English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci, 

je tu období, kdy univerzitní město ožívá velkými akcemi, u kterých nemůže chybět ani Univerzita Palackého a hlavně vy! V dnešním newsletteru vás proto pozveme na univerzitní sportovní den nebo na květinovou i divadelní Floru. Ani týden nezbývá do festivalu AFO, který UP pořádá a jemuž je věnováno i aktuální číslo univerzitního Žurnálu. Vrcholí také přípravy na třídenní Olomoucký majáles UP. Kromě toho dnes máme i nabídku pro rodiče, turisty i sportovce a hned tři soutěže.

CO SE DĚJE NA UP

V úterý 7. května bude celá univerzita sportovat – přihlaste se taky 

Registrace na Sportovní den Univerzity Palackého byly spuštěny! V úterý 7. května, kdy je vyhlášeno rektorské volno, se můžete zúčastnit řady sportovních disciplín. Připraveny jsou týmové turnaje v nohejbale či florbalu, badminton, pilates, lekce sebeobrany, ale i utkání ve Stiga hokeji, šachový turnaj, turistický výšlap nebo běh olomouckými parky. Více najdete v článku a na webu upol.cz/sportovni-den.

Nový Žurnál UP: Jak a proč mluvit o vědě 

Nové číslo Žurnálu UP je venku! Tak si sáhněte pro svůj výtisk do stojanů při vrátnicích fakult, knihoven, menz, nebo třeba v UPointu. Dočtete se v něm, jak se směrem k veřejnosti efektivně komunikuje věda. O svůj pohled na její popularizaci se s vámi podělí jak ředitelka blížícího se festivalu Academia Film Olomouc Eva Navrátilová, tak jeho host Daniel Stach. Navíc na stránkách Žurnálu tradičně najdete spoustu univerzitních aktualit, poutavých rozhovorů a krásných fotek. A pokud před papírem preferujete obrazovku, PDF verze je ke stažení na webu.

Průvodce Uni t(r)ips láká na zajímavá veřejná místa na UP

Významné historické budovy, geopark, parkánové zahrady, neotřelá panoramata či svěží gastronomie. To vše se dá navštívit v prostorách a v okolí Univerzity Palackého. Seznam zajímavých veřejnosti přístupných míst představuje platforma Uni t(r)ips, za kterou stojí úsek pro komunikaci. Nově ji rozšířil showroom Pevnosti poznání UP_LAB či kavárna Lyrata v nedávno otevřené univerzitní budově Envelopa Hub nebo plastika věnovaná doktorce Miladě Horákové na právnické fakultě.

Prázdniny s univerzitou pro tříleté děti i středoškoláky

Stovky dětí ve věku od 3 let až do puberty si každoročně užívají letní příměstské tábory s Akademik sport centrem Univerzity Palackého, nazvané Léto dětí. V nabídce jsou pohádková, sportovní i naučná zaměření, registrace byly spuštěny v předchozích dnech. Prázdninové vyžití i bádání nabízí dětem, teenagerům nebo středoškolákům také Pevnost poznání či přírodovědecká nebo pedagogická fakulta. Aktuální souhrn najdete na webu upol.cz/prazdniny.

Právnická fakulta vyhlásila třetí materiální sbírku pro Ukrajinu 

Právnická fakulta ve spolupráci se svým studentem Vasylem Kapustejem (přečtěte si rozhovor na Žurnálu) vyhlásila materiální sbírku humanitární pomoci pro Ukrajinu. Od vypuknutí války je to již třetí fakultní sbírka. Dárci mohou nosit věci do konce května přímo na fakultu. Vše poputuje civilistům, kteří stále zůstávají ve válečné zóně, ale i těm, které válka vyhnala z východní Ukrajiny. Více podrobností na webu fakulty.

Nabídněte své kurzy studentům dalších evropských univerzit 

Vyučujete předmět, který je veden v angličtině a online, případně hybridní formou? Nabídněte jej dalším studentům na evropských univerzitách, které jsou stejně jako UP součástí sítě Aurora. Získáte tak větší a pestřejší studijní skupinu či nové názory a pohledy během diskuzí. Své kurzy pro nadcházející zimní semestr můžete přihlašovat do 11. srpna. Podrobnosti najdete na webu Aurory.

