English version

Milé studentky, milí studenti,

v prvním podzimním newsletteru pro vás opět máme výběr informací, pozvánek a výzev z univerzitního světa, nezapomněli jsme ani na soutěž. Věříme, že si každý najde to své – další akce pak najdete v nabitém univerzitním kalendáři. Přejeme příjemné čtení!

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 27. září se hovořilo o vzniku fondu Josefa Jařaba či výsadbě stromů na Envelopě. Vzniká také metodika k umělé inteligenci. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Vychovávali vás vysokoškoláci? 

Prozraďte své univerzitě odpověď na jednoduchou otázku, kterou nemáme šanci získat jinak než s vaší pomocí. Potřebujeme vědět, zda jste ve své rodině prvním vysokoškolákem či vysokoškolačkou, nebo zda už alespoň někdo z vašich rodičů či jiných lidí, kteří vás vychovávali, vysokoškolské vzdělání má. Pomůže nám to lépe komunikovat s uchazeči a (nejen) nastupujícími studenty. Dotazník s jednou jedinou otázkou vyplňujte do konce října. Přihlásíte se jednoduše stejnými údaji jako do Portálu UP – tím zajistíme, že každý vyplní dotazník jen jednou. Děkujeme za pomoc!

Nezapomínejte na pohyb: zkuste třeba tanec

Nejen na podzimní rýmičky můžeme vyzrát pravidelným pohybem. Svou oblíbenou aktivitu si díky nabídce Akademik sport centra UP může najít každý – je totiž opravdu široká. Přihlásit se můžete na jednotlivé lekce, např. karate, ranní jógu, sebeobranu, orientální a společenský tanec nebo Line Dance (velmi příjemný taneční směr pro každého v každém věku, ke kterému v začátku nepotřebujete partnera). Dále jsou v nabídce dlouhodobé kurzy (tenis, plavání, novinkou je argentinské tango). Navštívit můžete i lukostřelnici, posilovnu nebo saunu. Více na webu ASC UP.

Kdo by měl dostat Cenu Jana Opletala?

Studentská komora Rady vysokých škol udílí Ceny Jana Opletala studentům a studentkám i čerstvým absolventům a absolventkám středních a vysokých škol za jejich činnost v rámci studia, za studentskou i občanskou angažovanost, dobrovolnictví a další veřejně prospěšné aktivity. Někoho ze svého okolí můžete nominovat do 27. října 2023 na e-mail cjo23@skrvs.cz, zároveň se studenti mohou zapojit do soutěže o návrh na podobu této ceny.

Last call: Hlasujte pro Českou Vševědku z UP!  

Pojďme dostat olomouckou vědu do finále popularizační soutěže Český Vševěd 2023! Naším univerzitním želízkem v ohni je letos studentka Nina Kadášová, která se věnuje 3D strukturám proteinů vytvořeným umělou inteligencí a jejich využití při tvorbě nových léčiv. Svůj výzkum představuje, stejně jako ostatní soutěžící, v krátkém videu. Mrkněte se a nezapomeňte hlasovat – už jen do 15. října!

STÁŽE

Studentské stáže v CERN nejsou jen pro fyziky

Pojďte na stáž do CERNu, i když nejste ani trochu fyzici! Slavná Evropská organizace pro jaderný výzkum nabízí všem studentům krátkodobé i dlouhodobé stáže. Kromě nabídky pro bakalářské, magisterské i Ph.D. studenty zaměřené na přírodní vědy, techniku, technologie či matematiku je připraven i „administrativní program“, který může zaujmout studující napříč fakultami UP. Díky němu se můžete podílet na chodu CERNu v nejrůznějších pozicích. Stáže jsou ze strany CERN placené ve výši od 3 300 CHF měsíčně. Více naleznete zde.

Pomáhejte s organizací filmového festivalu PAF

Vždycky v prosinci se v Olomouci koná festival PAF – přehlídka filmové animace a současného umění. Staňte se součástí organizačního a realizačního týmu festivalu – získejte zkušenosti a podle vašeho oboru třeba i uznanou praxi. Pokud máte zájem, přijďte 9. října v 19:00 do Velké posluchárny (2. patro Konviktu, Univerzitní 3). Nabízí se pozice jako technický support, catering, propagace, produkce nebo noční hlídání a další.

POZVÁNKY

Tajemství vědy odhalíte už tento pátek

Letošní Noc vědců v pátek 6. října ovládne téma tajemství! Nenechejte si ujít nejlepší noc plnou vědy, poznání a zábavy pro všechny generace. Na 100 bodů programu pro vás chystají fakulty, CATRIN, Pevnost poznání, Vědeckotechnický park (včetně nové budovy na Envelopě), Knihovna UP, Vydavatelství UP nebo Fakultní nemocnice. A protože vědou zaplníme celou Olomouc, propojí vzdálená místa nízkopodlažní autobusová linka. Prohlédněte si kompletní olomoucký program.

Otevřený přístup k vědeckým výsledkům = Open Science Week

Od 16. října se bude v pěti univerzitních městech konat Open Science Week, týden nabitý tématy spojenými s otevřenou vědou, správou výzkumných dat, otevřeným publikováním, občanskou vědou či právními aspekty otevřené vědy. V olomoucké části programu, jež proběhne v pátek 20. října, se budeme věnovat otevřené vědě z pohledu vědců a vědkyň a přestavíme občanskou vědu – těšit se můžete na zajímavé příklady zapojení občanů do výzkumu, např. pocitové mapy, nahrávání zpěvu strnadů, monitoring výskytu klíšťat, včelstev či zvěře. Zaregistrujte se a přijďte nebo se připojte online.

Umíte vyhledávat v elektronických zdrojích? 

Na říjen a listopad připravila Knihovna UP několik termínů školení pro všechny, kdo se chtějí naučit vyhledávat elektronické informační zdroje pro své studium či práci. Na školení se dozvíte, jaké zdroje UP předplácí, jak správně definovat klíčová slova a jak z nich sestavit rešeršní dotaz. Naučíte se pracovat s portálem e-zdrojů a budete na něm umět efektivně vyhledávat elektronické knihy, články i časopisy. Termíny i rezervaci najdete na webu Knihovny UP.

V coworkingu Element se chystají první besedy

Před dvěma týdny se otevřela univerzitní budova Envelopa Hub, jejíž součástí je také coworking Element. Sdílený prostor slouží mimo jiné k setkávání a pořádání besed, do příprav programu se mohou aktivně zapojit i studentské spolky. Už 5. října v 18:00 se můžete těšit na popularizačně naučnou přednášku Chemického spolku na téma Drogy: prokletí lidstva nebo nová naděje?. O pár dní později, 9. října od 16:00, se potkáme při workshopu Objevování pokladů AI: ChatGPT pro každého pořádaném VTP UP ve spolupráci s partnerskou IT firmou 3Pillar Global. Obě akce jsou zdarma, počet míst je však omezen, nezapomeňte se proto registrovat.

Po návštěvě Erasmus Days už doma neposedíte

Na světě je tolik pěkných míst, tak vyrazte s Erasmem na studijní pobyt nebo pracovní stáž do zahraničí. Nejdříve se ale zastavte na Erasmus Days, během nichž vás Oddělení pro mobility UP seznámí s příležitostmi, které se vám nabízejí, a rozptýlí vaše obavy. Navštivte stánky ve středu 11. října (11:00–15:00) v přízemí hlavní menzy a ve čtvrtek 12. října (10:00 –14:00) v prostorách vrátnice na Zbrojnici.

NOVÉ NORMY

  • Statut Čestného uznání rektora Univerzity Palackého v Olomouci studentům doktorských studijních programů za odborný článek – novela č. 1 

    Tato novela vnitřní normy, účinná od 2. října, se dotýká zejména studentů doktorských studijních programů všech fakult UP a pověřených pracovníků UP, jejichž gesce se dotýká doktorského studia. Upravuje výši finanční odměny a rozšiřuje výčet osob, které mohou předkládat návrh na udělení Čestného uznání rektora.


    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽ

Vyhrajte univerzitní termosky a lístky do Pevnosti poznání

V dnešní soutěži můžete vyhrát horkou novinku z UPointu – univerzitní termosku. K ní přidáme dvě volné vstupenky do Pevnosti poznání, platné do konce roku 2023. Stačí, když nám do pondělí 9. října pošlete na soutez@upol.cz správnou odpověď na otázku a budete mít štěstí při losování. Otázka: Čemu se ve svém výzkumu věnuje Nina Kadášová, kterou můžete svým hlasem podpořit v soutěži Český Vševěd? (Stačí obecně a stručně.)

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!