English version

Milé studentky, milí studenti,

 

akademickou obcí aktuálně hýbe událost, která se týká výpovědi děkana přírodovědecké fakulty; podrobněji se o ní dočtete v článku na Žurnálu UP.

V dnešním newsletteru pak najdete další zprávy z univerzity, pracovní nabídku nebo pozvánky na kurzy i dva běžecké závody. Univerzitu také brzy čeká jeden slavnostní akt, jímž bude 18. října inaugurace děkana Cyrilometodějské teologické fakulty UP doc. Mgr. et Mgr. Víta Huška, Th.D.

Nejen při těchto akcích, ale i ve škole nebo v práci bychom měli mít stále na paměti ohleduplný přístup k okolí i svému vlastnímu zdraví. Můžeme se tak vyhnout nejen covidu, ale i dalším respiračním onemocněním, pro než je teď v čase podzimních plískanic ideální doba. K obezřetnosti a ohleduplnosti vyzývá i vedení univerzity.

Otevírají se žádosti o ubytovací stipendium 

Nepropásněte možnost získat od univerzity ubytovací stipendium – na tuto podporu dosáhne většina našich studentů. Stačí splňovat několik kritérií, která jsou uvedena zde, ale hlavně je potřeba si o něj několika kliknutími zažádat ve STAGu v menu Studium a výuka > Moje studium > Moje údaje. Pokud vám bude přiznáno, třikrát za rok se můžete těšit na 2 250 Kč. Žádosti lze podávat od 1. října do 30. listopadu 2022. 

UPlikace přináší nové funkce i podporu dalších zařízení 

Zájem o UPlikaci trhá rekordy – a je jasné proč. Přehledný rozvrh i průvodce studentů, aktuality z univerzity nebo mapa jejích budov a zařízení. Po třech letech jsou teď opět přístupné i pro majitele mobilů Huawei. Pokud mezi ně patříte, plnohodnotnou UPlikaci najdete v AppGallery. Také pro uživatele Androidu a iOS máme novinku: můžete si zobrazit seznam spolužáků na hodinách a zkouškách. Připomeňte si všechny funkce na webu, sledujte UPlikaci na Instagramu nebo Facebooku a hlavně stahujte a aktualizujte!

Hledáme trvalou posilu do AFO týmu! 

Na konci dubna příštího roku pořádá Univerzita Palackého už 58. ročník mezinárodního filmového festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Jeho příprava je ale celoroční záležitost, proto teď hledáme produkční/ho se zaměřením na personálie – hlavním úkolem bude kočírovat 200členný festivalový štáb. Detaily na webu AFO, uzávěrka je ale už tuto neděli 9. října!

Přebor UP v přespolním běhu

Katedra sportu Fakulty tělesné kultury UP zve na 44. ročník Přeboru Univerzity Palackého v přespolním běhu. Tradiční podzimní sportovní událost pro všechny studenty a zaměstnance univerzity se koná ve středu 12. října pod záštitou děkana FTK UP Michala Šafáře a ve spolupráci s Atletickým klubem Olomouc. Vítězové se stávají přeborníky Univerzity Palackého pro rok 2022 a obdrží kromě diplomu a medaile také Cenu děkana FTK UP Olomouc v podobě jednorázového sportovního stipendia. Podrobnosti, harmonogram i registrace zde.

Horský závod Rabštejnský kocour

Vzduch v podhůří Hrubého Jeseníku je na podzim takový, jako nikde jinde – to vám potvrdí každý, kdo se už někdy zúčastnil horského závodu Rabštejnský kocour. A takových lidí není málo, letos se totiž poběží už po 36., a to 5. listopadu. Závod pořádá Akademik sport centrum UP a na účastníky čeká téměř 14 kilometrů z Libiny na Velký Rabštejn přes silnice, louky, pole, lesy, lesní cesty a bažiny. Přihlaste se a poté se můžete připojit i k poslednímu slanění na skalách Velkého Rabštejna nebo se projít na vyhlídku. Podrobnosti jsou na www.rabstejnskykocour.cz.

Po návštěvě Erasmus Days už doma neposedíte

Program Erasmus slaví 35 let a vy mu nejlépe popřejete tak, že díky němu vyrazíte na studijní pobyt nebo pracovní stáž do zahraničí. Nejdříve se ale zastavte ve dnech 13.–15. října na Erasmus Days, během nichž vás Oddělení pro mobility UP seznámí s příležitostmi, které se vám nabízejí, poslechnete si zážitky ostatních studentů nebo koncert kapely No Barriers. Podívejte se na program a už začněte vymýšlet, kam byste se rádi podívali.

Cena Wernera von Siemense

Publikovat výsledky své vědecké práce a ukázat je světu je v dnešním konkurenčním prostředí nesmírně důležité – a kdo tak nečiní, jako by skoro ani nebádal. Studentům, pedagogům a vědcům technických, přírodovědeckých a medicínských oborů s tím může pomoci Cena Wernera von Siemense. Pomozte rozšířit řady laureátů z UP a nominujte sebe nebo někoho jiného, a to do 30. listopadu. Pokud nominovaný vyhraje, získává ten, kdo jej doporučil, 10 000 Kč. Finanční odměna je samozřejmě spojená i se samotnými oceněními: letos se v osmi kategoriích rozdělí 1 000 000 korun. Přihlásit se nebo někoho nominovat můžete na webu ceny. 

Nepropásněte kurzy digitálního marketingu 

Digitální marketing z různých úhlů pohledu nabízí Kariérní centrum UP v uceleném cyklu osmi přednášek DigiUP. Načerpejte praktické dovednosti a know how od lidí ze všech zákoutí praxe. Jednotlivé kurzy probíhají v úterky od 17 hodin a zaměří se na budování značky nebo Instagram a současné trendy; při nejbližším setkání 11. října představí lektor Martin Kudla YouTube jako sociální síť a marketingový nástroj. Pro studenty a zaměstnance UP jsou zdarma a konají se v nových prostorách Kariérního centra UP. Sledujte jeho FB i web.

Univerzitní knihovna a online výuka – jde to dohromady?

Skutečnost, že knihovny už dávno nejsou jen o prostém půjčování knih, nejlépe potvrzuje šíře služeb naší univerzitní knihovny. Pomozte teď 22 akademickým knihovnám v ČR zjistit, jak by mohly ještě lépe sloužit potřebám tzv. blended learningu – kombinované výuky, která kromě klasických postupů využívá i online dostupné zdroje, přenosy nebo digitální učební materiály. Stačí prozradit, kde sháníte studijní literaturu, zda a jak využíváte knihovní databáze a nástroje nebo co ještě mezi službami knihovny postrádáte. Odpovídejte nejpozději do 15. října zde.

Zahrajte si online hospodský kvíz Noci vědců

Během páteční noci ožila univerzita – a spolu s ní i Fakultní nemocnice Olomouc a nespočet dalších míst po celé republice – Nocí vědců, letos s tématem Všemi smysly. V pondělí jí po celé republice předcházel tematický hospodský kvíz, který si teď můžete zdarma zahrát online na počítači nebo v mobilní aplikaci. Dostupný bude ještě tři týdny, odkaz a heslo pro přístup najdete na nocvedcu.cz/kviz.  

Využijte program optimalizace krevního tlaku

Fakultní nemocnice Olomouc spouští program pro osoby s vysokým krevním tlakem. Aktuálně hledá klienty do 40 let, kteří by měli zájem bez léků nebo jen s jejich minimálním využitím svůj stav zlepšit. Jak? Vlastními silami – úpravou životního stylu. Více o tomto komplexním dlouhodobém programu najdete na webu FN Olomouc.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.