English version

Milé studentky, milí studenti, 

do univerzitního města vtrhlo jaro a jeho ulice jsou rázem živější a pestřejší. Takový je i váš dnešní Newsletter UP – ať už jste radši venku, nebo pod střechou – na kole, nebo za volantem – v Česku, nebo v zahraničí – určitě najdete něco, co vás potěší. Jako odměnu za přečtení pro vás máme opět nachystanou pěknou soutěž.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 28. 2. 2024 se hovořilo o stěhování kanceláře identifikačních karet do bezbariérového umístění. Zveřejněn je také harmonogram akademického roku 2024/2025. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Knihovna UP v UPlikaci: už nikdy žádné pokuty za nevrácené knihy

V nejnovější aktualizaci UPlikace nově najdete modul Knihovna UP, ve kterém budete mít maximální přehled o všech svých vypůjčených knihách. Nejste si jisti, do kdy máte vrátit půjčené knihy? Mrkněte do UPlikace a hned budete mít jasno. Navíc obdržíte i notifikaci, která vás na blížící se deadline výpůjčky upozorní. Všechny vypůjčené knihy se vám zobrazí hezky s obálkami. A pokud jste si v knihovně zadali rezervaci, uvidíte v UPlikaci její stav i termíny pro vyzvednutí. Více o novinkách najdete v tomto článku.

Přihlaste se s univerzitou do výzvy Do práce (i školy) na kole 2024

Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem – tedy udržitelně a aktivně. Právě teď je ten správný čas přihlásit se do výzvy Do práce na kole a podpořit vlastní kondici i rozvoj infrastruktury pro cyklisty a pěší. Díky Udržitelné univerzitě je i letos pro studenty a zaměstnance UP připraven omezený počet bezplatných registrací. Účastníci výzvy mohou po celý měsíc bezplatně využívat sdílená kola univerzitního partnera nextbike, využívat další výhody a slevy a soutěžit mj. v Univerzitním souboji fakult a součástí UP! Více na webu Udržitelné univerzity.

Odebírejte novinky z Vědeckotechnického parku UP

Vědeckotechnický park Univerzity Palackého má vlastní newsletter a jednou za čas rozesílá přehled toho, co se na VTP UP podařilo, jaké akce si nesmíte nechat ujít a jaké příležitosti je možné s VTP UP využít. V prvním čísle nového občasníku se můžete těšit na shrnutí úspěchů za uplynulý rok, seznam plánovaných akcí pro rok 2024 a nabídku Inovačních voucherů. Také se dozvíte více o kavárně Lyrata, která je od ledna otevřena v univerzitní budově Envelopa Hub. Rádi byste Newsletter VTP UP odebírali? Zaregistrujte se tady.

STUDIUM V ZAHRANIČÍ

Aktuální nabídky zahraničních kurzů, stipendií a stáží 

Stipendijní pobyt v Kanadě, stáž v CERNu nebo jazykový kurz v Polsku? Sledujte pravidelně aktuality na webu Mezinárodní spolupráce, kde skoro každým dnem přibývají nabídky pro studenty i zaměstnance. Aktuálně se můžete přihlásit na letní kurzy polského jazyka a kultury s bezplatným ubytováním a stravováním nebo využít spoustu různých stipendií AIA na příští akademický rok. Deadliny se blíží, tak sledujte web Mezinárodní spolupráce!

Letní školy o inovacích, budoucnosti, životním prostředí i byznysu 

Evropské univerzity, které jsou stejně jako UP zapojené do sítě Aurora, organizují během léta různě zaměřené letní školy a kurzy. Díky tomu se jich často můžete zúčastnit bezplatně. Aktuálně se můžete přihlásit na letní školy pořádané Univerzitou Paris-Est Créteil, Copenhagen Business School nebo Vrije Universiteit Amsterdam. Více najdete na webu Aurory na UP.

DOBROVOLNICTVÍ

Pomozte otestovat nové videootázky pro autoškoly

Součástí zkoušky pro získání řidičáku mají být nově videoklipy zaměřené na vnímání a předvídání rizika v reálném provozu. Pracují na nich odborníci z katedry psychologie filozofické fakulty UP a právě teď hledají dobrovolníky na jejich testování. Pokud máte řidičský průkaz sk. B minimálně 3 roky a aspoň občas, například jednou týdně, řídíte, přihlaste se na termín, který se vám bude hodit. Dozvíte se, jaké máte předpoklady pro bezpečné řízení, případně na které oblasti byste se měli zaměřit. Za odměnu dostanete také poukázku do kina nebo knihkupectví.

Paměť národa hledá dobrovolníky pro své projekty

Paměť národa – organizace, která sbírá vzpomínky pamětníků důležitých historických událostí 20. století – je dlouhodobým partnerem UP. Aktuálně hledá dobrovolníky pro organizaci Běhu pro Paměť národa, kulturních a vzdělávacích projektů a projekcí filmů a program v bývalém krytu civilní obrany. Nabízí volný vstup na akce a do „krytu“, startovné na běh, vstup do Pevnosti poznání a hlavně spolupráci na smysluplných projektech, které se týkají dějin 20. století. Mohou také dát potvrzení o splněné praxi. V případě zájmu se ozvěte na mail dita.palascakova@postbellum.cz.

