English version

Milé studentky, milí studenti,

dnes je to přesně 78 let od chvíle, kdy byla po druhé světové válce zvláštním zákonem obnovena Univerzita Palackého. I dnes se proto – stejně jako tehdy – rozezněly zvony olomouckých kostelů, aby tuto významnou událost připomněly.

Nezůstane ale jen u nich: během Akademického týdne UP, kterým si vzkříšení univerzity už od pondělí připomínáme, nás ještě čeká mše za univerzitu, promítání filmu nebo univerzitní ples. O víkendu můžete zdarma navštívit Pevnost poznání nebo Muzeum umění Olomouc – a to jak expozice moderního umění na Denisově ulici, tak zrekonstruované Arcidiecézní muzeum na olomouckém Václavském náměstí. Navíc si můžete pustit záznam včerejší besedy rektora Martina Procházky s Markem Orko Váchou, která byla první z nového cyklu setkání Procházka s...

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 14. 2. 2024 se hovořilo o stěhování Oddělení pobytu cizinců pro Olomoucký kraj, které přesídlilo z Přerova přímo do Olomouce. Na programu RVH UP bylo projednávání 6 studijních programů, zasedala i Vědecká rada UP. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Otevřete si svůj uživatelský profil v UPlikaci 

Profilů na sociálních sítích a v aplikacích už máte nespočet? Tak tady máte ještě jeden! V UPlikaci nově najdete souhrn všech informací o vaší studentské identitě na Univerzitě Palackého. Najdete v ní své studentské ID a přihlašovací jméno, přesný název studijního programu nebo ročník studia. Ještě nemáte UPlikaci? Tak stahujte!

Kandidujte do Kolejní rady za Chválkovice, Neředín I, Neředín III a Generála Svobody B 

Staňte se prostředníkem mezi studenty ubytovanými na kolejích a Správou kolejí a menz UP: podejte kandidaturu do Kolejní rady UP! Se svými kolegy z ostatních kolejí budete mít možnost pravidelně diskutovat o problematice studentského bydlení, pomáhat řešit problémy ubytovaným, kteří nevědí, na koho jiného se obrátit, a pravidelně se setkávat i se zástupci SKM. Kandidovat můžete do 26. února 2024, volby proběhnou 28. února. Více na webu.

KURZY

Zlepšete se v práci s AI nástroji, online zdroji nebo citačním manažerem 

Knihovna UP nabízí nepřeberné množství elektronických informačních zdrojů byla by škoda neumět je dostatečně a efektivně využívat. Věděli jste, že kromě článků a knih se nabízí třeba rozsáhlé databáze hudebních skladeb a partitur? Nebo že díky předplatnému portálu PressReader můžete číst některé české i zahraniční noviny a časopisy?

Všechno se naučíte od 26. února do 1. března během Týdne s elektronickými informačními zdroji (EIZ), kdy můžete využít individuální konzultace nebo navštívit workshopy a školení. Podrobný program i registraci najdete na webu Knihovny UP.

Prázdninové kurzy češtiny za výhodnější ceny

Znáte někoho, kdo by se rád začal učit česky? Nebo se snad někdo z vašeho okolí na tuto trnitou, ale zároveň kouzelnou cestu už vydal a chtěl by se posunout dál? Letní škola slovanských studií Filozofické fakulty UP, která od 16. července do 14. srpna nabídne intenzivní kurz češtiny pro všechny od začátečníků po pokročilé, nabízí studentům a zaměstnancům UP výhodnější cenu. Absolvovat je možné buď dvoutýdenní, nebo měsíční školu, k níž kromě výuky patří také výlety, promítání, folklorní večer nebo sportovní odpoledne. Podrobnosti v tomto PDF a na lsss.upol.cz.

STUDIUM V ZAHRANIČÍ

Otevřená výzva: krátkodobé mobility pro mladé vědce

Studujete poslední ročník magistra, doktorát, nebo už jste postdoci? Ať tak, či onak, právě vy se můžete ucházet o finanční podporu na zahraniční výjezd. Díky otevřené výzvě aliance Aurora, zaměřené na mladé vědce a vědkyně, se můžete vydat za výzkumem na některou z členských univerzit Aurory. Více najdete na webu aurora.upol.cz.

