English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

hned úvodem bychom chtěli poděkovat všem, kteří se zapojili do vyplnění dotazníku o spokojenosti s pracovním prostředím na UP, o němž jsme vám v uplynulé době hned několikrát psali. Díky více než 1 200 z vás jsme totiž splnili hranici ministerstva práce a sociálních věcí a přiblížila se nám tak i dotace, která má napomoci zlepšit podmínky pro slaďování pracovního a rodinného života a pracovní prostředí celkově.

 

Aktuálně jsou na pořadu dne také volby nového Akademického senátu UP. Právě končí sběr návrhů na kandidáty, kandidátní listiny budou zveřejněny nejpozději do úterý 25. dubna. Elektronické volby pak proběhnou od 3. do 11. května. Pro aktuální informace sledujte upol.cz/volby

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (12. dubna) se projednávala návštěva laureáta Nobelovy ceny na UP nebo akcent na sledování kvality a rozvoj výukových kompetencí. Také byla představena nová vedoucí bezpečnostního oddělení. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Interní diskuzní platforma UP Reflexe má novou, přehlednější podobu 

Existuje místo, kde mohou všichni, kteří studují a pracují na UP, otevřeně diskutovat, ptát se, děkovat nebo přinášet návrhy na zlepšení? Ano, jmenuje se UP Reflexe a je dostupná po přihlášení (leží tedy mimo dosah veřejnosti či internetových vyhledávačů). Aby byla tato diskuzní platforma přehlednější a otevřená větší šíři témat, jsou nově příspěvky na UP Reflexi rozděleny do tematických kategorií. Neváhejte ji proto využívat a se svými kolegy či spolužáky rozebírat problémy, přicházet s nápady nebo směřovat podněty nejen k širší akademické obci, ale i k vedení univerzity, fakult či součástí. Přečtěte si víc na Žurnálu UP. 

Rektorát se po 30 letech dočká nové fasády 

Špatný technický stav fasády budovy Rektorátu UP na ulici Křížkovského 8 si po třiceti letech vyžádal rekonstrukci. Opravy začnou koncem dubna, hotovo by mělo být v polovině srpna. Omezení pro pracující, studující i návštěvy by měla být minimální. Rozsah oprav i krátký pohled do historie budovy si přečtěte zde.

Nové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP

Vyšlo první letošní číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality. Od nového roku se oddělení zabývá i agendou týkající se metodické a koordinační činnosti vedoucí k udržitelné a společensky odpovědné UP (Udržitelná univerzita). Tématem čísla je Strategie UP pro mezinárodní žebříčky. Dále mimo jiné informuje, že jsou k dispozici aktualizované údaje na webu v sekci Statistické tabulky, zároveň je již dostupná i většina zpracovávaných analýz v sekci Analýzy a grafy. Přečtěte si celý newsletter v PDF.

Právnická fakulta vyhlásila materiální sbírku pro Ukrajinu. Už podruhé 

Právnická fakulta ve spolupráci se svým studentem Vasylem Kapustejem vyhlásila materiální sbírku humanitární pomoci pro Ukrajinu. Dárci mohou věci nosit až do 12. května v pracovní dny od 8:00 do 18:00 na vrátnici budovy A právnické fakulty (tř. 17. listopadu 6). Měsíc trvající materiální sbírku tentokrát doplní online dražba zajímavých předmětů s vazbou na Ukrajinu. Podrobnosti a seznam věcí, které můžete věnovat, najdete v tomto článku.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Workshop: Service-learning: učení se prostřednictvím služby 

Zajímavý workshop pro vysokoškolské pedagogy zaměřený na techniky a postupy service-learningu (propojení teoretické, projektové a praktické výuky) se uskuteční v pátek 5. května 2023 na Cyrilometodějské teologické fakultě UP. Čtyřhodinový kurz povede lektorka dr. Nataša Matulayová v budově Na Hradě 5. Pro zájemce je workshop zdarma. Podmínkou účasti je registrace. Podrobnosti naleznete v tomto článku.

POZVÁNKY

Majáles už za dva týdny! Uslyšíme Tata Bojs nebo zvonění majálesové tramvaje 

Už za dva týdny si budeme společně užívat dobré muziky, (snad dobrého počasí), ale hlavně dobré nálady na nádvoří Zbrojnice a Konviktu! Letošní 11. ročník Olomouckého majálesu UP se uskuteční 2.–3. května a nabídne koncerty, besedy, workshopy a spoustu dalších dobrot. Specialitou programu bude hudební majálesová tramvaj. Mezi velká jména letošního ročníku určitě patří kapela Tata Bojs nebo čerství držitelé Ceny Anděl – rapové trio 58G, dále Bert & Friends, Luciana nebo Milenium – ti vystoupí během hlavního dne ve středu. Už v úterý nás naladí hospodský kvíz, vystoupení improskupiny O.LI.V.Y. či koncert dua Mutanti hledaj východisko. Sledujte taky FB událost a pozvěte ostatní!

