English version

Milé studentky, milí studenti,

i když je léto v plném proudu, na univerzitě se pořád něco děje. Kromě běžného provozu se staví, rekonstruuje a opravuje, přerovnává, maluje a taky zalévá. Rušno je tam, kde probíhají promoce. O prázdninách to v jejích prostorách ožívá i příměstskými tábory a letními školami, které do Olomouce přitáhnou zájemce z nejrůznějších koutů Česka i světa. Zároveň se univerzita představuje i mimo své domovské město – třeba na Colours of Ostrava! Jak? Odpověď a taky soutěž o vstupenky na festival nenajdete nikde jinde než v univerzitním newsletteru. 

CO SE DĚJE NA UP

V areálu Envelopa nepůjde v sobotu 15. července elektřina

Nezbytná úprava rozvaděče nízkého napětí způsobí v sobotu 15. července 2023 omezení dodávky elektrické energie v celém areálu vysokoškolských kolejí Envelopa. Budovy kolejí Generála Svobody, J. L. Fischera a Bedřicha Václavka a objekty Společné laboratoře optiky a 17. listopadu 50 (červená budova „VLD“) přírodovědecké fakulty budou odpojeny v době od 9:00 do 12:00. Na kolejích 17. listopadu a Šmeralova nepůjde elektřina v době 8:00 až 8:30 a od 12:30 do 13:00.

Obsazenost kolejí na příští akademický rok 

V současné době jsou všechna lůžka na všech kolejích SKM UP obsazena (rezervována). To je důvodem, proč jsou některé žádosti (možná i ta vaše) stále ve stavu „nerozhodnutá“. Místa se uvolňují postupně, a to pouze v případě, kdy některý ze studentů nepotvrdí nebo zruší svoji stávající rezervaci. Pokud si rezervujete místo, nezapomeňte, že musíte zaplatit ubytovaní jistotu a zároveň podepsat (online) smlouvu, jinak rezervace není platná. Více info na webu SKM.

Letní čtení s Vydavatelstvím UP

Stejně jako během loňských prázdnin pro vás i letos připravilo Vydavatelství UP výběr nejlepších knih ze své produkce, vhodných pro prázdninový čas. Račte se začíst do příběhů z Dálného východu a poznejte osudy Romea a Julie „na korejský způsob“ nebo nahlédněte do problematiky ničení památek a kulturních objektů na Blízkém východě. Tipy vycházejí každý týden na Žurnálu Online, přehled všech včetně těch loňských najdete na zurnal.upol.cz/letni-cteni.

Reprezentujte UP na Českých akademických hrách 

Univerzita Palackého bude ve dnech 3.–7. září hostit 21. ročník Českých akademických her, na kterých v 17 sportech poměří síly studentky a studenti českých vysokých a vyšších odborných škol. Sportovci z UP, kteří by se rádi zapojili do bojů a pomohli navázat na dřívější skvělá umístění olomoucké reprezentace, se mohou k účasti hlásit prostřednictvím garantů jednotlivých sportů, jejichž přehled je společně s dalšími pokyny zveřejněný zde. Přihlásit se je možné do 15. srpna. 

PŘEDNÁŠKY A KURZY

Celoroční online kurz pro zájemce o teologická témata

Cyrilometodějská teologická fakulta UP otevírá v rámci celoživotního vzdělávání nový celoroční kurz s názvem Zájmový kurz teologie online. Výuka bude probíhat formou videopřednášek a samostudiem materiálů v Moodle. Každý předmět doplní přímá výuka ve formě webinářů či online konzultace s vyučujícím. Bonusem kurzu je jeho flexibilita – účastník si předměty / studovaná témata i jejich počet vybírá sám dle svých osobních preferencí. Přihlášku už je možné posílat, deadline pro její podání je 15. září 2023. Více na webu fakulty.

NOVÉ NORMY

  • Harmonogram akademického roku 2023/2024 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce 2023/2024 – novela č. 2
    Tato novela č. 2 vnitřní normy UP, účinná od 6. července, je určena zejména pro studenty FF UP a studenty ostatních fakult UP, jejichž studijní plán zahrnuje předměty garantované FF UP, dále pak pro akademické pracovníky a další zaměstnance FF UP, a dále pak pro všechny studenty UP ve vztahu ke změně termínu začátku evaluací studenty. Upravuje časový harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v letním semestru AR 2023/2024 na FF a dále pak upravuje termín začátku evaluací v jednotlivých semestrech AR 2023/2024.

    Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽ

UP na Colours of Ostrava: vyhrajte čtyřdenní vstupenky

Vůbec poprvé letos UP obohatí program festivalu Colours of Ostrava a s ním spojeného největšího evropského diskuzního fóra Meltingpot. V sobotu 22. července se představí pět řečníků z UP, přivezeme i naši relax zónu Univerzitní město a chybět nebude ani science show Pevnosti poznání.

Díky této spolupráci pro vás máme soutěž, a ne tak ledajakou: vyhrát můžete dvojici lístků na celé čtyři dny festivalu Colours of Ostrava a programu diskuzního fóra Meltingpot. Stačí nám do soboty 15. července napsat na soutez@upol.cz správnou odpověď na otázku: V jakém prostoru se budou konat přednášky našich univerzitních řečníků? Ze správných odpovědí potom vylosujeme výherce. Vstupenky jsou nepřenosné a vázané na osobu, proto do e-mailu napište i jména a e-maily, které budete chtít se vstupenkami spojit.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!