English version

Milé studentky, milí studenti, 

přihodilo se vám někdy, že jste nevěděli něco, o čem si štěbetali i vrabci na střeše? Právě proto, aby se vám to nemohlo stát, vám u příležitosti prvního jarního dne a světového dne vrabců posíláme další vydání univerzitního newsletteru. Do něj jsme pro vás vyzobali to nejdůležitější, co se na univerzitě dělo, děje a dít bude.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 13. 3. 2024 se hovořilo o bezpečnostních opatřeních či zvýšení ubytovacího stipendia. Rada pro vnitřní hodnocení UP se zabývá návrhem na nahrazení závěrečných bakalářských prací alternativní formou prokázání kompetencí studenta u některých studijních programů filozofické fakulty. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Koleje a menzy: bezpečnostní opatření a zkrácená provozní doba 

Univerzita v uplynulých dnech zavedla opatření proti nechtěným návštěvníkům na kolejích. Obnovila se činnost recepce na koleji 17. listopadu a v celém areálu se pohybuje ostraha. Také je uzavřen průchod mezi hlavní menzou a kolejí a menzou Šmeralova.

Na Zelený čtvrtek 28. března bude hlavní menza v provozu pouze do 14:30. Ostatní menzy i FreshUPy budou mít standardní otevírací dobu.

Poradenské služby pro studující a pracující na UP 

Trápí vás osobní, studijní, pracovní nebo jiné problémy a cítíte potřebu je řešit? Potřebujete poradit v oblasti práva, zdravého životního stylu, udržitelnosti nebo třeba s podnikáním, projekty a granty? Využijte poradenských služeb, které poskytuje naše univerzita. Jejich pestrou nabídku najdete v novém rozcestníku na webu upol.cz/poradenstvi.

Třídenní majáles nabídne Báru Polákovou či Pam Rabbit

Festivalové jaro ve městě opět obohatí Olomoucký majáles Univerzity Palackého. Ve třech dnech nabídne pořádnou nálož hudby, filmu i divadla, největší přehlídku studentských a neziskových organizací, soutěže, besedy, výstavy nebo workshopy pro všechny. To vše s podtitulem Bez hranic při příležitosti dvacátého výročí vstupu Česka do Evropské unie. Každý den se můžete těšit na jiný program v jiné lokaci a parádní koncerty Báry Polákové, Pam Rabbit, Michala Horáka nebo slovenského dj dua Malalata. Sledujte FB a web!

Víme, jak řešit neetické jednání a jak mu předcházet?

Na UP vznikla rozsáhlá poradenská síť, tři fakulty mají svou ombudsmanskou dvojici, na čtvrté právě probíhají volby ochránce práv. Jaké je povědomí studujících i pracujících na UP o možnostech pomoci v případě neetického jednání? To zjišťovala dvojice průzkumů Oddělení řízení lidských zdrojů UP. Výsledky najdete na webu Férové univerzity.

DOBROVOLNICTVÍ A BRIGÁDY

Pomozte připravit olomouckou zeleň na jaro

Na jaře se toho musí udělat spoustu – a to je příležitost pro každého dobrovolníka! Vyhrňte si rukávy a přihlaste se na studentský dobrovolnický den. Během něj se spolu s dalšími studujícími z UP a několika středních škol pustíte do péče o zeleň na Flóře a v botanické zahradě, zahradě hospicu na Sv. Kopečku nebo kliniky psychiatrie Fakultní nemocnice Olomouc. Vydat se můžete také do ekologického centra Sluňákov nebo do Šternberka. Akce se bude konat v pátek 12. dubna přibližně od 8 do 13 hodin. Registrujte se na webu Dobrovolnického centra UP!

Brigáda: Táboroví vedoucí a lektoři sportovních programů

Akademik sport centrum UP hledá vedoucí, pomocné instruktory, trenéry, zdravotníky a skladníky na letní příměstské tábory. Dále hledá lektory sportovních programů a kvalifikované instruktory lukostřelby či fitcentra.

Buďte součástí festivalu AFO

Chcete zažít festival jinak a pomoci s organizací? Přidejte se do štábu AFO59! Pokud máte zájem se k nám přidat a chcete se dozvědět bližší info, napište na stab@afo.cz.

Festival Divadelní Flora hledá dobrovolníky

Dobrovolníky a dobrovolnice hledá také festival Divadelní Flora, který proběhne v Olomouci od 9. do 20. května. Pokud máte zájem a chcete se dozvědět bližší info, napište do 30. 3. na petra.pankova@divadelniflora.cz. V příštích newsletterech se navíc můžete těšit na soutěž o vstupenky!

