English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

milé studentky, milí studenti,

i když nám teď univerzitní město ukazuje svou upršenou tvář, v uplynulých 14 dnech jsme se pod deštníky moc schovávat nemuseli – nakonec i nad Olomouckým majálesem UP či sportovním dnem vysvitlo slunce. Podívejte se, hledejte se: v odkazech najdete fotky či aftermovie. Už tento pátek se pak několik univerzitních míst zapojí do Olomoucké muzejní noci.

Od posledního newsletteru proběhly také volby do Akademického senátu UP. Výsledky a další informace najdete v tomto článku nebo na upol.cz/volby.

CO SE DĚJE NA UP

Nominujte dobrovolníky do soutěže o cenu rektora

Dělat něco pro druhé nad rámec svých povinností a věnovat svůj volný čas i energii pro zlepšení světa kolem nás není úplně samozřejmé. Ale bez dobrovolníků by spousta služeb, akcí i organizací mohla fungovat jen stěží. Univerzita proto klade na dobrovolnictví velký důraz a podporuje ho i každoročním vyhlášením soutěže o Cenu rektora pro dobrovolníky z řad studentů, absolventů a pracovníků Univerzity Palackého. Nominovat svého oblíbeného dobrovolníka můžete do 31. srpna prostřednictvím tohoto formuláře.

Literární soutěž zná své vítěze a vítězky 

Již podevětadvacáté studující přihlásili své texty do literární soutěže vyhlášené rektorem. Odborná porota, ve které usedli literární expertka Jana Vrajová, básník a laureát Magnesie Litery Radek Malý a spisovatel a scenárista Michal Sýkora, letos hodnotila 102 příspěvků od 98 posluchačů a posluchaček ze všech fakult UP. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo 11. května, zveřejněny jsou zde. Vítězné texty lze přečíst na webu spisovatele.upol.cz. Jubilejní třicátý ročník soutěže by měl být vyhlášen v lednu 2024. Sledujte FB skupinu soutěže

DOTAZNÍKY A PRŮZKUMY

Family friendly UP: máte zájem o hlídání dětí na UP?

Máte děti nebo je plánujete a zároveň byste rádi působili na UP? A měli byste zájem o hlídání dětí formou dětské skupiny nebo koutku? Dle předchozího průzkumu je nabídka služeb pro rodinu včetně možnosti hlídání dětí na UP žádaná. Aktuální bleskový dotazník zjišťuje konkrétnější poptávku po krátkodobém hlídání dětí či umístění dětí do univerzitní dětské skupiny pro děti od 1 do 3 let. Dejte nám vědět, co byste preferovali, do 31. května. Zabere to jen pár minut.

Sledování očí & výzkum hodnotových postojů: hledáme dobrovolníky 

Na 15 minut se posadíte do prostor kognitivní laboratoře filozofické fakulty. Výzkumníci z katedry sociologie budou zjišťovat vaše hodnotové postoje a zároveň sledovat pohyb vašich očí. Chtěli byste to zkusit? Autoři výzkumu hledají nevěřící občany ČR ve věku 18–65 let. Vyplňte dotazník, následně se domluvíte na sezení dle vašich časových možností.

POZVÁNKY

Přijďte na vědecký stand-up CMTF UP

Zajímá vás, co se na cyrilometodějské teologické fakultě děje v oblasti bádání a čemu se tamní vědci věnují? Čtveřice vědců vystoupí ve středu 31. května 2023 ve 14 hodin v aule CMTF UP v Univerzitní ulici. Na své vystoupení mají jen akademickou čtvrthodinku. A o čem se bude mluvit? Buď můžete přijít naslepo, nebo si přečíst víc na webu fakulty. 

Potýkáte se s hypertenzí? Přihlaste se do programu Nebuď pod tlakem

I. interní klinika – kardiologická Lékařské fakulty UP a Fakultní nemocnice Olomouc nabízí lidem potýkajícím se s vysokým krevním tlakem možnost, jak vlastními silami pod dohledem nejen kardiologických specialistů zlepšit svůj zdravotní stav. Přihlásit se mohou zájemci do 40 let i starší. Přečtěte si víc na Žurnálu UP, podrobnosti a přihlášení jsou na webu FNOL.

NOVÉ NORMY

Identifikační karty na UP – novela č. 1

Novela vnitřní normy, účinná od 12. května 2023, je určena zaměstnancům a studentům UP. Jejím prostřednictvím došlo k rozšíření a úpravě cen poplatků spojených s identifikační kartou UP.

Úplně všechny normy UP včetně těch neúčinných, rozdělené po součástech UP, s možností filtrace a vyhledávání v nich naleznou studenti a zaměstnanci UP po přihlášení na files.upol.cz.

SOUTĚŽE

Vyhrajte vstupenky na open-air Festival filharmonie

Jako partneři Moravské filharmonie Olomouc jsme pro vás získali několik volných vstupenek na multižánrový open-air koncert Festival filharmonie, který se odehraje 9. června 2023 na Andrově stadionu. Na pódiu se představí Vojta Dyk, Janek Ledecký či Eva Urbanová. Večerem bude provázet Emma Smetana. Jak je můžete vyhrát? Ve svátek 17. listopadu zahraje Moravská filharmonie Olomouc slavnostní koncert u příležitosti 450 let od založení olomoucké univerzity, který bude živě přenášen na vlnách Českého rozhlasu Vltava. My se vás ptáme: Jak se jmenuje suita, která bude mít na tomto koncertě světovou premiéru, a kteří skladatelé spojení s UP budou jejími autory? Odpovědi posílejte do 24. května na soutez@upol.cz.

Zapomenutá slova a Palacký jako superhrdina. UPoint nabízí limitované edice merche k 450. výročí UP

Při příležitosti celoročních oslav 450. výročí UP lze nově v UPointu pořídit speciální kolekci dámských a pánských triček a také placek a plátěné tašky se zapomenutými slovy, kterými se novodobý patron UP František Palacký v 19. století pokusil obohatit češtinu. Spojení jako „roznět ducha“, „citlivůstka“, „pěknota“, „krasocit“ nebo „ideálnost pokrásná“ pochází z jeho knihy Krásověda. Kolekce vznikla ve spolupráci s rodnou obcí otce národa Hodslavice. Nejde však o jedinou novinku k výročí, UPoint nabízí i speciální komiksový merch se superhrdinou Františkem Palackým, který vytvořil umělec Ticho 762. Plátěné tašky či připínací placky budou během roku k dispozici i na kulturních akcích univerzity a města.

VÍTE, ŽE...

Sledujte také weby a sociální sítě!