English version

Milé studentky, milí studenti,

 

během podzimních měsíců se naše univerzita představuje novým zájemcům o studium v nejrůznějších českých a slovenských městech. V těchto dnech se tým studentských ambasadorů vydal 300 km východním směrem – do Košic a Prešova. Zájem je rekordní, stejně jako tomu bylo na veletrhu Gaudeamus v Bratislavě. Na jeho brněnskou verzi se chystáme začátkem listopadu a pak zase zamíříme do dalších koutů Slovenska.

Pro vás, kteří už jste součástí Univerzity Palackého, a tedy i adresáty našeho newsletteru, jsme toho také připravili dost: pozveme vás na přednášky a kurzy, zeptáme se na vaše názory v průzkumech a nevynecháme ani soutěž.

Průzkum: Využíváte univerzitní menzy a jste s nimi spokojeni?

Přes 600 000 jídel se za průměrný rok uvaří a vydá v menzách UP. Ať už menzu navštěvujete pravidelně, nebo jen občas, rádi bychom znali váš názor na nejrůznější oblasti, které se stravováním v menzách souvisejí. Vedení univerzity a Správy kolejí a menz proto připravilo komplexní dotazník. V tomto článku pak najdete podrobnosti a také odpovědi na několik často kladených dotazů, které směrem k menzám zaznívají dlouhodobě. Vaše odpovědi jsou samozřejmě zcela anonymní, vyplňovat můžete do 5. listopadu.

Na kolejích jsou volná místa pro dlouhodobé ubytování studentů

Po rozjezdu zimního semestru se na kolejích UP tradičně uvolnilo několik míst pro dodatečné ubytování studentů. Volná lůžka jsou v těchto dnech k dispozici v proměnlivém počtu na různých budovách kolejí. Možnost dodatečného dlouhodobého ubytování je aktuálně k dispozici studentům a studentkám všech ročníků. V případě zájmu se co nejdříve obraťte na referentku kolejí Alenu Halabicovou, tel: 585 638 026 nebo 606 398 176.

Přednáška Dany Drábové: Jaderná energie ve službách člověka

Letos se sejdeme už po 28., abychom si přednáškou připomněli prof. J. L. Fischera, prvního rektora olomoucké univerzity po jejím obnovení v roce 1946. Tentokrát přijala pozvání Dana Drábová, česká jaderná inženýrka a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, s přednáškou Jaderná energie ve službách člověka. Nejviditelnějším a nejdiskutovanějším využitím jaderné energie je možnost získávat obrovskou energii ukrytou v jádře atomu. Méně už se ale mluví o tom, že ještě větší přínos přineslo používání radiační a jaderné techniky v medicíně, průmyslu, zemědělství a dalších oborech. Jak lidstvo za pouhé jedno století dokázalo jadernou energii využívat a co nám nabízí dnes, uslyšíme ve čtvrtek 3. listopadu od 17 hodin v aule Pedagogické fakulty UP.

Jste první generace vysokoškoláků v rodině?

Jste první z rodiny, kdo nastoupil na vysokou školu? Kdo nebo co vám nejvíce pomáhá orientovat se v průběhu studia? Aby mohla univerzita nasměrovat své úsilí správným a smysluplným směrem, potřebuje od vás jen pár minut času a odpověď na několik otázek. Budeme rádi, když nám pomůžete zjistit, jak to ve skutečnosti je – anonymní dotazník čeká na vaše odpovědi do konce října.

Opravdu znáte fakta o klimatu?

Je za požár v NP České Švýcarsko odpovědná klimatická změna? Proč umírají korálové útesy? – O klimatu a jeho změně se můžeme snadno dočíst množství polopravd, mýtů a emočně zabarvených informací. Aby byla diskuse věcná, kultivovaná a vůbec smysluplná, je dobré ji založit na vědeckých poznatcích a ověřených datech. I proto vznikl portál Fakta o klimatu, jehož zakladatel a ředitel Ondráš Přibyla představí 26. 10. v semináři Klimatická změna a cesty k jejímu řešení 10 nejdůležitějších vhledů do tématu klimatické změny skrze data a datové vizualizace. Seminář je součástí kurzů celoživotního vzdělávání na UP a spolupořádá jej Udržitelná univerzita. Více na webu a Facebooku.

