English version

Milé studentky, milí studenti,

na univerzitě právě probíhá servisní týden a vše se připravuje na nový akademický rok. I v našem newsletteru proto nejen připomínáme zásadní události posledních dní, ale také se díváme dopředu. Už brzy nás totiž čekají jak akce spojené s oslavami 450 let, tak nespočet dalších kurzů, kulturních událostí, konferencí i mezinárodních setkání. Najdete je v plnícím se univerzitním kalendáři, zaznamenat si je už můžete do Každodenníčku – jubilejního akademického diáře, který právě vstupuje do prodeje.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poradě vedení (26. července) se projednávalo zavedení mikrocertifikátů a příprava normy k firemní kultuře. Univerzita se v září rovněž zapojí do týdne udržitelného rozvoje. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Nové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP

Vyšlo další číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP. Informuje například o tom, že UP obdržela rozhodnutí o přidělení dotace z MŠMT na 11 projektů CRP v celkové výši 10 738 tis. Kč. Tématem čísla je ITI Olomoucké aglomerace. Dále se v něm dočtete novinky z oblasti udržitelného rozvoje na UP, jako je vznik reportu udržitelnosti nebo energetického auditu. V neposlední řadě uvádí postřehy ze zprávy o řízení rizik. Přečtěte si celý newsletter v PDF.

POZVÁNKY

Absolventský den UP bude už za měsíc – přijďte a pozvěte známé

V roce, kdy oslavujeme 450 let olomoucké univerzity, nesmí chybět ani den zasvěcený absolventkám a absolventům UP. V sobotu 9. září můžou všichni zavzpomínat na roky strávené na alma mater, připomenout si její historii a také poznat současnost. Program přinese komentované prohlídky i volné vstupy do univerzitních budov, vyjížďku lodí, hospodský kvíz, koncert, křest piva či filmové projekce. Nezapomeňte, že už dokončením bakalářského studia se člověk stane absolventem, a může tak využívat výhod Klubu absolventů UP! Zaregistrovat se samozřejmě můžete i přímo během akce. Pozvěte proto absolventy ve vašem okolí, užít si můžete i zároveň probíhající Dny evropského dědictví. Více na absolventi.upol.cz.

Jen co začne semestr, potkáme se na MEET UPu!

Přijďte oslavit začátek akademického roku a seznámit se s univerzitními a studentskými spolky i spolužáky na výroční MEET UP. Letošní ročník se uskuteční v úterý 19. září! Odpolední program nabídne hudební vystoupení, studentské spolky i gastrozónu. Večer pak v hudebním klubu 15 minut odstartuje Lazer Viking, držitel ceny české hudební kritiky Apollo za album roku. Dalšími hudebními hosty budou rapperka Sawsane a DJ Venktovka. Na všechny body programu MEET UP 23 je vstup volný.

V Červeném kostele uvidíme promítání filmu o srpnu 68 v Olomouci

Přijďte v pondělí 21. srpna od 15:00 na promítání nového dokumentu z dílny Paměti národa Se Sovětským svazem na věčné časy? Okupace Československa v letech 1968–1991 ve vzpomínkách lidí z Olomouckého kraje. Jak se obyvatelé Olomoucka vyrovnávali s propagandou a politikou, která z okupantů dělala přátele? Jaké bylo soužití s cizími vojáky, kteří v Olomouci tvořili jednu z největších posádek u nás? Co se stalo v srpnu 1968 za tzv. krvavé neděle v Prostějově a jak proběhla v roce 1974 ojedinělá odbojová akce v Přerově? Dokument je dlouhý 40 minut, poté bude následovat diskuze s pamětníky. Vstup je zdarma, nicméně kapacita je omezena. Sledujte web nebo FB

VÝZVY

Fakultní nemocnice Olomouc potřebuje dárce krve

Chcete někomu zachránit život? Pak vyslyšte volání Transfuzního oddělení FN Olomouc, jemuž se v létě tenčí zásoby krve. Pokud můžete darovat nejcennější tekutinu, zdravotníci ve fakultní nemocnici vás přivítají s otevřenou náručí. Vše důležité najdete na webu nebo facebooku.

Naskočte na led v barvách HC UP

Náš skvělý hokejový tým HC Univerzita Palackého v Olomouci hledá nové hráče do svých řad! Pokud jste s hokejkou na ledě jako ryby ve vodě, hlaste se na try-out, který proběhne na konci srpna. Třeba si zahrajete v nadcházejícím ročníku Tipsport Univerzitní ligy ledního hokeje. Podmínky a přihlášku najdete na webu hokej.upol.cz, případně lze psát na hokej@upol.cz, kde se lze doptat i na bližší info. I kdybyste zrovna hrát nechtěli, sledujte hokejový FB a IG.

SOUTĚŽ

Vyhrajte permanentku na festival Hrady CZ na Bouzově

Z Olomouce to je na hrad Bouzov asi 30 kilometrů. V termínu 25.–26. srpna se tam zastaví festival Hrady CZ a my jsme pro vás získali několik permanentek platných na oba dny. Pokud byste chtěli permanentku pro jednu osobu získat, stačí, když nám do pondělí 14. srpna pošlete na soutez@upol.cz správnou odpověď na otázku a zároveň se na vás usměje štěstí při losování. Otázka tentokrát zní: U které z olomouckých kašen najdete během blížícího se Absolventského setkání UP univerzitní relax zónu?

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!