English version

Milé studentky, milí studenti,

 

ačkoliv během posledního víkendu padaly teplotní rekordy a někde dokonce podruhé rozkvetly jarní byliny, nemůžeme pochybovat o tom, že se zima nezadržitelně blíží. A protože se s ní spjatá problematika nárůstu cen za energie nevyhýbá ani univerzitě, její vedení situaci aktuálně na mnoha úrovních řeší. Pro její zvládnutí však bude nezbytná také podpora každého jednotlivce, tedy zaměstnance či studenta univerzity. Pro usnadnění jsme vám v duchu Zodpovědného Palackého už dříve představili jednoduché desatero pro úsporu energie. Nyní vydává vedení UP soubor doporučujících technických opatření také pro jednotlivé univerzitní součásti.

UP přijímá přihlášky ke studiu a představuje se na Gaudeamu v Brně

V minulém newsletteru jsme vám ukazovali, jak naši ambasadoři lákají zájemce o studium na Slovensku. Tento týden je zasvěcen největšímu z veletrhů terciárního vzdělávání, koná se totiž Gaudeamus Brno, kde v našem dvoupatrovém stánku až do pátku představujeme možnosti studia – vybírat lze z téměř tisíce kombinací studijních programů. Jejich kompletní přehled včetně dalších informací pro zájemce o studium nabízí speciální web univerzitnimesto.cz. Na většinu programů bakalářského, navazujícího či magisterského studia se dá podat e-přihláška do poloviny března. Běží také přípravy na dny otevřených dveří, nejbližší bude v pátek 2. prosince.

Cena rektora: přihlásit můžete práci, článek i sportovní výkon

Pokud chcete zjistit, zda jsou vaše diplomová práce, odborný článek nebo sportovní výkon hodné dalšího ocenění, přihlaste je do soutěže o Cenu rektora UP. Ocenění získají z rukou rektora Martina Procházky diplom a také finanční odměnu. Do soutěže je potřeba zaslat práci spolu s vyplněnou přihláškou, posudky a zhodnocením jejího přínosu. V případě sportovních cen je nutné za jednotlivce či kolektiv vyplnit návrhový list. Učinit tak můžete do 16. listopadu. Více najdete v článku Žurnálu UP, propozice a formuláře zde.

Nový Žurnál UP: O nevšedně všedním životě s univerzitou

Jsou věci, které nám připadají samozřejmé až všední. Ale když se na ně podíváme z jiného úhlu pohledu, nahlédneme pod jejich povrch, zjistíme, jak poutavé a přínosné pro naše bytí jsou. A právě o tom, jak všední věci a děje dokážou lidé z univerzity proměnit v nevšední, je říjnové číslo univerzitního magazínu Žurnál UP. Vyzvedněte si ho na tradičních místech ve stojanech na fakultách, v UPointu, ve Zbrojnici, v Pevnosti poznání a dalších univerzitních budovách, anebo si rovnou otevřete elektronickou verzi.

Průzkum o univerzitních menzách vyplňujte do soboty

Už jen několik dní se můžete se Správou kolejí a menz UP podělit o svoje názory a postřehy, které se týkají stravování v menzách. V tomto článku najdete podrobnosti a také odpovědi na několik často kladených dotazů, které směrem k menzám zaznívají dlouhodobě, samotný dotazník je dostupný zde. Vaše odpovědi jsou samozřejmě zcela anonymní, vyplňovat můžete do 5. listopadu.

Studentská soutěž o vydání nejlepších magisterských diplomových prací knižně

Napsali jste magisterskou diplomovou práci, která by se dala zařadit do kategorií vědy o živé přírodě a chemické vědy, vědy o neživé přírodě nebo humanitní a společenské vědy? Představte si, jak by vypadala pěkně zpracovaná v knižní podobě… Tato představa se vám může splnit, pokud ji přihlásíte do soutěže Nakladatelství Academia. Hodnotí se nejen faktická správnost, ale také čtivost a schopnost upoutat čtenáře. Magisterské práce obhájené v termínu 16. 10. 2021 až 31. 10. 2022 můžete přihlašovat až do 15. 11. 2022. Více na webu soutez.academia.cz.

AFOKINO: Řeka

Filmy o krásách přírody, plné propracovaných záběrů pořízených často nejmodernějšími technologiemi, je nejlepší vidět na velkém plátně. Dalším snímkem, promítaným pod hlavičkou festivalu Academia Film Olomouc, bude Řeka režisérky Jennifer Peedom – filmová óda na řeky, které od nepaměti utvářejí podobu planety i způsob našich životů. Na projekci se můžete těšit už v pondělí 7. listopadu ve 20:00 v Kině Metropol.

UP Business Camp: nastartujte úspěšné podnikání

Chcete se pustit do podnikání, ale úplně nevíte, jak na to? Přijďte si v sobotu 5. listopadu do Pevnosti poznání poslechnout příběhy úspěšných podnikavců z regionu během UP Business Campu – konference o cestě k úspěšnému podnikání. Desátý ročník akce bude ve znamení tématu „Turbulentní doba – příležitost, nebo riziko?“ a nabídne přednášky, neformální setkání, získávání potřebných kontaktů, diskuze i soutěž. Nedílnou součástí programu je soutěž Souboj startupů. Program konference, medailonky řečníků i registrace jsou dostupné na webu upbusinesscamp.cz.

Materiální sbírka humanitární pomoci pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině trvá už 252 dní a humanitární pomoc je stále potřeba, právnická fakulta proto opět vyhlásila materiální sbírku pro Ukrajinu. Zapojit se mohou všichni studenti a zaměstnanci UP. Věci můžete nosit v pracovní dny (8:00–18:00) na vrátnici budovy A (17. listopadu 8), a to celý listopad. Seznam věcí, které můžete darovat, najdete zde v PDF. Více o aktivitě PF UP v Žurnálu online.

Umělecké centrum UP čili Konvikt oslaví 20 let

Barokní budova bývalého jezuitského konviktu z 16. století je jednou z historicky nejstarších součástí Univerzity Palackého. Po velkorysé rekonstrukci v roce 2002 se z ní stal moderní akademický prostor a jádro kulturního dění v Olomouci. Dnes v něm sídlí uměnovědné katedry filozofické a pedagogické fakulty. Dvacetiletí této nové etapy oslaví Umělecké centrum UP v pátek 4. listopadu – chystají se koncerty, výstavy, předání cen i absolventské setkání katedry divadelních a filmových studií, která zároveň oslaví třicítku. Více si přečtěte v článku Žurnálu UP, novinky pak přibývají na facebookové události.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.