English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

 

během podzimních měsíců se naše univerzita představuje novým zájemcům o studium v nejrůznějších českých a slovenských městech. V těchto dnech se tým studentských ambasadorů vydal 300 km východním směrem – do Košic a Prešova. Zájem je rekordní, stejně jako tomu bylo na veletrhu Gaudeamus v Bratislavě. Na jeho brněnskou verzi se chystáme začátkem listopadu a pak zase zamíříme do dalších koutů Slovenska.

Pro vás, kteří už jste součástí Univerzity Palackého, a tedy i adresáty našeho newsletteru, jsme toho také připravili dost: pozveme vás na přednášky a kurzy, zeptáme se na vaše názory v průzkumech a nevynecháme ani soutěž.

Průzkum: Využíváte univerzitní menzy a jste s nimi spokojeni?

Přes 600 000 jídel se za průměrný rok uvaří a vydá v menzách UP. Ať už menzu navštěvujete pravidelně, nebo jen občas, rádi bychom znali váš názor na nejrůznější oblasti, které se stravováním v menzách souvisejí. Vedení univerzity a Správy kolejí a menz proto připravilo komplexní dotazník. V tomto článku pak najdete podrobnosti a také odpovědi na několik často kladených dotazů, které směrem k menzám zaznívají dlouhodobě. Vaše odpovědi jsou samozřejmě zcela anonymní, vyplňovat můžete do 5. listopadu.

Přednáška Dany Drábové: Jaderná energie ve službách člověka

Letos se sejdeme už po 28., abychom si přednáškou připomněli prof. J. L. Fischera, prvního rektora olomoucké univerzity po jejím obnovení v roce 1946. Tentokrát přijala pozvání Dana Drábová, česká jaderná inženýrka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, s přednáškou Jaderná energie ve službách člověka. Nejviditelnějším a nejdiskutovanějším využitím jaderné energie je možnost získávat obrovskou energii ukrytou v jádře atomu. Méně už se ale mluví o tom, že ještě větší přínos přineslo používání radiační a jaderné techniky v medicíně, průmyslu, zemědělství a dalších oborech. Jak lidstvo za pouhé jedno století dokázalo jadernou energii využívat a co nám nabízí dnes, uslyšíme ve čtvrtek 3. listopadu od 17 hodin v aule Pedagogické fakulty UP.

Probíhá e-mailový sběr dat o reputaci univerzit

Společnost Times Higher Education (THE), která vydává jeden z nejuznávanějších globálních žebříčků vysokých škol, bude v následujících třech měsících sbírat data o reputaci univerzit (tedy i naší). Prosíme všechny zaměstnance, kteří budou vybráni a osloveni prostřednictvím e-mailu, aby se vyplněním krátkého dotazníku zapojili, a podíleli se tak na nové podobě žebříčku THE. Dotazník bude rozesílán z emailové adresy profilerankings@timeshighereducationemail.com. Průzkum má trvat zhruba tři až čtyři měsíce. Děkujeme za čas, který vyplnění dotazníku věnujete.

Nové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP

Co je nového na univerzitě v oblasti plánování, strategie, vnějších vztahů nebo benchmarkingu? Kdo si otevře říjnový newsletter Oddělení strategie a kvality UP, zjistí, že pod tuto oblast nově přechází také fundraising a s ním související koordinace činnosti Nadačního fondu UP. Tématem čísla je třetí role UP a strategické cíle, vysvětlen je také koncept de minimis a jeho fungování. Přečtěte si celý newsletter na webu.

Opravdu znáte fakta o klimatu?

Je za požár v NP České Švýcarsko odpovědná klimatická změna? Proč umírají korálové útesy? – O klimatu a jeho změně se můžeme snadno dočíst množství polopravd, mýtů a emočně zabarvených informací. Aby byla diskuse věcná, kultivovaná a vůbec smysluplná, je dobré ji založit na vědeckých poznatcích a ověřených datech. I proto vznikl portál Fakta o klimatu, jehož zakladatel a ředitel Ondráš Přibyla představí 26. 10. v semináři Klimatická změna a cesty k jejímu řešení 10 nejdůležitějších vhledů do tématu klimatické změny skrze data a datové vizualizace. Seminář je součástí kurzů celoživotního vzdělávání na UP a spolupořádá jej Udržitelná univerzita. Více na webu a Facebooku.