POZVÁNKY

Pointa – nový cyklus besed představí knihy olomouckých akademiků

Každá dobrá kniha má pointu. Odborné a populárně-naučné knihy nevyjímaje. I proto se Vydavatelství UP a UPoint rozhodly spustit nový cyklus neformálních autorských besed právě s tímto názvem. Pointa bude v UPointu na Horním náměstí představovat olomoucké akademiky a akademičky a jejich zajímavá díla ze všemožných oblastí. Premiéru obstarají 7. března od 17 hodin Michal Sýkora a Luboš Ptáček z katedry divadelních a filmových studií FF UP na netradiční filmové téma – „budování“ socialistické detektivky. Více v článku Žurnálu UP.

Beseda se spisovatelkou Anetou Kollerovou Maškovou: o spisovatelské práci i lásce ke knihám

Je spousta povolání, o kterých toho mnoho nevíme, a spisovatel/ka patří mezi jedno z nich. Jak se k takovému povolání vůbec člověk dostane? Za jak dlouho se dá napsat román? A kolik si spisovatel napsáním knihy zpravidla vydělá? Knihovna UP vás zve na besedu se spisovatelkou a absolventkou UP Anetou Kollerovou Maškovou, autorkou knihy Přes práh. Beseda se uskuteční ve středu 13. března od 17:00 v klubovně Zmijozel ve Zbrojnici.

10 dní francouzského jazyka, kultury i gastronomie v Olomouci

Festival Bonjour Olomouc, který pořádá Francouzské centrum UP, se chystá popáté nadchnout město Olomouc francouzskou atmosférou. Od 12. března nabídne během deseti dnů více než dvacet zajímavých akcí. V nově zrekonstruovaném sále Muzea umění Olomouc Central jej zahájí talk show s Petrem Janyškou, bývalým velvyslancem ve Francii. Nebudou chybět ani přednášky, hudba, workshop pečení nebo francouzské menu šéfkuchařů Romana Pauluse a Petra Stokláska. Prohlédněte si celý program!

Oslavy dne vody v Konviktu i na nábřeží Josefa Jařaba

Přednášky, workshopy, komentované prohlídky, plavby na lodi i skvělá hudba. Oslavy mezinárodního dne vody, který připadá na 22. března, nabídnou v Olomouci od 19. do 22. března zajímavý program, na němž se podílí i naše univerzita. AFO ve středu na Konviktu uvede předpremiéru dokumentárního filmu Voda v krajině, na kterou přednáškou naváže doc. Rulík z přírodovědecké fakulty. Hlavní kulturní program proběhne v pátek na nábřeží Josefa Jařaba, kde bude mít svůj stánek i Pevnost poznání.

Mezi příkopy a valy: premiéra dokumentu o Terezíně 

Pod záštitou organizace Post Bellum, partnera UP, vznikl dokumentární film Mezi příkopy a valy, který představuje nejvýznamnější českou památku holocaustu – město Terezín. To bylo poslední předsmrtnou zastávkou pro velký počet středoevropských Židů a téměř pro všechny Židy z českých zemí. Promítání proběhne 13. března 2024 od 18:00 ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, vstupné je dobrovolné.

NOVÉ NORMY

  • Zásady studentské grantové soutěže na UP – novela č. 15
    Tato novela vnitřní normy UP, účinná od 1. března 2024, je určena zejména pro studenty doktorského nebo magisterského studijního programu na UP. Upravuje přílohu č. 1 - seznam schválených projektů v roce 2024.

  • Harmonogram akademického roku 2024/2025 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce 2024/2025
    Tato vnitřní norma UP, účinná od 8. března 2024, je určena zejména pro studenty UP, akademické pracovníky UP a další pracovníky UP. Stanovuje harmonogram akademického roku 2024/2025, časový harmonogram a způsob zápisu předmětů do informačního systému STAG v akademickém roce 2024/2025.

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽE

Vyhrajte chytré hodinky s Olomouckým majálesem UP!

Čas kvapí a letošní Olomoucký majáles UP se blíží. Aby vám nic neuteklo, máme pro vás soutěž o dámské chytré hodinky Aligator Watch Lady X od partnera majálesu webu CSFD.cz nebo o voucher na hodinu individuálního koučinku s naším Kariérním centrem UP. Stačí nám do středy 13. března napsat na e-mail soutez@upol.cz odpověď na otázku: V jakém termínu se můžete letos na olomoucký majáles těšit? O tom, zda a kterou z cen vyhrajete, rozhodne losování a štěstí. PS: Nápovědu najdete na facebooku majálesu. 

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!