English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

ani ve zkouškovém období a v předvečer prvního letního měsíce nepřipravíme vás a vaši schránku o pravidelný přísun vybraných novinek z univerzity. Upozorníme vás na odstávku univerzitních systémů a přednášku laureáta Nobelovy ceny, a protože počasí nám přeje, pozveme vás také na několik venkovních akcí. Na toho, kdo přečte celý newsletter, čeká za odměnu soutěž.

Letošní květen je mimo jiné poločasem funkčního období rektora Martina Procházky. Jak se doznívající pandemie covidu-19, dopady války na Ukrajině, celostátní stávka pedagogů za lepší mzdy, ale také řada interních problémů promítly do jeho dosavadního působení v čele instituce? Co se jemu a jeho administrativě podařilo prosadit, co považuje za největší úspěch a v čem zatím ještě vidí rezervy, na které by se rád ve druhé polovině svého mandátu zaměřil? Nad těmito i dalšími otázkami se zamýšlí v rozhovoru pro Žurnál UP.

CO SE DĚJE NA UP

Stručně z porady vedení UP

Na poslední poradě vedení (25. května) se jednalo o vzniku doporučení k využívání umělé inteligence na UP, sledování uhlíkové stopy i auditu všech norem. Přečtěte si celý souhrn (po přihlášení v Portálu UP), další pro vás připravíme opět za 14 dní. Podrobnější informace budou následně k dohledání v zápisech z porady vedení v UPShare, ale i v zápisech z jednání dalších orgánů, v normách a dokumentech UP i na dalších informačních platformách.

V sobotu 10. 6. nebude fungovat většina systémů a aplikací UP

STAG, Moodle, UPShare, knihovní systém, většina webových stránek včetně www.upol.cz či webu Pevnosti poznání nebudou fungovat v sobotu 10. června od 8 do 17 hodin. Odstávku naplánovalo CVT UP kvůli nutným technickým zásahům na infrastruktuře. Ostatní systémy (menza, přístupový systém budov) mohou být výpadkem také dočasně negativně ovlivněny. Více zde.

DOTAZNÍKY A PRŮZKUMY

Last call: máte zájem o hlídání dětí na UP? 

Máte děti nebo je plánujete a zároveň byste rádi působili na UP? A měli byste zájem o hlídání dětí formou dětské skupiny nebo koutku? Dle předchozího průzkumu je nabídka služeb pro rodinu včetně možnosti hlídání dětí na UP žádaná. Aktuální bleskový dotazník zjišťuje konkrétnější poptávku po krátkodobém hlídání dětí či umístění dětí do univerzitní dětské skupiny pro děti od 1 do 3 let. Dejte nám vědět, co byste preferovali, do dnešní půlnoci. Zabere to jen pár minut.

Pomozte vytvořit lepší testy pro autoškoly

Jak řidiči vyhodnocují potenciálně rizikové situace na silnicích a jak zefektivnit závěrečnou zkoušku v autoškole? Zapojte se do výzkumu katedry psychologie! Ta teď hledá plnoleté řidiče, kteří vlastní řidičský průkaz sk. B, řídí motorové vozidlo minimálně 3 roky, maximálně však 10 let a mají najeto alespoň 15 tisíc km. Výzkum, během nějž budete sledovat videa obsahující potenciálně rizikové situace z pohledu řidiče, proběhne v průběhu června. Registrujte se přes formulář, podrobnosti najdete na webu.

POZVÁNKY

Držitel Nobelovy ceny na Lékařské fakultě UP

Na přednášku laureáta Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství za rok 2019, profesora Gregga L. Semenzy z americké Johns Hopkins University, zve všechny zájemce o medicínu a příbuzné obory Lékařská fakulta Univerzity Palackého. Přednáška v anglickém jazyce se uskuteční v pátek 9. června od 14 hodin ve velké posluchárně Teoretických ústavů LF UP a profesor Semenza během ní přiblíží objev molekulárního mechanismu, kterým buňky reagují na změny hladiny kyslíku, a využití tohoto objevu v pochopení a léčbě řady závažných chorob. Významná osobnost světové vědy a medicíny se v Olomouci také setká s představiteli města, Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc a s vědeckými pracovníky Lékařské fakulty UP. 

