English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

milé studentky, milí studenti,

dnešní vydání musíme bohužel otevřít smutnou zprávou. Po krátké těžké nemoci zemřel Josef Jařab. Bylo mu 85 let. Profesor anglické a americké literatury, literární teoretik a překladatel byl prvním polistopadovým rektorem UP, kterou řídil v letech 1990 až 1997. Univerzita v něm ztrácí nejvýraznější osobnost své polistopadové éry, město Olomouc i celá Česká republika přichází o charismatického člověka, kterého díky jeho práci a vlastnostem uznávaly významné tuzemské i světové osobnosti. Odešel symbolicky v den konání největšího studentského svátku – Olomouckého majálesu, jehož králem jej studenti korunovali právě před deseti lety. Čest jeho památce.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (26. dubna) se projednávaly pokračující práce na Pracovním řádu UP či zřízení datových skladů na UP. Aktuálně probíhá analýza rizik v oblasti kybernetické bezpečnosti. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme výjimečně až za měsíc (příští porada vedení proběhne 24. května). Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Volby do Akademického senátu UP se bez vás neobejdou

Právě teď můžete několika kliknutími ovlivnit, jak bude vaše fakulta během řízení univerzity slyšet – začaly totiž online volby do Akademického senátu UP. Voliči jsou členové a členky akademické obce, tj. všichni studenti či studentky a akademičtí pracovníci či akademické pracovnice. AS UP tvoří 24 senátorek a senátorů – za každou fakultu dva z řad akademiků/akademiček a jeden studující. I vy proto volíte maximálně tři jména ze zveřejněných kandidátů z vaší fakulty. Výsledky by měly být známy nejpozději do 15. května, funkční období nových senátorů je od 15. září 2023 do 15. května 2026. Volit můžete do 11. května (12:00) na volby.upol.cz.

Online dražba pro Ukrajinu

Do poloviny května se na právnické fakultě koná sbírka materiální pomoci pro Ukrajinu. Její součástí je i online dražba organizovaná Vasylem Kapustejem, studentem PF UP, který se od začátku války na Ukrajině snaží pomáhat a předměty do sbírky sehnal. Peníze získané v dražbě budou použity na nákup věcí pro uprchlíky, matky s dětmi nebo seniory na Ukrajině. V nabídce jsou například speciální poštovní známky, ukrajinská vlajka věnovaná ukrajinskými tankisty, vojenské nášivky nebo armádní tričko. Předměty k dražbě najdete v jednotlivých příspěvcích na FB stránce fakulty – nebojte se scrollovat!

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Klimatická změna není tabu: Jak o ní mluvit a najít společnou řeč

Už jste se někým bavili o klimatické změně? A jaké to bylo? Přijďte si poslechnout, jaké jsou nejnovější poznatky o klimatu a jak je vysvětlit i těm, kdo o nich nechtějí moc slyšet. Milan Vítek z projektu Fakta o klimatu vysvětlí, proč je tak těžké právě u klimatické změny nacházet společnou řeč, a ukáže argumenty i cesty, jak o ní diskutovat. Přednáška proběhne ve středu 17. května od 13 hodin ve velké aule PdF UP. Přečtěte si víc a zaregistrujte se na Portálu celoživotního vzdělávání.

Prázdninové kurzy češtiny za výhodnější ceny

Znáte někoho, kdo by se rád začal učit česky? Nebo se snad někdo z vašeho okolí na tuto trnitou, ale zároveň kouzelnou cestu už vydal a chtěl by se posunout dál? Letní škola slovanských studií FF UP, která od 16. července do 14. srpna nabídne intenzivní kurz češtiny pro všechny od začátečníků po pokročilé, nabízí studentům a zaměstnancům UP výhodnější cenu. Absolvovat je možné buď dvoutýdenní, nebo měsíční školu, k níž kromě výuky patří také výlety, promítání, folklorní večer nebo sportovní odpoledne. Podrobnosti v tomto PDF a na lsss.upol.cz.

