English version

Milé studentky, milí studenti, 

díky delším a teplejším dnům už se konečně nemusíme stále schovávat někde pod střechou. Zkuste se na chvíli zastavit třeba na univerzitní terase s výhledem na Olomouc, v historických parkánových zahradách nebo v přírodovědném parku v Holici. Příjemné prostředí najdete také na březích Moravy nebo v olomoucké botanické zahradě a rozáriu. Všude tam si můžete vzít učení, práci, knížku nebo třeba oběd z menzy ve vratné REkrabičce!

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 27. 3. 2024 se hovořilo o doporučení k využívání AI na UP či o sportovním dni. Od 15. března je předsedou Etické komise UP MUDr. Petr Konečný, Ph.D., MBA, z fakulty zdravotnických věd. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Sportovní den UP nabídne pohybové aktivity, šachy, saunu nebo výlet

Sportovní den UP proběhne v úterý 7. května 2024. Na tento den je vyhlášeno rektorské volno a všechny pohybové aktivity v rámci Sportovního dne jsou pro zaměstnance i studenty UP zdarma. Bohatý program tradičně připravuje Akademik sport centrum, které nabídne desítky indoorových i outdoorových sportů, kolektivní turnaje, individuální disciplíny či saunování. Po loňské úspěšné premiéře se chystá také utkání šachistů napříč univerzitou či turistický výlet. Podrobný rozpis nabízených sportovních aktivit a registrace budou v nadcházejících dnech aktualizovány na webu upol.cz/sportovni-den.

Vezměte si oběd z menzy ve vratné krabičce

Potřebujete si vzít oběd z menzy někam jinam? Dejte sbohem přendávání jídla z talířů do krabiček, rozlité omáčce v batohu i jednorázovým obalům. V menzách UP nově najdete REkrabičky, které jsou vyrobeny z pevného plastu, mají těsnící víčko a dají se dát do mikrovlnky i myčky. Dostanete je za vratnou zálohu 80 Kč. Podrobnosti i návod na objednání najdete v článku.

Nahlédněte do světa dnešních firem na veletrhu zaměstnavatelů

Potřebujete si přivydělat při studiu? Nevíte, kam po škole? Přemýšlíte, jaká práce by vás bavila? Nebo chcete získat představu, jaké máte ve svém oboru uplatnění? Nahlédněte do světa dnešních firem a přijďte na veletrh Okno do praxe, kde se můžete setkat a pohovořit se zástupci firem z různých oblastí, porovnat jejich pracovní nabídky, získat cenné rady, informace a především kontakty. Chybět nebudou ani přednášky a diskuze. Koukněte na oknodopraxe.upol.cz! 

Využijte jedinečné možnosti pozvat na UP zajímavou osobnost

Už od roku 1994 se zpravidla v listopadu koná přednáška k poctě prof. PhDr. Josefa Ludvíka Fischera, který byl prvním rektorem Univerzity Palackého po jejím obnovení v roce 1946. Návrh na kandidáta/kandidátku může podat každý studující a pracující na UP, součástí návrhu musí být jeho krátké odůvodnění. Mělo by jít o významnou českou či zahraniční osobnost z kterékoli vědní oblasti.  Návrhy posílejte na e-mail prorektorkaVaV@upol.cz, a to nejpozději do 15. května 2024. O výběru následně rozhoduje na návrh příslušné univerzitní komise rektor UP. Inspirujte se v přehledu osob, které na UP fischerovskou přednášku proslovily v minulosti.

Soutěž Podnikavá hlava hledá nejlepší podnikatelský nápad 

Máte nápad a chcete ho proměnit v podnikaní? Vědeckotechnický park Univerzity Palackého vyhlašuje 15. ročník soutěže Podnikavá hlava, zapojit se mohou jak studenti, tak i zaměstnanci UP. Nechte si zhodnotit svůj podnikatelský záměr, získejte zpětnou vazbu od odborné poroty, seznamte se s podnikatelskou komunitou Olomouckého kraje a naučte se prezentovat před investory. Vítězný projekt získá hlavní cenu 50 000 Kč, poradenství v hodnotě 130 000 Kč, roční pronájem pracovního místa v Element Coworkingu nebo slevu na pronájem kanceláře. Registrovat se můžete do 20. května, vše najdete na webu soutěže.

Univerzita připravila doporučení k využívání generativních modelů AI 

Jak využívat možnosti umělé inteligence při studiu či práci na UP a zároveň zachovávat etické normy a integritu? Přečtěte si doporučení, která mají pomoci vyvážit potenciál AI ke zlepšení výuky, studia, výzkumu a administrativních procesů s potřebou ochrany osobních údajů, intelektuálního vlastnictví a akademické cti. Navštivte ai.upol.cz/doporuceni!

Nakupujte knihy v prodejně i na e-shopu Vydavatelství UP o 15 % levněji 

Patnáct je atomové číslo fosforu, počet hvězd na vlajce Cookových ostrovů a od 1. dubna nově také sleva na knihy ve Vydavatelství UP pro všechny studenty, zaměstnance a absolventy. To není apríl! Knižní trh prošel na začátku roku daňovou změnou, a my tak nyní můžeme část této změny přetavit ve výhodu pro všechny členy olomoucké akademické obce.

Ve Skriptárně i na VUP shopu si nyní můžete všechny nezlevněné knihy – jak ty z produkce Vydavatelství UP, tak ty od ostatních vydavatelů a nakladatelů – pořídit s 15% slevou. Ve Skriptárně vám bude stačit ukázat zaměstnaneckou kartičku, ISIC či průkaz absolventa. Na e-shopu pak k levnějším knihám vedou dvě cesty: buď se registrovat a přihlásit pod univerzitním e-mailem (ceny tak budou automaticky o 15% nižší než pro ostatní zákazníky), nebo využít v košíku slevové kódy. Jejich znění najdete na stránkách zaměstnanců, absolventů či v UPlikaci.

