English version

Milé studentky, milí studenti,

 

do prvního jarního dne nezbývá už ani měsíc, čehož si už pomalu všímá i příroda nejen v univerzitní botanické zahradě – známky jara můžete hledat všude okolo, třeba při procházce Bezručovými sady s univerzitními budovami nad hlavou. Mezitím se můžete podívat, jak jsme během uplynulého Akademického týdne UP zahájili nový semestr a připomenuli si poválečné obnovení naší univerzity a také výročí 450 let od jejího založení. Fotky z uplynulých akcí najdete na webu 450.upol.cz, stejně jako kalendář těch následujících.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (15. února) se projednávala novela zákona o VŠ či fungování spisové služby. Na říjen se chystá celorepublikové slavnostní zahájení akademického roku v Olomouci. Přečtěte si celý souhrn (nově po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Nadační fond vyhlašuje výzvu k podpoře studentských projektů

Získejte příležitost ke svému rozvoji a vzdělávání a finanční podporu pro své vědecko-výzkumné nebo umělecko-tvůrčí projekty. Nadační fond UP podporuje umělce, kreativce, badatele a inovátory z řad studentů magisterských a doktorských programů UP. Informace k aktuální výzvě NF UP, která je otevřená do 31. března, najdete na webu fondu nebo v článku Žurnálu UP. Ve čtvrtek 23. února v 15:00 proběhne on-line seminář, kde se můžete zeptat na vše, co vás k výzvě zajímá, a budete mít příležitost své záměry zkonzultovat. Odkaz na Zoom bude včas na Facebooku.  

Registrujte se do výzvy Do práce/školy na kole se slevou 

Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem – tedy udržitelně a aktivně. Přihlaste se do výzvy Do práce na kole a podpořte vlastní kondici i rozvoj infrastruktury pro cyklisty i pěší. Pro studenty má Udržitelná univerzita voucher na 60% slevu na startovné. Částka, kterou budete muset doplatit, se vám rychle vrátí v podobě bezplatných káv, akcí, slev a výher. Kompletní informace najdete v tomto článku, voucher na slevu při registraci je ST-NCBTJM, platí do 14. dubna.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Jak vyjet do USA díky Fulbrightovu stipendiu? 

Chtěli byste jet do USA na studijní nebo výzkumný pobyt? Fulbrightovo stipendium každý rok pomůže asi 40 Čechům pokrýt životní náklady, letenky a další nezbytnosti pro 3–10měsíční život v Americe. Informace a tipy pro podání žádosti se dozvíte na přednášce / informační schůzce, kterou ve středu 8. března od 16:15 pořádá pro všechny studenty a zaměstnance UP fakulta tělesné kultury. Proběhne v aule děkanátu FTK UP (tř. Míru 117, místnost NA 4.20). Více zde.

Poznejte čínský jazyk a kulturu 

Vyberte si v letním semestru z kurzů čínštiny nebo zkuste práci se štětcem a inkoustem v hodinách čínské kaligrafie. Pro studenty a zaměstnance UP jsou tyto kurzy zdarma. Podrobnosti a možnost registrace najdete na webu Konfuciova institutu UP.

DOBROVOLNICTVÍ A BRIGÁDY

Olomoucký půlmaraton z jiné perspektivy 

Již po třinácté se bude 17. června v Olomouci konat Mattoni 1/2Maraton, který s sebou přinese i jedinečnou sportovní atmosféru. To ale není možné bez každoroční pomoci nepostradatelných dobrovolníků. Je to ojedinělá příležitost, jak si vychutnat tuto akci z první řady a prožít pěkné pozdní odpoledne v prostředí úžasných lidí. Hlavní závod je dlouhý 21,0975 km, lidí je tedy potřeba opravdu dost! Jako dobrovolníci se hlaste na tomas.holada.olma@gmail.com; bližší informace o závodě, jehož součástí je i Běh o pohár rektora UP, najdete zde.

Pomozte uspořádat filmový festival Jeden svět 

Jak se dělá filmový festival? Přihlaste se jako dobrovolníci na festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který v Olomouci proběhne od 27. března do 1. dubna. Poznáte nové lidi se společným zájmem, budete důležitým prvkem při pořádání filmových projekcí, různých akcí a koncertů, u některých oborů je také možné nechat zapsat práci na festivalu jako splnění praxe. Přihlásit se můžete na e-mailu staff@jedensvetolomouc.cz nebo telefonu 739 461 560, další informace najdete na webu nebo Facebooku.

NOVÉ NORMY

Zřízení orgánů a bezpečnostních rolí v souvislosti se zajištěním kybernetické bezpečnosti na UP

Nová norma Zřízení orgánů a bezpečnostních rolí v souvislosti se zajištěním kybernetické bezpečnosti na UP, účinná od 27. února 2023, upravuje naplnění povinností, které UP ukládá zákon o kybernetické bezpečnosti a které souvisí se systémem řízení bezpečnosti na UP. Zároveň ustanovuje výbor Kybernetické bezpečnosti a další bezpečnostní role (manažer, auditor, garant aktiv) a jejich práva a povinnosti.

Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽE

Vyhrajte lístky do kina

Ve spolupráci s portálem csfd.cz jsme pro vás připravili rychlou soutěž o volné vstupenky do multikina CineStar. Napište nám do pátku 24. února na soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a jedna ze vstupenek může být vaše! Soutěžní otázka zní: Jak se jmenuje průvodce po zajímavostech Univerzity Palackého, v němž najdete například doporučení na návštěvu botanické zahrady, kaple, vyhlídky nebo Muzea anatomie? 

POZVÁNKY

Stáhněte si speciál Hospodského kvízu ke 450 letům univerzity

Utekl vám Hospodský kvíz – Speciál k 450. výročí univerzity během Akademického týdne v Jazz Tibet Clubu? Nevěšte hlavy! Interaktivní vědomostní kvíz si můžete bezplatně zahrát s přáteli nebo kolegy až do 13. března. V pěti kolech na vás čeká 56 otázek nejen na téma univerzity a Olomouce, hudební i obrázková poznávačka a hlavně minimálně dvě hodiny zábavy. Kvíz lze spustit na počítači, mobilu či v chytré televizi. Odkaz ke stažení kvízu i nezbytné heslo najdete na webu 450.upol.cz

VÍTE, ŽE...

...fotky z plesu jsou na webu ples.upol.cz a na Facebooku?

Sledujte také weby a sociální sítě!