English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci, 

díky delším a teplejším dnům už se konečně nemusíme stále schovávat někde pod střechou. Zkuste se na chvíli zastavit třeba na univerzitní terase s výhledem na Olomouc, v historických parkánových zahradách nebo v přírodovědném parku v Holici. Příjemné prostředí najdete také na březích Moravy nebo v olomoucké botanické zahradě a rozáriu. Všude tam se můžete posadit nejen s knížkou, případně prací, ale třeba také s obědem z menzy ve vratné REkrabičce!

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 27. 3. 2024 se hovořilo o doporučení k využívání AI na UP či o sportovním dni. Od 15. března je předsedou Etické komise UP MUDr. Petr Konečný, Ph.D., MBA, z fakulty zdravotnických věd. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Sportovní den UP nabídne pohybové aktivity, šachy, saunu nebo výlet

Sportovní den UP proběhne v úterý 7. května 2024. Na tento den je vyhlášeno rektorské volno a všechny pohybové aktivity v rámci Sportovního dne jsou pro zaměstnance i studenty UP zdarma. Bohatý program tradičně připravuje Akademik sport centrum, které nabídne desítky indoorových i outdoorových sportů, kolektivní turnaje, individuální disciplíny či saunování. Po loňské úspěšné premiéře se chystá také utkání šachistů napříč univerzitou či turistický výlet. Podrobný rozpis nabízených sportovních aktivit a registrace budou v nadcházejících dnech aktualizovány na webu upol.cz/sportovni-den.

Vezměte si oběd z menzy ve vratné krabičce

Potřebujete si vzít oběd z menzy někam jinam? Dejte sbohem přendávání jídla z talířů do krabiček, rozlité omáčce v batohu i jednorázovým obalům. V menzách UP nově najdete REkrabičky, které jsou vyrobeny z pevného plastu, mají těsnící víčko a dají se dát do mikrovlnky i myčky. Dostanete je za vratnou zálohu 80 Kč. Podrobnosti i návod na objednání najdete v článku.

Využijte jedinečné možnosti pozvat na UP zajímavou osobnost

Už od roku 1994 se zpravidla v listopadu koná přednáška k poctě prof. PhDr. Josefa Ludvíka Fischera, který byl prvním rektorem Univerzity Palackého po jejím obnovení v roce 1946. Návrh na kandidáta/kandidátku může podat každý studující a pracující na UP, součástí návrhu musí být jeho krátké odůvodnění. Mělo by jít o významnou českou či zahraniční osobnost z kterékoli vědní oblasti. Návrhy posílejte na e-mail prorektorkaVaV@upol.cz, a to nejpozději do 15. května 2024. O výběru následně rozhoduje na návrh příslušné univerzitní komise rektor UP. Inspirujte se v přehledu osob, které na UP fischerovskou přednášku proslovily v minulosti.

Soutěž Podnikavá hlava hledá nejlepší podnikatelský nápad 

Máte nápad a chcete ho proměnit v podnikaní? Vědeckotechnický park Univerzity Palackého vyhlašuje 15. ročník soutěže Podnikavá hlava, zapojit se mohou jak studenti, tak i zaměstnanci UP. Nechte si zhodnotit svůj podnikatelský záměr, získejte zpětnou vazbu od odborné poroty, seznamte se s podnikatelskou komunitou Olomouckého kraje a naučte se prezentovat před investory. Vítězný projekt získá hlavní cenu 50 000 Kč, poradenství v hodnotě 130 000 Kč, roční pronájem pracovního místa v Element Coworkingu nebo slevu na pronájem kanceláře. Registrovat se můžete do 20. května, vše najdete na webu soutěže.

Univerzita připravila doporučení k využívání generativních modelů AI 

Jak využívat možnosti umělé inteligence při studiu či práci na UP a zároveň zachovávat etické normy a integritu? Přečtěte si doporučení, která mají pomoci vyvážit potenciál AI ke zlepšení výuky, studia, výzkumu a administrativních procesů s potřebou ochrany osobních údajů, intelektuálního vlastnictví a akademické cti. Navštivte ai.upol.cz/doporuceni!

Nakupujte knihy v prodejně i na e-shopu Vydavatelství UP o 15 % levněji 

Patnáct je atomové číslo fosforu, počet hvězd na vlajce Cookových ostrovů a od 1. dubna nově také sleva na knihy ve Vydavatelství UP pro všechny studenty, zaměstnance a absolventy. To není apríl! Knižní trh prošel na začátku roku daňovou změnou, a my tak nyní můžeme část této změny přetavit ve výhodu pro všechny členy olomoucké akademické obce.

Ve Skriptárně i na VUP shopu si nyní můžete všechny nezlevněné knihy – jak ty z produkce Vydavatelství UP, tak ty od ostatních vydavatelů a nakladatelů – pořídit s 15% slevou. Ve Skriptárně vám bude stačit ukázat zaměstnaneckou kartičku, ISIC či průkaz absolventa. Na e-shopu pak k levnějším knihám vedou dvě cesty: buď se registrovat a přihlásit pod univerzitním e-mailem (ceny tak budou automaticky o 15% nižší než pro ostatní zákazníky), nebo využít v košíku slevové kódy. Jejich znění najdete na stránkách zaměstnanců, absolventů či v UPlikaci.