Jakubský výpad otevřen

Ulička a schodiště propojující Křížkovského ulici (FF, Zbrojnice) a Bezručovy sady jsou opět otevřené, a to každý den od 6:15 do 19 hodin. Přístupné jsou také parkánové zahrady.

STÁŽE

Stálá mise ČR při OSN v New Yorku či Zastoupení Evropské komise v ČR 

Získejte praktické zkušenosti v oblastech mezinárodních vztahů, komunikace, médií a přípravy a organizace různorodých akcí. Do 15. dubna se můžete přihlásit na stáž na Zastoupení Evropské komise v ČR (v Praze) nebo na Stálé misi ČR při OSN v New Yorku. Další pozici nabízí Stálá mise ČR při Úřadovně OSN a ostatních mezinárodních organizacích v Ženevě, jejíž součástí je i stipendium od UP ve výši 750 euro/měsíc.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Město, které se v létě nepřehřívá 

Města – univerzitní Olomouc nevyjímaje – jsou stále častěji vystavována vlnám letních veder. Hlavní příčiny vzniku tepelného ostrova a možnosti, jak přehřívání omezit pomocí přírodě blízkých prvků, představí v přednášce Město, které se v létě nepřehřívá Magdalena Maceková z Nadace Partnerství. Přednáška, kterou pořádá Udržitelná univerzita, se uskuteční ve středu 24. dubna od 16 do 18 hodin v budově Na Hradě 5 (místnost UH1, 4. podlaží), pro účast je potřeba se zaregistrovat v Portálu CŽV. Přečtěte si také anotaci a medailonek přenášející.

POZVÁNKY

Akreditujte se na AFO i jeho hudební program

Ani za rok, ani za měsíc, ale už za 20 dní odstartuje další AFO – Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc! Nezapomeňte si vyřídit akreditaci – ta základní je zdarma, můžete však AFO finančně podpořit a získat řadu výhod, jako je rezervace míst v sále, speciální merch či nedělní brunch. Také si můžete koupit vstupenku na hudební program Music is Science, jehož line-up najdete na FB.

Pointa: Mediální obraz Romů v televizním zpravodajství

Co nám o Romech říká televize? Jak je vykresluje a jak o nich mluví? A vypovídá celkový mediální obraz něco o Romech, nebo spíše nastavuje zrcadlo nám samým? To a mnohem více prozradí už ve čtvrtek 11. dubna od 17:00 v UPointu socioložka médií Renáta Sedláková (CMTF) při dalším setkání v rámci cyklu autorských besed Pointa, který pořádá Vydavatelství UP ve spolupráci s UPointem. Renáta Sedláková se dlouhodobě věnuje zkoumání televizního zpravodajství pojednávajícího o romské menšině. Ve své knize Zprávy o Nich nebo o Nás přináší komplexní analýzu zpráv o Romech ve veřejnoprávní České televizi mezi lety 2000–2020.

Vladimír Dzuro: zatýkal válečné zločince, teď přijíždí na právnickou fakultu

Právnická fakulta a její Centrum pro mezinárodní humanitární a operační právo CIHOL vás zvou na promítání dokumentárního snímku Vyšetřovatel a následnou diskuzi. Akce se uskuteční 9. dubna od 17:00 přímo na fakultě za účasti protagonisty snímku Vladimíra Dzury – českého kriminalisty, který zastával funkci vyšetřovatele Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Vzhledem k omezené kapacitě je nutná rezervace míst předem.

Fotokavárna #2 – Zapomeňte na selfie a nechte se zvěčnit pořádným foťákem! 

Filozofická fakulta UP srdečně zve na druhý ročník Fotokavárny #2. Fotokavárna je unikátní projekt, který z kavárny vytváří originální fotostudio. Přijďte v týdnu od 8. do 12. dubna do kavárny Coffee Library na něco dobrého a nechte se zdarma vyfotografovat fotografem či fotografkou. Objednejte si kávu nebo čaj, sladký dortík, pohodlně se usaďte do křesla nebo ke stolečku a fotografové vám pořídí perfektní momentku.

Ekologické dny Olomouc nabídnou besedy, koncerty i ekojarmark

Přijďte na největší environmentální festival v ČR! Poslechněte si besedy o přírodě, společnosti, vědě a jejich průnicích a souvislostech nebo navštivte ekojarmark s koncerty Letní kapely, Michala Prokopa & Framus Five či skupiny Bert & Friends. V programu nechybí ani divadlo, film, výlety a výstavy. Ekologické dny Olomouc se konají od 12. do 27. dubna a na většinu akcí je vstup zdarma. Partnerem festivalu je Udržitelná univerzita.

NOVÉ NORMY

  • Statut Univerzity Palackého v Olomouci – novela č. 11

    Tato novela vnitřního předpisu UP, účinná od 27. března 2024, je určena celé akademické obci UP a upravuje tvorbu, příděl a čerpání sociálního fondu.

     

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽ

Soutěžte o volnou registraci na olomoucký půlmaraton 

Univerzita Palackého je i letos hrdým partnerem Mattoni 1/2Maratonu Olomouc! Největší běžecký svátek na Moravě se uskuteční v sobotu 15. června a vy máte možnost si hlavní závod zaběhnout zdarma a mj. soutěžit i o Pohár rektora UP. Aktuálně soutěžíme o registraci na hlavní závod v hodnotě 2 100 Kč. Stačí nám do pondělí 8. dubna napsat na e-mail soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a registrace může být vaše. Otázka: Jak se jmenuje loňská vítězka Poháru rektora UP?

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!