English version

Milé studentky, milí studenti,

už tento pátek nás čeká jeden z vrcholů každoroční uchazečské kampaně – Den otevřených dveří UP. Na něj zavítají také tisíce zájemců o studium, které už naše univerzita během podzimu oslovila: přes 150 našich studentek a studentů představilo UP 92 tisícům návštěvníků veletrhů Gaudeamus a Kam na vysokú v Česku i na Slovensku. Mimo to se UP prezentuje přímo na středních školách v rámci roadshow Olomouc – univerzitní město. Téměř 200 studentských ambasadorů navštíví během tří měsíců přes 60 středních škol od Sokolova po Žilinu.

Vám, kteří už máte to štěstí být součástí Univerzity Palackého, přejeme příjemné čtení předposledního letošního newsletteru.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 22. listopadu se hovořilo o udělení dalšího čestného doktorátu nebo setkávání vedení s odbory. UP také byla oceněna prvním místem v ceně za kvalitu. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Vydejte se za studiem do Betléma (a do USA zároveň!)

Chcete zkusit studovat v Americe? Máte šanci. Stačí se přihlásit do výběrového řízení na semestrální studijní pobyt na partnerské instituci v rámci studijního programu UP, založeného před třiceti lety americkým filantropem a přítelem Univerzity Palackého Charlesem Merrillem. V akademickém roce 2024/2025 máte možnost studovat na těchto školách: Moravian University, Bethlehem, Pennsylvania a Coe College, Cedar Rapids, Iowa. Komu je program určen, jak v případě zájmu postupovat a další podrobnosti jsou na webu zahraničního oddělení. Jen dlouho neotálejte, protože uzávěrka je 14. února. Přečtěte si také zážitky studentů, kteří se Merrillova programu zúčastnili před vámi.

Kvalifikační práce v UPlikaci – nově i na iOS

Mějte nejen na Androidu, ale i na iPhonu přehled o své diplomce! Jednoduchý a rychlý přehled o aktuálním stavu své bakalářské či magisterské práce najdete na pár kliknutí v UPlikaci. Obhajobu za vás sice neodříká, ale všechny informace vám nabídne na zlatém podnose. Na každou novotu u vaší kvalifikační práce vás navíc přehledně upozorní i notifikace.

Poznejte svět jako ambasador univerzitní sítě Aurora

Chcete si rozšířit obzory, poznat studenty z celé Evropy a rozvíjet se i mimo samotné studium? Díky tomu, že je UP členem evropské univerzitní sítě Aurora, se můžete stát součástí mezinárodní komunity studentů a vydat se online i osobně na akce, které vás posunou dál na osobní i profesní rovině. Přečtěte si, co vás čeká, přihlaste se do 31. prosince 2023 a zúčastněte se aktivit, které budou probíhat od ledna do června 2024. Budete mít také šanci zúčastnit se únorové studentské konference ve španělské Tarragoně.

Knihovna UP: Vánoční provoz a slam poetry v Britském centru

V pondělí 4. prosince bude zavřeno do 14:00 ve Zbrojnici, v Knihovně FTK, PFa PřF (Envelopa i Holice – Holice bude mít zavřeno celý den). Od 14 hodin již bude běžný provoz.

Týden před Vánocemi bude mít knihovna ve Zbrojnici i pobočky na fakultách drobné změny v otevírací době. Přes vánoční svátky až do konce roku bude zavřeno (noční studovna funguje nonstop). Přehled najdete na webu knihovny.

Britské centrum Knihovny UP zve na čtvrtý literární večer s tématem slam poetry. Konat se bude ve spolupráci s katedrou anglistiky a amerikanistiky FF UP ve středu 6. prosince od 18:00 v prostorách Britského centra Knihovny UP v přízemí Zbrojnice.

Věda a knihy jdou na Vánoce dohromady. Darujte pod stromeček (chytré) čtení

Ideální vánoční dárek je ten, který ukrývá knihy. Souhlasíte? Pak čtete správně. Vydavatelství UP připravilo tipy na knihy ze své produkce, které udělají radost všem zvídavým čtenářům ve vašem okolí. Dětem i dospělým. Odborná a populárně-naučná literatura totiž o Vánocích nezná (věkových) hranic. Darujte svým blízkým nové vědomosti, rozhledy, perspektivy, znalosti i poznání, ať už se zajímají o umění, historii, společensko-kulturní fenomény či medicínu. Přehled tipů najdete v článku na webu VUP.

Využít můžete i speciální vánoční 15% slevu. Slevový kód na e-shop najdete v článku, osobně se pak o slevu můžete přihlásit přímo ve Skriptárně na Zbrojnici. Tam můžete platit i Sodexo kartami a poukázkami, v tomto případě však bez nároku na slevu.

