English version

Milé studentky, milí studenti,

na horkých střechách zasyčel déšť. Pokud už se vám nechce procházet mezi kapkami, je možná konečně ten pravý čas sáhnout po letním čtení od Vydavatelství UP. Na zajímavé tituly upozorňuje na svém facebooku i Knihovna UP, jejíž ústředí na Zbrojnici se po červencové přestávce opět otevírá v úterý 1. srpna. Nakonec máme ještě jeden tip na čtení: je jím samozřejmě univerzitní newsletter!

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poradě vedení (12. července) se projednával chystaný  Firemní dobrovolnický den či připravovaná metodika udržitelných akcí na UP. Už se také ví, kdo pronese letošní Fischerovskou přednášku. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme zase za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

Servisní týden CVT 7.–11. srpna: výpadky sítě a webů UP

Pravidelná údržba univerzitních počítačových sítí je nezbytná. Centrum výpočetní techniky proto chystá během méně vytíženého prázdninového období tradiční servisní týden. Uskuteční se ve dnech 7.–11. srpna. Prosíme vás o trpělivost, neboť v tomto termínu bude docházet k průběžným výpadkům všech služeb, zejména webových stránek a přihlášení do informačních systémů UP a dalších zdrojů. Podrobný harmonogram najdete v této zprávě.

Odebírejte newsletter aliance Aurora 

Co se děje na evropských univerzitách a jaké nám to přináší možnosti? Přihlaste se k odběru newsletteru evropské univerzitní aliance Aurora, jejímž členem je i UP! Najdete v něm informace z dění na partnerských institucích i na UP, kde se nedávno konal například workshop kreativního psaní. Na říjen se pak v Olomouci chystá velké setkání zapojených univerzit a i vy můžete být u toho. Odkaz na přihlášení k odběru newsletteru najdete na webu Aurory, případně využijte rovnou tento formulář.

KURZY A WORKSHOPY

Mezinárodní online kurzy na zimní semestr 

Zajímavou studijní nabídku připravila na zimní semestr Univerzita Innsbruck. Škola, která je stejně jako UP součástí evropské univerzitní sítě Aurora, nabízí účast i studentům z partnerských univerzit. Registrace do online kurzů zaměřených například na kritické myšlení, právní, etické i ekonomické problémy digitalizace či udržitelnost se spouští 16. srpna a končí 10. září. Více podrobností najdete v článku Žurnálu UP a přímo na webu Univerzity Innsbruck.

Letní workshopy: film, fotografie, rozhlas/podcast 

Zajímá vás, jak natočit podcast nebo film? Chcete si osvojit základní fotografické techniky? Chcete se naučit, jak správně mluvit na mikrofon? CMTF UP připravila tři zajímavé letní workshopy pro studenty i zájemce z řad veřejnosti. Uskuteční se od 17. do 19. srpna 2023. Podrobnosti, cenu i přihlášku najdete na webu fakulty.

POZVÁNKY

Přihlaste svůj projekt na IV. ročník Transfera Technology Day

Máte rozjetý projekt a chcete pro něj získat partnery a investory? Přihlaste se na listopadovou národní konferenci Transfera Technology Day, kterou spolupořádá Vědeckotechnický park UP. Soutěžní projekty nejsou nijak oborově vymezeny a měly by být již v pokročilejší fázi, připraveny pro licencování, založení spin-off společnosti a směřující k uplatnění v praxi. UP se už několikrát úspěšně představila a v roce 2021 získaly šumivé tablety s nanočásticemi železa pro čištění kontaminovaných vod prvenství. Projekty se přihlašují do 11. 8. 2023 výhradně prostřednictvím databáze technologií spolku Transfera.cz. Neváhejte se také obrátit na oddělení transferu znalostí a technologií VTP UP, které vám s podklady a přihlášením rádi pomůže.

Nedělní fiesta na parkánu: flamenco, marimba a promítání

Přijďte v neděli na parkán Konviktu na komponované odpoledne festivalu Colores Flamenco a UP – vstup je zdarma. Fiestu zahájí svým vystoupením flamenkové tanečnice s doprovodem kytary, dále vás čeká koncert kolumbijské hudební skupiny Marimbea, která do Olomouce zavítá v rámci svého evropského turné. Po skončení hudebního programu je připraveno od 21:00 open air filmové promítání španělsko-italského snímku Alcarrás. Program doplní také relax zóna UP, UPoint a půjčovna deskových her a sportovního vybavení UP. Více na webu nebo Facebooku.

BRIGÁDY

Ostraha, úklid nebo údržba zeleně 

Firma Bartoň a partner nabízí studentům a studentkám UP krátkodobé nebo dlouhodobé brigády v následujících oblastech:
– ostraha objektů – práce vrátného, evidence osob a vozidel, kontrolní obchůzková činnost, obsluha EPS a EZS,
– úklid objektů – úklid zejména společných prostor, úklid kanceláří nebo speciální úklid,
– údržba zeleně – péče o travnaté plochy, provádění drobných výsadeb zeleně, zakládání trávníků, zimní úklid sněhu.
V případě zájmu pište na adresu prace@bartonapartner.cz.

SOUTĚŽ

Vyhrajte vstupenky do Pevnosti poznání

Před hloupostí a temnotou chrání o prázdninách Olomouc pětice vědeckých Strážců poznání. K jejich misi se můžete do konce prázdnin přidat i vy, stačí si v pokladně Pevnosti poznání v otevírací době vyzvednout tištěného průvodce a vydat se do jednotlivých expozic. Hraje se o odznak detektiva a hodnotné ceny (tablet, sluchátka či powerbanka). Aby se vám Pevnost snáze dobývala, připravili jsme pro vás soutěž o volné vstupenky. Získat je můžete, pokud nám do úterý 1. srpna pošlete na soutez@upol.cz správnou odpověď na soutěžní otázku a následně vás vylosujeme. Otázka: Jak se všech pět Strážců poznání jmenuje?

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!