English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

období nejtužší zimy neznamená na UP jen období zkoušek, psaní závěrečných prací a zpráv, uzavírání projektů a počítání daní. Je to také čas, kdy vrcholí kampaň směřovaná na uchazeče o studium na vysoké škole. Právě teď proto studenti a studentky všech fakult seznamují na pražském veletrhu Gaudeamus středoškoláky či jejich rodiče s Olomoucí, Univerzitou Palackého i její studijní nabídkou.

Už na tuto sobotu se pak chystá další den otevřených dveří UP – veškeré informace jsou na webu Univerzitní město. Neváhejte sem na tento den pozvat své známé, kteří by mohli mít o studium na UP zájem! 

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 17. 1. 2024 se hovořilo o spuštění Jednotné digitální brány pro poskytování přístupu k informacím, postupům a k asistenčním službám a službám pro řešení problémů. Rovněž je známo nové vedení Rady vysokých škol i termíny magisterských promocí. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Nepropásněte levnější vstupenky na ples UP

Už jen týden můžete pořídit vstupenky na Reprezentační ples UP za levnější předprodejní cenu. Kromě Moondance Orchestra uslyšíte i cimbálovku Cimbal HellBand, jejíž repertoár se neskládá jen z moravských lidovek, ale i z popových a rockových hitů. Vystoupí v sále Sal de Mar, který oproti hlavnímu sálu nabízí klidnější atmosféru. Těšit se můžete také na módní přehlídku šatů, které navrhla studentka naší právnické fakulty, bohatý raut i tombolu. Více na ples.upol.cz.

Využijte univerzitní ubytování pod Pradědem

Hledáte místo, odkud vyrazit na lyže, lesní jahody či borůvky, nebo kde byste oslavili narozeniny s kamarády či rodinou? Ubytujte se v rekreačním středisku Přírodovědecké fakulty UP v Karlově pod Pradědem. Pronajmout lze jednotlivé pokoje i celý objekt, k dispozici jsou také venkovní krb, kola, koloběžky, stolní tenis, stolní fotbal, houpačka, trampolína, sněžnice, sáňky a další vybavení. Podrobnosti a rezervace na karlov.upol.cz.

Pro práci v Element Coworkingu využijte slevu

Dokončujete studia, nebo už máte (klidně i hodně dlouho!) dostudováno a rozjíždíte vlastní podnikání? Element Coworking, který pro veřejnost otevřela Univerzita Palackého v Olomouci v budově Envelopa Hub, nabízí moderní kancelářské zázemí odpovídající nejnovějším trendům, velkorysá pracovní místa s odpočinkovou zónou a zasedací místnosti. Tři desítky míst mohou využívat všichni, kteří hledají v centru Olomouce inspirativní zázemí pro svou práci, a to také studenti, zaměstnanci i absolventi UP – s platným studentským průkazem, absolventskou nebo zaměstnaneckou kartou UP můžete navíc uplatnit slevu 10 % na všechny dostupné tarify v Element Coworkingu.

Společné projekty i nový studijní program přinesla spolupráce mezi univerzitami Aurory

Mobility, financované evropskou univerzitní sítí Aurora, umožnily v období 2022–2023 vědcům, vyučujícím i dalším pracujícím navázat spolupráci v zahraničí. Na partnerské univerzity vycestovaly desítky zaměstnanců a zaměstnankyň jak z fakult či VŠÚ CATRIN, tak z rektorátu a centrálních jednotek. Svou zkušenost zhodnotili v evaluačním dotazníku – přečtěte si o výsledcích na webu Aurory na UP.

Nové video představuje UP celému světu

Video Olomouc – Cradle of Education ukazuje Olomouc a Univerzitu Palackého jako kolébku vzdělanosti a upozorňuje na krásy města i univerzity. Na jeho vzniku se z velké části podíleli členové oddělení Welcome Office a Úseku pro mezinárodní spolupráci. Poprvé bylo představeno v New Yorku při oslavách 450. výročí naší univerzity a sklidilo pozitivní ohlasy napříč světem. Podívejte se na něj i vy na univerzitním YouTube.

Jak na genderově senzitivní komunikaci?

Rovné a férové prostředí se odráží i v komunikaci. Aby byla univerzita skutečně férová, musí promlouvat jazykem, který je nepředsudečný, nezraňující a inkluzivní. Všem, kteří se snaží užívat genderově senzitivní jazyk, pomůže metodika Jak na genderově senzitivní komunikaci v instituci, kterou vydalo Národní kontaktní centrum gender a věda Sociologického ústavu AV ČR v rámci setkávání Komunity pro změnu. Vznik příručky iniciovaly členky Komunity pro změnu Hana Galiová z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a Veronika Fousková z UP.

Příměstské tábory na jarní prázdniny

Akademik sport centrum Univerzity Palackého nabízí příměstské tábory pro děti v termínu od 4. do 8. března. Program bude probíhat v prostorách Sportovní haly, loděnice, ale především venku, a to od 8 do 16 hodin. V nabídce jsou: Cesta kolem světa (pro děti 6–10 let) a Jak dobře znáš Olomouc (pro děti 9–15 let). Více na letodeti.cz.

NOVÉ NORMY

  • Rada pro komercializaci na UP  

    Tato vnitřní norma UP, účinná od 12. ledna 2024, je určena především zaměstnancům UP pracovně zařazeným na VTP UP, kanceláři rektora a dále kancléři UP. Předmětem této vnitřní normy jsou změny a upřesnění co do složení, fungování, pravomocí Rady pro komercializaci UP a VTP UP a dále jednání Rady pro komercializaci na UP, to vše ve vztahu k původní touto normou rušené vnitřní normě UP – rozhodnutí rektora UP č. B3-14/7-RR, Rada pro komercializaci na UP.

VÍTE, ŽE...

 

Sledujte také weby a sociální sítě!