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Naučte se komunikovat vědu a inspirujte veřejnost

Není pochyb o tom, že výsledky vědecké práce je potřeba publikovat. Neméně důležité je ale také výzkum a práci vědců a vědkyň popularizovat – tedy přibližovat veřejnosti. Součástí blížícího se festivalu populárně-vědeckých filmů AFO proto budou také dva workshopy komunikace vědy. Povedou je odborníci z Vrije Universiteit Amsterdam, která je partnerem UP v síti Aurora. Přihlaste se do konce března!

UP navštíví známá odbornice na dezinformace a online propagandu

Jak se Západ dostal od New Age až ke kultu Donalda Trumpa a proč je naše kultura nejhlubším bojištěm informační války? Alexandra Alvarová je novinářka, expertka na politickou komunikaci a online propagandu. Přednáška proběhne 26. března od 15 hodin v aule Pedagogické fakulty UP. K účasti je potřeba se zaregistrovat.

Beseda s překladatelem Béowulfa prof. Janem Čermákem

Milovníci staroanglické poezie a zájemci o překladatelství mají jedinečnou příležitost hlouběji proniknout do známé hrdinské básně Béowulf. Přednáška s besedou „Propůjčený svět aneb O překládání Béowulfa“ se uskuteční ve středu 3. dubna v 17 hodin v učebně 3.05 na katedře anglistiky a amerikanistiky FF UP (Křížkovského 10, zadní trakt).

Získejte stipendium na letní kurzy němčiny

Chtěli byste konečně odbourat své zábrany při komunikaci v němčině? Přihlaste se na Letní kolegia programu AKTION ČR–Rakousko! Každý rok se v Českých Budějovicích a Poděbradech setkávají studenti z ČR a Rakouska s jedním společným cílem: učit se jazyk partnerské země a zlepšit tak vzájemné porozumění. Více info a další nabídky najdete na webu Mezinárodní spolupráce.

POZVÁNKY

Staňte se dárcem kostní dřeně 

Kampaň Daruj život dorazí do Olomouce. Přijďte ve čtvrtek 21. března (8:30–16:30) před Právnickou fakultu UP a rozšiřte registr dárců kostní dřeně. Nábor koordinuje organizace Alma Mater pod hlavičkou Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM. Do registru vstupují dárci anonymně a pod čárovým kódem. Akce je součástí Mezinárodní konference obecních policií, kterou PF UP spoluorganizuje.

Kdo hledá, možná najde velikonoční kešku

V centru Olomouce, zejména na místech spojených s univerzitou a studentským životem, je poschováváno 19 velikonočních kešek. Vy je teď musíte najít! Na místa, kde jsou ukryté, vás
dovedou hádanky a nápovědy. Před tím, než se pustíte do pátrání, se nezapomeňte registrovat. Pro nejúspěšnější a nejrychlejší hledače jsou připravené věcné ceny. Hra probíhá
od 20. března do 30. dubna; více informací najdete na FB nebo IG Spolku studentů katedry společenských věd PdF UP.

Poznáte v Google Streetview, kde na světě se nacházíte?

Spolek EGEA hledá olomouckého šampiona ve hře GeoGuessr! Ta spočívá v tom, že se v rámci Google Streetview objevíte na náhodném místě na planetě. Vaším úkolem je zjistit, kde se nacházíte podle toho, co vidíte. Vyhrává ten, kdo se trefí nejrychleji a nejblíže skutečné lokaci. Soutěžit můžete v tříčlenných týmech 2. dubna od 18:00 na přírodovědecké fakultě (17. listopadu 12, učebna 5.007). Více info a registrace na olomouc@egea.eu.

Změřte síly ve šplhu

Katedra sportu Fakulty tělesné kultury UP zve na již dvacátý ročník Přeboru UP ve šplhu na laně. Zúčastnit se jej mohou sportovci ze všech součástí univerzity, závodit se bude na 4,5metrovém a 8metrovém laně. Nejrychlejší lezci získají titul Přeborník/Přebornice UP pro rok 2024, medaili a diplom. Přebor se koná v úterý 26. března od 17 hodin v tělocvičně Hynaisova.

Jeden svět – mezinárodní filmový festival o lidských právech 

Mezinárodní filmový festival o lidských právech Jeden svět startuje 2. dubna v kinu Metropol. Akce bude do 6. dubna za podpory UP upozorňovat na desítky příběhů o lidských právech a jejich porušování i statečných činech lidí kolem nás. Věnovat se bude změnám klimatu, svobodě slova, nezávislé justici, identitám či umělé inteligenci. Festival se v Olomouci uskuteční od 2. do 6. dubna 2024 na několika místech, mimo jiné v aule Cyrilometodějské teologické fakulty UP.

NOVÉ NORMY

  • Ubytovací stipendia na UP na období leden-červen 2024

    Tato vnitřní norma UP, účinná od 18. března 2024, je určena zejména pro studenty UP a další zaměstnance UP. Stanovuje výši ubytovacího stipendia na období leden–červen 2024.

     

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!