VÝZKUMY

Už jen do konce listopadu se zapojte se do studie o výskytu nevhodných forem chování

Šetření zaměřené na genderově podmíněné násilí, které je rozsahem první svého druhu v českém akademickém prostředí, provádí Národní kontaktní centrum – gender a věda Sociologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR). Výzkum probíhá na veřejných vysokých školách a ústavech AV ČR a je určen studujícím i zaměstnaným osobám včetně neakademického personálu, a to jak domácím, tak zahraničním. Vyplňovat jej můžete, ať už s genderově podmíněným násilím zkušenost máte, či nikoliv. Otevřen je už jen do čtvrtka 30. listopadu, více informací a odkazy najdete v článku.

PŘEDNÁŠKY

Jak může vypadat energetika budoucnosti?

Modernizace energetiky je nevyhnutelná, nejen kvůli stáří současné infrastruktury, ale i kvůli potřebě zamezit změně klimatu nebo získat nezávislost na ruském fosilním plynu. Jak může vypadat? Co jí stojí v cestě? Jaké přináší příležitosti? A jak dopadne na společnost? To představí Kristina Zindulková z Asociace pro mezinárodní otázky v přednášce Energetika budoucnosti, která se koná 13. prosince od 16:00 v budově Na Hradě 5, místnost UH1, 4. podlaží.

POZVÁNKY

AFOKINO: Národ velryb

Jednoho dne objeví malý chlapec na odlehlé pláži vyplavenou velrybu. Během boje o její záchranu se vydáme na dobrodružnou výpravu za těmito neobyčejnými tvory. Národ velryb je dokument pro celou rodinu, neváhejte proto s sebou do kina vzít i ty nejmladší diváky a divačky! Film se bude promítat s českým dabingem ve středu 13. prosince v 17:30 v kině Metropol. Uplatnit tam můžete slevu na ISIC nebo kartu absolventa UP.

Vánoční hvězdy pro dobrou věc opět na UP

Podpořte neziskovou organizaci Šance Olomouc koupí vánoční hvězdy! Nemusíte chodit daleko, Dobrovolnické centrum UP je totiž bude od 1. do 6. prosince nabízet přímo na vybraných místech napříč univerzitou. V minulém roce se vybralo 39 060 Kč, zvládneme letos částku překonat? Harmonogram prodeje najdete na webu Dobrovolnického centra.

Zazpívejte si koledy s Ateneem

Přijďte se naladit na vánoční vlnu a zazpívejte si koledy společně se Smíšeným komorním sborem UP Ateneo. Připojit se ke zpěvu a nebo jen poslouchat můžete ve středu 13. prosince od 17 hodin před UPointem na Horním náměstí. Pro ty, kteří už texty vánočních koled pozapomněli, budou připraveny i zpěvníky.

Přijďte na vánoční jarmark Asociace studentů speciální pedagogiky

Přijďte nasát vánoční atmosféru, zakoupit něco dobrého k snědku a podpořit spolek Modrý kruh, který se snaží dětem s poruchami autistického spektra zajistit odpovídající vzdělávání a plnohodnotný život. Členové Asociace studentů speciální pedagogiky se na vás budou těšit 5. a 6. prosince od 9:00 do 15:00 v prostorách šatny před aulou na Pedagogické fakultě UP.

Navštivte UP na trzích na nábřeží Josefa Jařaba

Letos poprvé se v Olomouci od 5. do 9. prosince uskuteční Vánoční trhy na náplavce – a Univerzita Palackého bude u toho. Od čtvrtka 7. do soboty 9. prosince se můžete na náplavce od 11 do 19 hodin těšit nejen na prodejní stánek UPointu a Vydavatelství UP, ale také workshopy pro malé i velké v podání Vydavatelství UP, Pevnosti poznání, Katedry geoinformatiky PřF UP nebo Ústavu speciálněpedagogických studií PdF UP. Na akci vás srdečně zve oddělení marketingu UP.

NOVÉ NORMY

  • Statut Univerzity Palackého v Olomouci – novela č. 10

    Tato novela vnitřního předpisu UP byla registrována MŠMT ČR dne 13. listopadu 2023 a je účinná od 16. listopadu 2023. Je určena celé akademické obci UP; ruší dvě součásti UP, provádí změny v poplatcích za cizojazyčné studium, svěřuje nakládání s některými díly jejich autorům a další.


    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽ

Soutěžte s UPointem o vánoční balíčky

Tentokrát si dva z vás mohou díky soutěži s UPointem nadělit vánoční balíček ještě před Vánoci. V menším balíčku najdete univerzitní baňku na stromeček, vánoční přání a vykrajovátko na cukroví. Větší balíček vás potěší čajem, medem, vykrajovátkem a medovým mýdlem. Stačí, když nám do pondělí 4. prosince napíšete na soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a zároveň se na dva z vás usměje štěstí při losování. Otázka: Který den bude UPoint v tomto roce otevřený naposledy? Správnou odpověď najdete snadno na webových stránkách prodejny.

Zvažujete vánoční balíček z UPointu i jako dárek pro přátele nebo rodinu? Od pondělí budou v nabídce přímo na prodejně. V adventním čase pro vás bude navíc UPoint otevřený i v sobotu 16. prosince od 9 do 13 hodin.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!