English version

Milé studentky, milí studenti,

nezadržitelně se blíží léto a s ním i upravené otevírací doby nejrůznějších zákoutí univerzity. Jinak budou mít otevřeny FreshUPy, Skriptárna na Zbrojnici nebo Knihovna UP na Zbrojnici i pobočkách. Další změny vám přineseme v předprázdninovém newsletteru za 14 dní.

Do té doby si můžete přečíst nový Žurnál a report o udržitelnosti na UP, mezitím si zaběhat nebo vyrazit na hudební festival do ulic univerzitního města a nakonec zajít na rybízový koláč pro dobrou věc. Všechno podstatné jsme pro vás sepsali v následujících řádcích.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (7. června) se jednalo o blížícím se deadline pro hodnocení zaměstnanců, oslavách 450 let UP za oceánem i problematice otevřené vědy. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme opět za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

V areálu Envelopa nepůjde v sobotu 15. července elektřina

Nezbytná úprava rozvaděče nízkého napětí způsobí v sobotu 15. července 2023 omezení dodávky elektrické energie v celém areálu vysokoškolských kolejí Envelopa. Budovy kolejí Generála Svobody, J. L. Fischera a Bedřicha Václavka a objekty Společné laboratoře optiky a 17. listopadu 50 (červená budova „VLD“) přírodovědecké fakulty budou odpojeny v době od 9:00 do 12:00. Na kolejích 17. listopadu a Šmeralova nepůjde elektřina v době 8:00 až 8:30 a od 12:30 do 13:00.

Vyšel speciální výroční Žurnál

Slavíme 450 let od založení vysokého učení v Olomouci. Ohlížíme se do minulosti, prožíváme přítomnost a plánujeme budoucnost. A přesně takové je i naše speciální číslo magazínu Žurnál UP, ve kterém představujeme nejširší veřejnosti univerzitu jako místo inspirativní, s nímž stojí za to se seznámit a prohlédnout si ho na vlastní oči. Magazín najdete mimo jiné ve stojanech v UPointu, ve Zbrojnici, v Pevnosti poznání, na fakultách nebo si ho rovnou přečtěte v PDF.

Co se povedlo v oblasti udržitelnosti a co se plánuje?

Nejnižší spotřeba elektřiny za posledních 8 let, analýza odpadu, kampaň proti plýtvání jídlem, sdílená kola a koloběžky, přednášky nebo schválení strategie udržitelného rozvoje – jen krátký výběr toho, co UP loni udělala pro udržitelnost. Podívejte se, jak se daří stanovené cíle naplňovat, do nového Reportu Udržitelné univerzity za rok 2022, který máme jako teprve druhá VŠ v ČR.

Aktuálně se univerzita intenzivně zaměřuje na snižování uhlíkové stopy – mimo jiné při služebních cestách zaměstnanců i výjezdech studentů. Důležitá je ale i každodenní doprava do práce či školy po Olomouci. Zveme proto na debatu s olomouckým cyklokoordinátorem, která bude součástí vyhlášení výsledků výzvy Do práce na kole.

Česko-anglický glosář UP pomůže s překladem 950 hesel 

Nevíte, jak správně anglicky napsat název některé organizační jednotky na UP, akademické funkce nebo pojmu z akademického prostředí? Využijte univerzitní online Překladový glosář ČJ-AJ. Díky rozsáhlé aktualizaci nyní obsahuje na 950 hesel, u nichž uvádí nejen správné znění a poznámky k používání termínu, ale také zakázané varianty. V glosáři se lze tedy například ujistit, že v kontextu naší univerzity je správným ekvivalentem slova rektor pouze výraz Rector, nikoliv Chancellor nebo President. Více v článku a přímo na webu upol.cz/glosar.

Hlasujte pro Českou Vševědku z UP! 

Pojďme dostat olomouckou vědu do finále popularizační soutěže Český Vševěd 2023! Naším univerzitním želízkem v ohni je letos studentka Nina Kadášová, která se věnuje 3D strukturám proteinů vytvořeným umělou inteligencí a jejich využití při tvorbě nových léčiv. Svůj výzkum představuje, stejně jako ostatní soutěžící, v krátkém videu. Mrkněte se a nezapomeňte hlasovat!

DOTAZNÍKY A PRŮZKUMY

Setkali jste se překážkami u zahraničních výjezdů? 

Měli jste někdy zájem vyjet do zahraničí, ale něco vám v tom zabránilo nebo jste to z nějakých důvodů ani nezkusili? Vyjeli jste do zahraničí a potkaly vás tam nečekané problémy? Pojďte o tom říct studentské organizaci ESN 19. a 20. června, kdy se v jejich sídle na Vodární 6 konají dvě diskuzní skupiny. Výsledky budou předloženy ve formě ucelené zprávy spolu s dalšími 39 diskuzními skupinami z celé EU Evropskému parlamentu a mohou ovlivnit směr, jakým se mobility budou v dalších letech vyvíjet. Registrujte se ve formuláři.

POZVÁNKY

Olomoucký půlmaraton už tuto sobotu – běžet, nebo dobrovolničit? 

V sobotu 17. června proběhne další ročník skvělého olomouckého 1/2maratonu. Kromě možnosti utužit tělo a zazávodit si mimo jiné o Pohár rektora UP přináší tradičně i možnost dobrovolnické spolupráce. Pokud chcete zažít velkou sportovní událost i s pohledem do zákulisí a získat užitečné kontakty a materiální odměny, přihlaste se přes online formulář.

Jak rybízovým koláčem podpořit Paměť národa?

Do dlouhodobého projektu Paměti národa Střední Morava se připojila první kavárna v Olomouci. Samolepku označující podniky, které z prodeje svého sortimentu přispívají na natáčení pamětníků, dostalo Coffee Library sídlící ve Zbrojnici Univerzity Palackého. V kavárně se bude prodávat rybízový koláč, jehož recept je inspirován rodinným příběhem profesorky Inge Fialové, výrazné osobnosti spjaté s Univerzitou Palackého i Pamětí národa.

Olomouc (o)žije – největší hudební festival v ulicích univerzitního města 

Další velká kulturní akce v Olomouci je na obzoru a Univerzita Palackého je opět u toho. Tentokrát jsme partnerem největšího hudebního festivalu v ulicích univerzitního města. Olomouc (o)žije v sobotu 24. června a mezi více než stovkou umělců najdete i spoustu studentů, zaměstnanců a absolventů UP.

NOVÉ NORMY

 
  • Harmonogram akademického roku 2023/2024 a harmonogram zápisu předmětů do Informačního systému STAG v akademickém roce 2023/2024 – novela č. 1

    Novela vnitřní normy UP, účinná od 14. června, je určena zejména pro studenty UP, akademické pracovníky a další zaměstnance UP. Upravuje časový harmonogram zápisu předmětů do informačního systému STAG v akademickém roce 2023/2024 na CMTF a FF; současně upravuje časový harmonogram evaluací.

  • Statut Komise pro informační technologie UP – novela č. 2

    Novela vnitřní normy UP, účinná od 20. června, je určena zejména pro akademické pracovníky a další zaměstnance UP. Upravuje složení a vedení komise v návaznosti na změny v počtu a agendě prorektorů proběhlé v první čtvrtině tohoto roku a nově ustanovuje pozici místopředsedy komise, která je svěřena kvestorovi/kvestorce.


Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!