Páteční Noc kostelů zpřístupní i běžně nedostupnou kapli

Před 14 dny jsme vás zvali na Olomouckou muzejní noc, tento pátek nás pro změnu čeká Noc kostelů. V Olomouci bude otevřeno přes 30 kostelů, kaplí a dalších prostor, mj. kaple Božího těla v Konviktu nebo kostel Panny Marie Sněžné, na nádvoří FF si prohlédnete půdorys zaniklého kostela sv. Petra. Petr Hofman, absolvent PdF UP, představí někdejší jezuitskou kapli v běžně nepřístupném Správním archivu Armády ČR – tento tajemný objekt na náměstí Republiky byl původně jezuitskou kolejí, tedy klíčovým místem starobylé olomoucké univerzity.

Víkend bude patřit městu a univerzitě

Rovných 400 let patronátu svaté Pavlíny, 450 let od založení olomoucké univerzity a 300 let od vysvěcení mariánského sloupu na Dolním náměstí. Takto významná výročí se sešla v jednom roce, a proto se odrazí i v tradičních oslavách – Svátcích města, kterým bude od pátku do neděle patřit Olomouc. Do bohatého programu se aktivně zapojí i Univerzita Palackého – víc si přečtěte v článku nebo na webu oslav.

Přepište Palackého! Oslavme společně narozeniny patrona naší univerzity

Ve středu 14. června by František Palacký oslavil 225 narozeniny. I když tu s námi Otec národa už nějakou dobu není, ve výročním roce „jeho“ univerzity oslavíme i toto čtvrtkulaté jubileum. Pevnost poznání bude mít po celé odpoledne otevřeno zdarma. Kromě programu pro školy zveme i vás všechny na vernisáž plakátů a hlavně od 17 hodin na živé natáčení podcastu Přepište dějiny!, tentokrát vlastně Přepište Palackého!.

NOVÉ NORMY

Pravidla užívání počítačových sítí a provozování programového vybavení UP – novela č. 2

Dne 31. května 2023 byla MŠMT ČR zaregistrována novela vnitřního předpisu UP. Je určena především zaměstnancům UP využívajícím elektronický podpis a upravuje pravidla a užívání certifikátu pro elektronický podpis. 

 

Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽE

Cirkuzkus: Vyhrajte vstupenku na akrobatický muzikál

Divadlo na cucky opět přiváží do Olomouce nový cirkus. Od 8. do 11. června nabídne čtyři večerní představení, čtyři workshopy a večerní DJ set. Jako partneři divadla i festivalu Cirkuzkus pro vás máme několik vstupenek na akrobatický muzikál Nebesa ansámblu Losers Cirque Company (ne 11. 6. od 20:00). Získat ji můžete, pokud nám do 5. června pošlete na soutez@upol.cz odpověď na otázku: Jakou tematickou výstavu si můžete prohlédnout v UPointu během Svátků města Olomouce?

UP má nové znovupoužitelné nápojové kelímky. Pořídit jdou v UPointu a brzy i ve FreshUPech

Nové univerzitní kelímky na nápoje nazvané hot cUP padnou do ruky, mají praktické víčko, udržují nápoje teplé či studené, jsou elegantní, vyrobené v Česku a opakovaně použitelné. Už nyní jdou pořídit v UPointu, prodávat se budou i v síti bister FreshUP. Lehce udržovatelné kelímky jsou dostupné ve dvou verzích: první je vyzdobena jen logem UP, druhá obsahuje autorskou grafiku od umělecké skupiny Chaoscompany.art, ve které se prolínají motivy kávy, kakaa a čaje s třemi olomouckými kašnami: Caesarovou, Jupiterovou a Herkulovou. Hot cUPy o objemu 0,3 litru přijdou na 100 korun, studenti, absolventi a zaměstnanci UP mají v UPointu 10% slevu. Nové kelímky si lze také vypůjčit na akce prostřednictvím Oddělení marketingu UP, které nabízí i vypůjčení půllitrových Nicknacků s univerzitními motivy.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!