Jak zacházet s penězi a mít střechu nad hlavou?

Odevšad se na nás valí zprávy o rekordní inflaci – co si s touto informací počít? Jak dnes zacházet s penězi, kam je investovat? A jak řešit bydlení, má smysl na něj spořit? Odpoví cyklus přednášek o finanční gramotnosti, který připravilo Kariérní centrum UP. Ve středu 26. října na téma Jak zacházet s penězi v době krize a o týden později Jak nebýt po výšce „bezdomovec“, vždy od 17 hodin v prostorách centra na Křížkovského 8. Sledujte události centra na jeho Facebooku.

Nové číslo newsletteru Oddělení strategie a kvality UP

Co je nového na univerzitě v oblasti plánování, strategie, vnějších vztahů nebo benchmarkingu? Kdo si otevře říjnový newsletter Oddělení strategie a kvality UP, zjistí, že pod tuto oblast nově přechází také fundraising a s ním související koordinace činnosti Nadačního fondu UP. Tématem čísla je třetí role UP a strategické cíle, vysvětlen je také koncept de minimis a jeho fungování. Přečtěte si celý newsletter na webu.

Otevřený přístup k vědeckým výsledkům = Open Access Week v Knihovně UP

Nedílnou součástí vědecké práce je také publikování výsledků – k některým je ale obtížné se dostat. Jedno z řešení se jmenuje open access – otevřené, trvalé, okamžité, svobodné a bezplatné online zpřístupnění plných textů publikovaných vědeckých výsledků (nejčastěji článků) bez omezení pro kohokoli. Při příležitosti mezinárodního Týdne otevřeného přístupu připravila Knihovna UP v týdnu od 24. října sérii seminářů o otevřené vědě a otevřeném přístupu. Pro začátečníky je určen seminář o principech a možnostech publikování v režimu Open Access a nakládání s otevřenými daty. Dále se můžete seznámit s aktuálním rozvojem problematiky Open Science na Univerzitě Palackého nebo s postupy z oblasti otevřené vědy ve výzkumných projektech z programů Horizon Europe nebo OP JAK. Program a registrace na webu Open Science.

Nenechte si utéct příležitost k nastartování úspěšného podnikání

Přednášky, neformální setkání, získávání potřebných kontaktů, diskuze i soutěž, to vše nabízí letošní program UP Business Campu. Pořádá ho Vědeckotechnický park UP a uskuteční se 5. listopadu v Pevnosti poznání. Desátý ročník akce bude ve znamení tématu „Turbulentní doba – příležitost, nebo riziko?“, nedílnou součástí programu je soutěž Souboj startupů. Program a vstupenky na UP Business Camp je možné nalézt zde, registraci do Souboje startupů pak vyplnit zde.

Soutěž: Koučink v kariérním centru nebo divadelní představení 

Protože jsou soutěže oblíbenou součástí našich newsletterů, máme dnes připraveny hned dvě různé ceny. Vyhrát můžete voucher na hodinu individuálního koučinku v Kariérním centru UP nebo poukaz na představení z repertoáru Divadla na cucky, našeho dlouhodobého partnera. Stačí, když nám napíšete, ve kterém roce proběhla na UP první přednáška k poctě J. L. Fischera. Na vaše odpovědi čekáme na adrese soutez@upol.cz do 25. října, dejte nám zároveň vědět, o který z voucherů soutěžíte. 

Videa o hledání zdrojů, citování a užitečných službách knihovny

Tři minuty můžou rozhodnout o úspěchu diplomky. Přibližně tak dlouhá jsou totiž animovaná videa ze série „Knihovna UP radí“, kterou připravilo oddělení komunikace spolu s univerzitní knihovnou. Pět edukativních snímků se zaměřuje na problematiku citování, hledání informačních zdrojů, plagiátorství nebo na predátorské časopisy. Zároveň také informují o možnosti využití služeb a nástrojů knihovny, které mají studenti a zaměstnanci UP k dispozici zdarma. Videa lze zhlédnout na univerzitním YouTube či platformě UPstream, kde najdete i první sérii animovaných videí, která se zaměřila na bezpečnost v kyberprostoru.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.