Otevřený přístup k vědeckým výsledkům = Open Access Week v Knihovně UP

Nedílnou součástí vědecké práce je také publikování výsledků – k některým je ale obtížné se dostat. Jedno z řešení se jmenuje open access – otevřené, trvalé, okamžité, svobodné a bezplatné online zpřístupnění plných textů publikovaných vědeckých výsledků (nejčastěji článků) bez omezení pro kohokoli. Při příležitosti mezinárodního Týdne otevřeného přístupu připravila Knihovna UP v týdnu od 24. října sérii seminářů o otevřené vědě a otevřeném přístupu. Pro začátečníky je určen seminář o principech a možnostech publikování v režimu Open Access a nakládání s otevřenými daty. Dále se můžete seznámit s aktuálním rozvojem problematiky Open Science na Univerzitě Palackého nebo s postupy z oblasti otevřené vědy ve výzkumných projektech z programů Horizon Europe nebo OP JAK. Program a registrace na webu Open Science.

Jak zacházet s penězi a mít střechu nad hlavou?

Odevšad se na nás valí zprávy o rekordní inflaci – co si s touto informací počít? Jak dnes zacházet s penězi, kam je investovat? A jak řešit bydlení, má smysl na něj spořit? Odpoví cyklus přednášek o finanční gramotnosti, který připravilo Kariérní centrum UP. Ve středu 26. října na téma Jak zacházet s penězi v době krize a o týden později Jak nebýt po výšce „bezdomovec“, vždy od 17 hodin v prostorách centra na Křížkovského 8. Sledujte události centra na jeho Facebooku.

Nenechte si utéct příležitost k nastartování úspěšného podnikání

Přednášky, neformální setkání, získávání potřebných kontaktů, diskuze i soutěž, to vše nabízí letošní program UP Business Campu. Pořádá ho Vědeckotechnický park UP a uskuteční se 5. listopadu v Pevnosti poznání. Desátý ročník akce bude ve znamení tématu „Turbulentní doba – příležitost, nebo riziko?“, nedílnou součástí programu je soutěž Souboj startupů. Program a vstupenky na UP Business Camp je možné nalézt zde, registraci do Souboje startupů pak vyplnit zde.

Soutěž: Koučink v kariérním centru nebo divadelní představení 

Protože jsou soutěže oblíbenou součástí našich newsletterů, máme dnes připraveny hned dvě různé ceny. Vyhrát můžete voucher na hodinu individuálního koučinku v Kariérním centru UP nebo poukaz na představení z repertoáru Divadla na cucky, našeho dlouhodobého partnera. Stačí, když nám napíšete, ve kterém roce proběhla na UP první přednáška k poctě J. L. Fischera. Na vaše odpovědi čekáme na adrese soutez@upol.cz do 25. října, dejte nám zároveň vědět, o který z voucherů soutěžíte. 

Videa o hledání zdrojů, citování a užitečných službách knihovny

Tři minuty můžou rozhodnout o úspěchu diplomky. Přibližně tak dlouhá jsou totiž animovaná videa ze série „Knihovna UP radí“, kterou připravilo oddělení komunikace spolu s univerzitní knihovnou. Pět edukativních snímků se zaměřuje na problematiku citování, hledání informačních zdrojů, plagiátorství nebo na predátorské časopisy. Zároveň také informují o možnosti využití služeb a nástrojů knihovny, které mají studenti a zaměstnanci UP k dispozici zdarma. Videa lze zhlédnout na univerzitním YouTube či platformě UPstream, kde najdete i první sérii animovaných videí, která se zaměřila na bezpečnost v kyberprostoru.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.