karlovy, kterému nakonec podlehli za stavu 3:2 v prodloužení. Že patří mezi čtyři nejlepší týmy letošního ligového ročníku, jim ale už nikdo nevezme.

Materiální sbírka pro Černovickou univerzitu
Univerzita Palackého má na Ukrajině hned několik partnerských univerzit. Jednou z nich je Černovická univerzita, v níž je zřízeno záchytné centrum pro uprchlíky z válečných oblastí. Aktuálně se v něm nachází několik tisíc osob a v tomto provizorním táboře docházejí nezbytné životní potřeby. Do pátku 8. dubna (v čase 8–14 hodin) proto noste do Studentského klubu na Zbrojnici powerbanky, nabíječky, spacáky nebo léky. Další informace a přesný seznam sbíraných věcí najdete na upol.cz/ukrajina/cernovice.

Do Ameriky na zkušenou s Fulbrightovým stipendiem
Naši předkové se do USA plavili dlouhé dny a s nejistými vyhlídkami, vy máte šanci se tam dostat během několika hodin s prestižním stipendiem v kapse. Fulbrightova stipendia financovaná českou a americkou vládou totiž poskytují každoročně přibližně 40 českým občanům příležitost studovat, provádět výzkum či vyučovat v USA. Zkuste se mezi ně v roce 2023/2024 zařadit – prohlédněte si požadavky, vyberte jeden ze studijních programů a podejte si včas přihlášku. Zpravidla uspěje každý třetí až pátý uchazeč. Více zde.

Management pozornosti, soustředění a odpočinku v dnešním světě
Stává se vám, že se vaše myšlenky při práci nebo čtení newsletteru rozbíhají na všechny strany? Máte nutkání brát neustále do ruky telefon a kontrolovat zprávy či sociální sítě? Schopnost se soustředit lze naštěstí posilovat a trénovat, s čímž roste také naše cílevědomost, schopnost hlubokého odpočinku i životní spokojenost. Jak zlepšit koncentraci, snížit stres a efektivněji pracovat, vám prozradí Lukáš Havránek z GrowJOB Institutu v úterý 12. dubna od 11 hodin. Přednáška je součástí pracovního veletrhu Okno do praxe, který propojuje studenty a absolventy UP se zaměstnavateli. Registrujte se na webu Kariérního centra UP

Nové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP
Máte představu, kolik studentů UP připadá na jednoho akademického pracovníka? A jaký je počet doktorandů na jednoho školitele? Odpovědi na takové otázky zná oddělení strategie a kvality a prozradí nám je ve svém prvním letošním newsletteru. Tématem čísla jsou vnější vztahy, konkrétně strategická spolupráce s regionem v rámci Integrovaných teritoriálních investic (ITI) Olomoucké aglomerace. Také si přečtete souhrn o informací rozvojových a dotačních programech MŠMT ČR včetně CRP projektů, které budou na UP řešeny v roce 2022.

Zrelaxujte tělo a mysl tradičním čínským cvičením taj-či
Konfuciův institut UP si připravil víkendový pobyt, na kterém si budete moci pod vedením zkušených mistrů vyzkoušet taj-či, případně se v něm zlepšit. Zároveň načerpáte energii v jarní přírodě Jeseníků v Ostružné. Cena je 2 590 Kč včetně polopenze a ubytování, zaměstnanci a studenti UP mají slevu 5 %. Více informací na webu Konfuciova institutu.

Basketbalistky a basketbalisté UP ve finále univerzitní ligy
Historicky první ročník Univerzitní basketbalové ligy vyvrcholí už tento pátek a sobotu, a to přímo v Olomouci. Od listopadu loňského roku zápolilo celkem 10 týmů mezi ženami a 15 mezi muži o to, kdo se přes základní skupiny a play-off probojuje až do finálového turnaje. Povedlo se to i mužskému a ženskému týmu UP, tak je přijďte podpořit do Sportovní haly UP, program zápasů najdete zde. Obě finále můžete vidět i na HbbTV ČT Sport, utkání o 3. místo vysílá navíc server TVCom.

Získejte volný vstup na jarní Floru
Coby tradiční partner výstav Flora Olomouc pro vás máme připraveno 20 volných vstupenek na letošní jarní etapu, která se uskuteční ve dnech 21.–24. dubna v areálu olomouckého výstaviště. Stačí nám do úterý 12. dubna napsat na soutez@upol.cz, jaký je název hlavní expozice, a máte šanci získat volné vstupenky. Kromě zahradnických trhů bude k vidění například také jedinečná kolekce bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje v rozmezí 100 až 600 let.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube