English version

„Milé studentky, milí studenti,

je pro mě velkým potěšením přivítat vás v novém akademickém roce. Rád bych vám na jeho začátku popřál hodně úspěchů při studiu i práci, spoustu energie pro plnění všech každodenních povinností a také velkou dávku nadšení a chuti stále objevovat, poznávat a učit se novým věcem. Přeji vám, ať na naší univerzitě zažíváte především radost ze zajímavých setkání s inspirativními lidmi, s nimiž pro vás bude příjemné a smysluplné trávit svůj čas,“ říká rektor UP Martin Procházka. Přečtete si celé přivítaní v novém akademickém roce, k němuž se rádi připojujeme.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení ve středu 13. září se hovořilo o oslavách výročí 450 let UP v USA nebo vysoutěžených výhodných cenách elektřiny a plynu. Známo je také datum předvánočního punče s rektorem. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Vyzvedněte si validační známku na ISIC

Pokud už vlastníte ISIC a potřebujete novou validační známku na příští rok, nadešel váš čas! Poté, co poplatek uhradíte ve STAGu (Moje studium > Moje údaje), zastavte se na vrátnici Zbrojnice (Biskupské nám. 1, vedle vchodu do Coffee Library) v časech uvedených zde. Hromadný výdej probíhá do 6. října, poté lze ve výjimečných případech validačku vyzvednout v úředních hodinách kanceláře identifikačních karet. Všechny informace o kartách (i FAQ) najdete na webu CVT.

Exkurze po knihovně ve Zbrojnici

Znáte všechna zákoutí Zbrojnice a umíte využívat širokou nabídku služeb, které Knihovna UP nabízí? Pro nové i stávající studenty připravila knihovna na začátku října exkurze, které představí i elektronické informační zdroje či speciální skener na pohodlné skenování knih. Na konkrétní termíny se přihlaste v rezervačním systému (přepněte na říjen).  

Prezentujte UP světu! Hledáme nové ambasadory

Chcete prezentovat UP na roadshow po českých a slovenských školách? Myslíte si, že dokážete oslovit nové zájemce o studium na veletrzích Gaudeamus? Rádi byste o možnostech studia v Olomouci promluvili na své domovské střední škole? Pak nám napište na ondrej.martinek@upol.cz a dorazte na informační schůzku ve Studentském klubu UP (nádvoří Zbrojnice) ve čtvrtek 21. září nebo v pondělí 2. října od 15 hodin. Stačí, pokud studujete alespoň druhý ročník bakalářského studia na jedné z našich fakult a vaše srdce bije pro UP!

Nový e-shop Vydavatelství UP: Pestrý výběr knih i e-knih a 10% sleva 

Chytré knihy, praktické knihy, poutavé knihy. Ty všechny najdete v množství větším než velkém na novém e-shopu Vydavatelství Univerzity Palackého. VUP shop přináší tematicky pestrou odbornou literaturu, populárně-naučné knihy, učebnice i skripta, a to jak z produkce VUP, tak z neustále se rozšiřující nabídky dalších vydavatelství. Vybírat můžete z tištěných knih, elektronických knih i titulů, které vám VUP vytiskne od jednoho kusu na objednávku. Zalovit můžete také v kolekci e-knih zdarma. Pro větší přehlednost si můžete knihy filtrovat podle tematické oblasti i dalších parametrů.

Zaměstnanci a studenti UP mají navíc při registraci a přihlášení přes univerzitní e-mail automaticky všechny ceny knih o 10 % nižší. Pokud byste rádi jednou měsíčně měli přehled o nejnovější produkci z olomouckého univerzitního podhoubí, můžete se přihlásit k odběru newsletteru VUP.

KURZY

Naučte se, jak se dělá byznys, v podzimním bezplatném kurzu 

Chtěli byste začít podnikat? Máte nápad nebo touhu tvořit něco nového? Přihlaste se do 8týdenního programu, ve kterém získáte know-how, motivaci i kontakty. ICOK Akcelerátor je bezplatný, workshopy probíhají od 3. října vždy v úterý od 16 do 18 hodin. Přihlášku (do 26. září) i program najdete na webu Inovačního centra Olomouckého kraje, které kurz pořádá.

STUDENTSKÉ SPOLKY

Staňte se součástí ESN UP Olomouc a pomáhejte zahraničním studentům 

Pohybujete se rádi v mezinárodním prostředí, poznáváte nové lidi a objevujete nové kultury? Baví vás organizování výletů, příprava party, focení, psaní článků nebo grafika? Přidejte se k studentské organizaci Erasmus Student Network (ESN UP Olomouc), která se stará o zahraniční studenty UP a v průběhu semestru pro ně připravuje také volnočasový program, jako jsou například národní prezentace, Pub Talk, Pub Quiz nebo výlety po ČR i do zahraničí. Podívejte se na web nebo pište na hr@esn.upol.cz.

Pokud byste chtěli zahraničním studentům pomoci s jejich prvními kroky v Olomouci a na univerzitě, můžete napsat na náš e-mail buddy@esn.upol.cz a stát se jejich buddíkem.

POZVÁNKY

Přijďte na hackathon vymyslet projekt a zlepšit život ve městě

Máte zajímavé nápady a chuť pracovat na nových projektech? Na hackathonu během 48 hodin dáte samostatně nebo v týmu dohromady projekt, který bude mít za cíl např. optimalizovat cyklotrasy v Olomouci nebo zefektivnit energetickou spotřebu UP. Využívat budete otevřená data a pomoc zkušených mentorů. Své řešení následně odprezentujete odborné porotě. Hackathon proběhne 20.–22. října, podrobnosti i registraci najdete na hackathon.upol.cz.

Speciální hospodský kvíz k Noci vědců 

Chcete poodhalit tajemství vědy ještě před Nocí vědců? Pak si nenechejte ujít speciál Hospodského kvízu, který proběhne v pondělí před Nocí vědců, tedy 2. října! Porovnejte své znalosti, otestujte důvtip ostatních hráčů a zjistěte, komu sedne téma tajemství nejlépe. Čekat na vás bude obvyklých 56 otázek v 5 kolech a hned na tři nejlepší čekají parádní ceny od Noci vědců a univerzity. Startovné na kvíz je 100 Kč / osoba. Přihlásit se na kvíz v Olomouci můžete na FB události.

SOUTĚŽ

Cena Wernera von Siemense

Publikovat výsledky své vědecké práce a ukázat je světu je v dnešním konkurenčním prostředí nesmírně důležité – a kdo tak nečiní, jako by skoro ani nebádal. Studentům, pedagogům a vědcům technických, přírodovědeckých a medicínských oborů s tím může pomoci Cena Wernera von Siemense. Pomozte rozšířit řady laureátů z UP a nominujte sebe nebo někoho jiného, a to do 30. listopadu. Pokud nominovaný vyhraje, získává ten, kdo jej doporučil, 10 000 Kč. Finanční odměna je samozřejmě spojená i se samotnými oceněními: mezi letošní vítěze se rozdělí 1 000 000 korun. Přihlásit se nebo někoho nominovat můžete na webu ceny

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!