English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

i když je léto v plném proudu, na univerzitě se pořád něco děje. Kromě běžného provozu se staví, rekonstruuje a opravuje, přerovnává, maluje a taky zalévá. Rušno je tam, kde probíhají promoce. O prázdninách to v jejích prostorách ožívá i příměstskými tábory a letními školami, které do Olomouce přitáhnou zájemce z nejrůznějších koutů Česka i světa. Zároveň se univerzita představuje i mimo své domovské město – třeba na Colours of Ostrava! Jak? Odpověď a taky soutěž o vstupenky na festival nenajdete nikde jinde než v univerzitním newsletteru. 

CO SE DĚJE NA UP

V areálu Envelopa nepůjde v sobotu 15. července elektřina

Nezbytná úprava rozvaděče nízkého napětí způsobí v sobotu 15. července 2023 omezení dodávky elektrické energie v celém areálu vysokoškolských kolejí Envelopa. Budovy kolejí Generála Svobody, J. L. Fischera a Bedřicha Václavka a objekty Společné laboratoře optiky a 17. listopadu 50 (červená budova „VLD“) přírodovědecké fakulty budou odpojeny v době od 9:00 do 12:00. Na kolejích 17. listopadu a Šmeralova nepůjde elektřina v době 8:00 až 8:30 a od 12:30 do 13:00.

Letní čtení s Vydavatelstvím UP

Stejně jako během loňských prázdnin pro vás i letos připravilo Vydavatelství UP výběr nejlepších knih ze své produkce, vhodných pro prázdninový čas. Račte se začíst do příběhů z Dálného východu a poznejte osudy Romea a Julie „na korejský způsob“ nebo nahlédněte do problematiky ničení památek a kulturních objektů na Blízkém východě. Tipy vycházejí každý týden na Žurnálu Online, přehled všech včetně těch loňských najdete na zurnal.upol.cz/letni-cteni.

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Celoroční online kurz pro zájemce o teologická témata

Cyrilometodějská teologická fakulta UP otevírá v rámci celoživotního vzdělávání nový celoroční kurz s názvem Zájmový kurz teologie online. Výuka bude probíhat formou videopřednášek a samostudiem materiálů v Moodle. Každý předmět doplní přímá výuka ve formě webinářů či online konzultace s vyučujícím. Bonusem kurzu je jeho flexibilita – účastník si předměty / studovaná témata i jejich počet vybírá sám dle svých osobních preferencí. Přihlášku už je možné posílat, deadline pro její podání je 15. září 2023. Více na webu fakulty.

BAZAR

Knihovní regály hledají nový domov

Nechybí vám na vašem pracovišti regály? Knihovna UP nabízí k převodu celkem 12 vyřazených regálů (výška 203 cm, šířka 90 cm, hloubka 43 cm) s 15 vnitřními přihrádkami. Regály lze používat 1. s přiklopenými víky přihrádek nebo 2. se zasunutými víky přihrádek nebo 3. zcela bez víka přihrádek (víka lze oddělat a používat bez, pak má přihrádka i šanonovou velikost). Pod odkazy naleznete fotky. V případě zájmu pište na vladimir.klasek@upol.cz.

NOVÉ NORMY

 
  • Pokyn ke stanovení úrovně nepřímých nákladů pro účely předkládání projektů v rámci institucionální podpory a v rámci předkládání projektů účelové podpory
    Tato vnitřní norma UP, účinná od 6. července, je určena především zaměstnancům UP, kteří se podílejí na přípravách žádostí o projekty, a tajemníkům. Stanoví na další období procentuální podíl nepřímých nákladů obslužných provozů k celkovým nákladům na úrovni UP a způsob určení procentuálního podílu nepřímých nákladů obslužných provozů k celkovým nákladům na úrovni součástí UP.

  • Harmonogram akademického roku 2023/2024 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce 2023/2024 – novela č. 2
    Tato novela č. 2 vnitřní normy UP, účinná od 6. července, je určena zejména pro studenty FF UP a studenty ostatních fakult UP, jejichž studijní plán zahrnuje předměty garantované FF UP, dále pak pro akademické pracovníky a další zaměstnance FF UP, a dále pak pro všechny studenty UP ve vztahu ke změně termínu začátku evaluací studenty. Upravuje časový harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v letním semestru AR 2023/2024 na FF a dále pak upravuje termín začátku evaluací v jednotlivých semestrech AR 2023/2024.

  • Statut Akademik sport centra UP
    Tato vnitřní norma UP, účinná od 18. července, je určena zejména pro zaměstnance ASC UP. Upravuje cíle, náplň činnosti a podmínky existence a fungování ASC UP; obsahuje též jeho organizační řád a organizační strukturu.

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽ

UP na Colours of Ostrava: vyhrajte čtyřdenní vstupenky

Vůbec poprvé letos UP obohatí program festivalu Colours of Ostrava a s ním spojeného největšího evropského diskuzního fóra Meltingpot. V sobotu 22. července se představí pět řečníků z UP, přivezeme i naši relax zónu Univerzitní město a chybět nebude ani science show Pevnosti poznání.

Díky této spolupráci pro vás máme soutěž, a ne tak ledajakou: vyhrát můžete dvojici lístků na celé čtyři dny festivalu Colours of Ostrava a programu diskuzního fóra Meltingpot. Stačí nám do soboty 15. července napsat na soutez@upol.cz správnou odpověď na otázku: V jakém prostoru se budou konat přednášky našich univerzitních řečníků? Ze správných odpovědí potom vylosujeme výherce. Vstupenky jsou nepřenosné a vázané na osobu, proto do e-mailu napište i jména a e-maily, které budete chtít se vstupenkami spojit.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!