Za studiem do Bavorska: stipendia na letní školy a jazykové kurzy 

Česko-bavorská vysokoškolská agentura (BTHA) nabízí stipendia na letní školy a jazykové kurzy v Bavorsku. Ucházet se mohou studenti, doktorandi, vyučující a vědečtí pracovníci z veřejných VŠ v ČR. Přihlášky a bližší informace naleznete na webu BTHA. Můžete se také připojit k informačnímu webináři, který se koná v úterý 27. 2. 2024 v 16 hod. na Zoomu.

STUDENTSKÉ ORGANIZACE

Přidejte se do AIESEC – největší světové organizace mládeže

Organizujte akce, vytvářejte příspěvky, spravujte sociální sítě, prezentujte na školách, debatujte na konferencích nebo veďte vlastní tým. Tento rok AIESEC Olomouc hledá členy do organizačního týmu Orientation Days a do týmu pro realizaci projektu CropUp (workshopy pro střední školy). V AIESEC si najde to svoje každý, kdo se chce v životě rozvíjet – na studijním oboru přitom vůbec nezáleží. Zjistěte víc na webu, FB nebo IG, případně se rovnou přihlaste k členství!

Navštivte Freeshop, univerzitní re-use centrum

Co se jednomu nehodí, může druhému ještě skvěle posloužit. Potřebujete nádobí, oblečení, vybavení domácnosti nebo třeba knihy? Případně byste chtěli některé stále použitelné věci poslat dál? Zastavte se ve Freeshopu, komunitním re-use centru, které provozuje studentský spolek Udržitelný Palacký. V letním semestru bude mít otevřeno v pondělí, čtvrtek a pátek od 15:30 do 16:30. Najdete jej na koleji J. L. Fischera (Šmeralova 1116/10). Věci si můžete odnést zdarma či za dobrovolný příspěvek, případně vyměnit za něco, co donesete. Aktuální změny v otevírací době a novinky najdete na FB IG.

POZVÁNKY

Benefiční koncert na opravu varhan v kostele Panny Marie Sněžné 

Barokní varhany v kostele Panny Marie Sněžné na náměstí Republiky potřebují rekonstrukci. Kostel, který je od dob jezuitů pevně spojen s olomouckou univerzitou, je dnes sídlem akademické farnosti Sněženka a důležitým místem nejen pro Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc, které během semestru požádá každou středu mše za jednotlivé fakulty UP

První benefiční koncert na opravu varhan se bude konat v sobotu 2. března v 19 hodin. 

Magazín Universitas o psychologii pracovního zdraví

Zajímavé novinky z dění na českých univerzitách můžete pravidelně číst na webu Universitas, kde se lze přihlásit také k odběru newsletteru. Jeho poslední vydání se věnuje psychologii pracovního zdraví i nové příručce k prevenci šikany. Zaměřuje se také na důležitost rozvoje pedagogických kompetencí a mezinárodních zkušeností. Celý newsletter si přečtěte na webu.

SOUTĚŽE

Vyrazte s univerzitou na Colours of Ostrava!

Právě probíhající Akademický týden UP si zaslouží speciální soutěž! Dnes tak můžete vyhrát jednu čtyřdenní vstupenku pro jednu osobu na festival Colours of Ostrava, jehož je i letos naše univerzita partnerem. Stačí do středy 28. února napsat na e-mail soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a mít trochu toho štěstí při losování. A pokud to nevyjde, nezapomeňte, že na Colours of Ostrava máte aktuálně slevu 600 Kč na ISIC. Soutěžní otázka: Za jakou cenu nabízí aktuálně náš UPoint stylovou, nejen pro letní festivaly vhodnou, UPcyklovanou ledvinku?

Fotosoutěž: rozmanitost a jednota

Město Olomouc vyhlašuje další ročník oblíbené fotosoutěže, v níž mohou nadšenci s objektivem vyhrát hodnotné ceny. Letos můžete soutěžit ve dvou kategoriích: rozmanitost a jednota. Na soutěži spolupracuje také UP prostřednictvím Udržitelné univerzity. Vyhrát můžete poukaz na fotovybavení a služby. Podrobnosti najdete na webu města.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!