POZVÁNKY

Sportovní den UP: desítky aktivit a rektorské volno 

Pořád studovat a pracovat není ani správné, ani zdravé – kromě odpočinku bychom neměli zapomínat ani na pravidelný pohyb. Sportovní den UP je sice jen jeden, ale zato je nabitý desítkami pohybových a sportovních aktivit, kterých se můžete zdarma zúčastnit. Kdy? Ve středu 10. května, kdy je z toho důvodu vyhlášeno rektorské volno. Připraveny jsou vnitřní i venkovní a individuální i kolektivní aktivity, den zakončí společenské odpoledne u Sportovní haly UP. Více v článku a na upol.cz/sportovni-den.

Britské centrum Knihovny UP zve na besedu s překladatelkou

Nejen pro zájemce o angličtinu a překladatelství je určena beseda s překladatelkou Lucií Mikolajkovou, kterou pořádá Britské centrum Knihovny UP. Proběhne ve středu 17. května od 17:30 v klubovně Zmijozel v prvním patře Ústřední knihovny UP ve Zbrojnici. Podrobnosti najdete na webu Knihovny UP.

Studenti mohou reprezentovat UP na Českých akademických hrách

Na počátku září se uskuteční již 21. ročník Českých akademických her, na nichž poměří své síly v 17 sportech studentky a studenti ze všech vysokých škol v ČR. Ponechme nyní stranou, že hostitelem této největší studentské sportovní události je po dvou letech opět Univerzita Palackého – důležité je, že přihlašování k účasti na hrách je již otevřené. Přehled garantů sportů, ale i další informace týkající se Českých akademických her a reprezentace UP na nich najdete na webu

Běh pro Paměť národa – vytrvalostí za svobodu

Když jde o svobodu, dokážeme být vytrvalí. Vydejte se na trať za všechny, kteří se nevzdali, a podpořte spolu se svým zdravím také Paměť národa – nejrozsáhlejší veřejně přístupnou pamětnickou databázi v Evropě. Jako tradiční partner akce vás zveme v sobotu 20. května do Smetanových sadů, kde si budete moci zaběhnout trasu, která vám sedne nejvíc, a navštívit výstavu v krytu civilní ochrany. Na místě najdete univerzitní oddechovou zónu, další sportovní program či soutěž se základy první pomoci. Více na webu.

Film o nejstarším pivu ve střední Evropě

Filmový dokument o nejstarším pivu ve střední Evropě, na jehož objevu se podíleli i odborníci z přírodovědecké a filozofické fakulty, se bude promítat v Olomouci ve středu 10. května 2023 od 14:00 v aule PřF. Kráska z Kladiny, jak se dnes říká tři tisíce let staré bronzové nádobě z kolekce Východočeského muzea v Pardubicích, obsahovala pozůstatky prosa a směs hořkých bylin. Vědro zřejmě ukrývalo nejstarší doložené pivo ve střední Evropě. Nádobu vykopali archeologové u Kladiny na Pardubicku poté, co ji objevil náhodný nálezce. Nakonec se jednalo o světový unikát!

SOUTĚŽE

Získejte vstupenky na Divadelní Floru

Od 11. do 22. května se na nejrůznějších tradičních i netradičních místech v Olomouci budou odehrávat představení festivalu Divadelní Flora. Letošní program rámuje motto Jinakost a my pro vás jako partner festivalu máme několik vstupenek. Pokud správně odpovíte na naši otázku, můžete vyhrát vždy po dvou vstupenkách na představení Baletky (so 13. 5. 18:00), Už není třeba dělat vůbec nic (ne 14. 5. 18:30) nebo Existuje dojem bytí (pá 19. 5. 20:00). Otázka: Do kterého olomouckého sakrálního prostoru se můžete během festivalu dostat? Odpovědi posílejte do úterý 9. května na soutez@upol.cz, do zprávy napište, o které představení soutěžíte. 

Představte svůj výzkum v soutěži FameLab

Chcete se stát hvězdou vědeckého nebe a zazářit na jedné z nejstarších mezinárodních vědeckých soutěží? Natočte tříminutové video, v němž představíte svůj výzkum, a do 31. května se přihlaste do stand-upové vědecké soutěže FameLab. Přiblížíte svou práci veřejnosti, zlepšíte se v prezentačních dovednostech, seznámíte se s dalšími vědci a klidně se vám může taky stát, že vyhrajete. Do pátku 5. května pak byly prodlouženy také přihlášky do obdobně koncipované soutěže Český Vševěd, která běží pod hlavičkou Noci vědců.  

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!