POZVÁNKY

Prozkoumejte podrobný program festivalu AFO 

Mohou nás vzpomínky oklamat? Co se děje, když svoji paměť svěříme nejrůznějším technologiím? Co za tajemství ukrývá ekosystém hub? Za pár dní začíná Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc, zkrátka AFO, který už 59. rokem nepořádá nikdo jiný než Univerzita Palackého. Tématem letošního ročníku je Paměť a už teď si můžete prohlédnout denní program, v němž najdete přes 250 položek – filmové projekce, koncerty, besedy, přednášky, workshopy, procházky nebo originální výstavy. Základní akreditace je pro všechny zdarma! Během festivalu můžete využít sdílená kola univerzitního partnera nextbike – s kódem AFO2024 máte 15 minut jízdy zdarma.

Oslavte Den Země s univerzitou v menze nebo při workshopech 

Den Země slaví každoročně celá planeta, proto u toho nemůže chybět ani UP. V pondělí 22. dubna si můžete v menzách UP vybrat z rozšířené nabídky vegetariánských pokrmů a zúčastnit se udržitelně a kreativně zaměřených workshopů. Během nich budete mít možnost ušít si recyklované ledvinky, namalovat hrnečky nebo vdechnout nový život svému oblečení. Všechny workshopy včetně registrace i pondělní jídelníček najdete na webu.

Pro středoškoláky: Konference mladých přírodovědců

Máte doma nebo ve svém okolí středoškoláky, které zajímají přírodní vědy? Pozvěte je na Konferenci mladých přírodovědců, kterou 24. května pořádá Přírodovědecká fakulta UP. Zúčastnit se mohou nejen pasivně, ale i aktivně s prezentací vlastního projektu. Příspěvky vyhodnotí odborná komise, pro nejlepší autory budou připravené zajímavé ceny. Hlavní cenou je dvouměsíční odborná stáž na zahraniční instituci s podporou až 100 tisíc od Nadace The Kellner Family Foundation.

Přebor Univerzity Palackého v atletice 

K úvodním závodům venkovní atletické sezony na Olomoucku patří již řadu let Přebor Univerzity Palackého v atletice – a nejinak tomu bude i letos. Tradiční sportovní událost pořádaná katedrou sportu Fakulty tělesné kultury UP se uskuteční ve středu 24. dubna na atletickém stadionu TJ Lokomotiva – a pokud byste chtěli zkusit štěstí a poměřit síly s ostatními v některé z disciplín, najdete vše potřebné včetně registrace zde

SOUTĚŽE

Vyhrajte upcyklovanou ledvinku s Udržitelnou univerzitou 

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spustila kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Připojte se k související výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během ní si zvolíte, jak se budete 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budete konzumovat maso jen jednou týdně. Více na webu Udržitelné univerzity.

Získejte vstupenky na představení z programu Divadelní Flory 

Mezinárodní multižánrový festival Divadelní Flora nabídne v Olomouci od 9. do 20. května na sedm desítek akcí zastřešených mottem Volnost. A protože je UP jeho partnerem, můžete si nejen prohlédnout program a koupit si vstupenky, ale také se zapojit do exkluzivní soutěže. V ní máte šanci vyhrát vždy dvojici lístků na představení Vojcek (pá 17. 5.), Na první pohled (so 18. 5.) nebo Mikrosvěty (ne 19. 5.). Do středy 24. dubna nám na soutez@upol.cz napište odpověď na soutěžní otázku a uveďte také představení, které byste nejradši navštívili. Otázka: Téma Vojcka se na Divadelní Floře letos objevuje potřetí. Ve kterých letech už bylo na festivalu uvedeno? Nápovědu najdete v letošním programu.

Navštivte květinovou Floru Olomouc 2024 – s univerzitou zdarma

Největší svátek květin aneb mezinárodní květinová a zahradnická výstava Flora Olomouc 2024 připadá na 25.–28. dubna. Do Galaxie květin se s trochou štěstí můžete nechat vtáhnout, aniž byste museli něco platit. Jako partneři výstavy pro vás totiž máme soutěž o jednodenní vstupenky pro dvě osoby. Stačí, když nám do pondělí (!) 22. dubna napíšete na soutez@upol.cz odpověď na otázku: Kolik outdoorových t(r)ipů najdete v průvodci Uni T(r)ips?

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!