Jakubský výpad otevřen

Ulička a schodiště propojující Křížkovského ulici (FF, Zbrojnice) a Bezručovy sady jsou opět otevřené, a to každý den od 6:15 do 19 hodin. Přístupné jsou také parkánové zahrady.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

E-zdroje ve výuce. Webinář příkladů dobré praxe

Jak můžete pracovat s elektronickými zdroji ve výuce? Jak e-zdroje zapojují do výuky nejen vaši kolegové na univerzitě, ale i na jiných vysokoškolských pracovištích? Pusťte si webinář E-zdroje ve výuce – příklady dobré praxe, který se uskuteční 17. 4. 2024 od 9:30 do 12:30 hod. Za UP vystoupí Ivana Cahová s příspěvkem Využití e-zdrojů voboru Judaistika: Dějiny a kultura Židů a Izraelská studia a Vít Voženílek s přednáškou E-zdroje ve výuce kartografie a geoinformatiky pohled očima pedagoga. Více podrobností i odkaz najdete na webu Knihovny UP.

Město, které se v létě nepřehřívá 

Města – univerzitní Olomouc nevyjímaje – jsou stále častěji vystavována vlnám letních veder. Hlavní příčiny vzniku tepelného ostrova a možnosti, jak přehřívání omezit pomocí přírodě blízkých prvků, představí v přednášce Město, které se v létě nepřehřívá Magdalena Maceková z Nadace Partnerství. Přednáška, kterou pořádá Udržitelná univerzita, se uskuteční ve středu 24. dubna od 16 do 18 hodin v budově Na Hradě 5 (místnost UH1, 4. podlaží), pro účast je potřeba se zaregistrovat přes Portál CŽV. Přečtěte si také anotaci a medailonek přenášející.

POZVÁNKY

Akreditujte se na AFO i jeho hudební program

Ani za rok, ani za měsíc, ale už za 20 dní odstartuje další AFO – Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc! Nezapomeňte si vyřídit akreditaci – ta základní je zdarma, můžete však AFO finančně podpořit a získat řadu výhod, jako je rezervace míst v sále, speciální merch či nedělní brunch. Také si můžete koupit vstupenku na hudební program Music is Science, jehož line-up najdete na FB.

Pointa: Mediální obraz Romů v televizním zpravodajství

Co nám o Romech říká televize? Jak je vykresluje a jak o nich mluví? A vypovídá celkový mediální obraz něco o Romech, nebo spíše nastavuje zrcadlo nám samým? To a mnohem více prozradí už ve čtvrtek 11. dubna od 17:00 v UPointu socioložka médií Renáta Sedláková (CMTF) při dalším setkání v rámci cyklu autorských besed Pointa, který pořádá Vydavatelství UP ve spolupráci s UPointem. Renáta Sedláková se dlouhodobě věnuje zkoumání televizního zpravodajství pojednávajícího o romské menšině. Ve své knize Zprávy o Nich nebo o Nás přináší komplexní analýzu zpráv o Romech ve veřejnoprávní České televizi mezi lety 2000–2020.

Vladimír Dzuro: zatýkal válečné zločince, teď přijíždí na právnickou fakultu

Právnická fakulta a její Centrum pro mezinárodní humanitární a operační právo CIHOL vás zvou na promítání dokumentárního snímku Vyšetřovatel a následnou diskuzi. Akce se uskuteční 9. dubna od 17:00 přímo na fakultě za účasti protagonisty snímku Vladimíra Dzury – českého kriminalisty, který zastával funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Vzhledem k omezené kapacitě je nutná rezervace míst předem.

Fotokavárna #2 – Zapomeňte na selfie a nechte se zvěčnit pořádným foťákem! 

Filozofická fakulta UP srdečně zve na druhý ročník Fotokavárny #2. Fotokavárna je unikátní projekt, který z kavárny vytváří originální fotostudio. Přijďte v týdnu od 8. do 12. dubna do kavárny Coffee Library na něco dobrého a nechte se zdarma vyfotografovat fotografem či fotografkou. Objednejte si kávu nebo čaj, sladký dortík, pohodlně se usaďte do křesla nebo ke stolečku a fotografové vám pořídí perfektní momentku.

Ekologické dny Olomouc nabídnou besedy, koncerty i ekojarmark

Přijďte na největší environmentální festival v ČR! Poslechněte si besedy o přírodě, společnosti, vědě a jejich průnicích a souvislostech nebo navštivte ekojarmark s koncerty Letní kapely, Michala Prokopa & Framus Five či skupiny Bert & Friends. V programu nechybí ani divadlo, film, výlety a výstavy. Ekologické dny Olomouc se konají od 12. do 27. dubna a na většinu akcí je vstup zdarma. Partnerem festivalu je Udržitelná univerzita.

NOVÉ NORMY

  • Statut Univerzity Palackého v Olomouci – novela č. 11

    Tato novela vnitřního předpisu UP, účinná od 27. března 2024, je určena celé akademické obci UP a upravuje tvorbu, příděl a čerpání sociálního fondu.

     

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!