AFO po roce rozvibruje celé město

Stejně jako ozvěna se AFO – mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc 25. dubna vrátí po roce do Olomouce a na šest dní opět rozvibruje celé město. Tématem, které filmy a další programové body letos spojuje, je ECHO. Motiv ozvěny podtrhuje potřebu spolupráce mezi vědními obory a nutnost propojení výzkumu a jeho popularizace. Nezapomeňte se včas akreditovat (základní akreditace je zdarma) a prohlédnout si program. Jedna z programových sekcí připomíná také 450 let olomoucké univerzity. Rovněž vás zveme na panelovou diskuzi Výzvy a ozvěny otevřené vědy, která proběhne při příležitosti založení komunity otevřené vědy na UP.

Přebor UP v atletice

Dřímá ve vás atletický přeborník? Prověřit své síly můžete na tradičním Přeboru Univerzity Palackého v atletice, který Fakulta tělesné kultury UP připravila na středu 26. dubna. Závodit se bude v běžeckých disciplínách, také ve skoku dalekém, hodu oštěpem či vrhu koulí. Vítězové se mohou těšit na pěkné ceny, ve hře je mimo jiné Cena děkana FTK UP pro nejlepší atletku a atleta v podobě mimořádného sportovního stipendia. Co je pro účast na přeboru nutné udělat a rozpis jednotlivých závodů najdete zde.

NOVÉ NORMY

 
  • Vnitřní mzdový předpis UP – novela č. 3

    Dne 13. dubna 2023 byla MŠMT ČR zaregistrována novela č. 3 VMP UP R-A-18/02-N03 – Vnitřní mzdový předpis UP – novela č. 3 – účinná od 14. dubna 2023. Tato novela vnitřního předpisu UP je určena zaměstnancům UP; především personálním a mzdovým úsekům UP. Novelou se zvyšují mzdové tarify ostatních zaměstnanců, a to počínaje dnem 1. června 2023.

  • Statut Čestného uznání rektora UP autorům odborných knih – novela č. 1   

    Novela vnitřní normy, účinná od 19. dubna 2023, je určena zaměstnancům UP. Novelou došlo k upřesnění okruhu autorů odborných knih, kteří mohou obdržet Čestné uznání rektora UP; současně došlo k upřesnění nároků na obsah průvodního listu Čestného uznání rektora UP.

Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽE

Soutěž Podnikavá hlava 2023

Blíží se uzávěrka přihlášek do soutěže, která může nastartovat váš nápad a přetvořit jej ve funkční startup. Hledáme inovativní nápady, kreativní řešení a podnikavce, kteří se chtějí rozvíjet! Registrujte se a zabojujte o výhry v celkové hodnotě přes 450 000 Kč! Pusťte se hned do tvorby podnikatelského plánu, který s Vědeckotechnickým parkem UP můžete konzultovat do 7. května. Detailní info a podmínky najdete na webu soutěže. Nezapomeňte: stačí jen nápad! Přihlaste se do 10. května.

Nabídka volných registrací na dm rodinnou míli na olomouckém půlmaratonu 

Protože jsme hrdým partnerem olomouckého půlmaratonu, který se uskuteční v sobotu 17. června, máme pro vás ještě několik volných registrací na běh dm rodinná míle (jedna registrace v hodnotě 250 Kč na osobu). V případě, že máte o registrační startovní kód zájem, napište nám na soutez@upol.cz do středy 26. dubna. Předmět „DM míle“. Kódy rozdáme mezi nejrychlejší zájemce.

Starty na olomoucký půlmaraton – hlavní závod nebo 2Run

Jako dlouhodobý partner olomouckého půlmaratonu jsme pro vás získali ještě další registrace na hlavní závod a také 2Run (pro 2 běžce, 10 + 11 km). Pokud se na vás v minulých kolech soutěže při losování štěstí neusmálo, zkuste to klidně znovu! Stačí nám do 26. dubna napsat na soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a registrace může být vaše. Do předmětu uveďte podle zájmu buď „Hlavní závod“, nebo „2Run“. Otázka: Kdo bude králem letošního Olomouckého majálesu UP?

Máme limitku turistické známky ke 450. výročí univerzity 

Kulatá, dřevěná, vypalovaná plaketka s pořadovým číslem 2786 a s vyobrazením historického rektorského žezla. Tak vypadá speciální limitovaná edice turistické známky vytvořené k jubilejnímu 450. výročí UP, jíž bylo vyrobeno pouhých 500 kusů. Za 40 Kč ji můžete získat v univerzitním obchodě UPoint či v informačním centru v podloubí olomoucké radnice na Horním náměstí, v centru popularizace Pevnost poznání nebo v obci Hodslavice, rodišti Františka Palackého, po kterém je univerzita od roku 1946 pojmenována.

Předávací inventura v UPointu 

UPoint, Informační centrum a obchod UP, má od 17. dubna novou provozní manažerku. Stala se jí PhDr. Ing. Mgr. Renáta Pavlíčková, MBA. Z tohoto důvodu bude ve čtvrtek a v pátek 20.–21. dubna probíhat předávací inventura a v UPointu bude zavřeno.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!