English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

milé studentky, milí studenti,

velikonoční svátky jsou za námi a rozbíhající se jaro nás brzy zavalí spoustou událostí. Mnoho z nich pořádá Univerzita Palackého – nejinak je tomu i u festivalu AFO, který startuje už v úterý. Premiéru na něm bude mít dokumentární film Černí Češi, který je po dlouhé době dalším celovečerním snímkem z dílny UP. Autorkou námětu je Kateřina Mildnerová z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie FF a režisérem Martin Müller, vedoucí Audiovizuální produkce UP. Premiéru bude mít 28. dubna 2022 ve 20:00 hodin v kinosále Vlastivědného muzea v Olomouci.

Z aktuálního dění si ještě dovolíme zdůraznit veřejnou finanční sbírku, kterou UP vyhlásila na pomoc svým více než 160 studentům a zaměstnancům z Ukrajiny, kteří se v důsledku války ocitli ve složité životní situaci a bez podpory svých rodin, zároveň jen s obtížemi stíhají školu, práci a mnozí také dobrovolnickou činnost. Veškeré informace jsou k dispozici na webu upol.cz/ukrajina/sbirka.

Rozběhněte podnikání se soutěží Podnikavá hlava
V hlavě se vám převaluje podnikatelský nápad a vy ne a ne se rozhoupat, abyste ho přetavili ve skutečnost. Co s tím? Neotálejte, než vám ho někdo vyfoukne, a přihlaste se do soutěže Podnikavá hlava, jejíž třináctý ročník vyhlásil Vědeckotechnický park UP. Je určena nejen podnikatelským začátečníkům, ale také zkušeným podnikatelům, kteří chtějí zaujmout investory dalším nápadem. Co vše na vás čeká, najdete v článku Žurnálu UP nebo na podnikavahlava.cz, aktuální tipy sledujte na Facebooku či Instagramu. Přihlásit se lze do 10. května. 

Přednáška o postavení žen ve vědě a výzkumu
Jaká je realita každodenního života žen ve světě, ve kterém je drtivá většina technologií navržena podle potřeb a postojů mužů? Nerovnosti se nedotýkají jen zaměstnání, politiky nebo zdravotnictví, ale i prostředí vědy a výzkumu. Jak, to v přednášce Genderová dimenze ve vědě a výzkumu představí reprezentantky Národního kontaktního centra – gender a věda Sociologického ústavu AV ČR Gabriela Langhammerová a Markéta Brabcová. Pořádá ji Úsek pro doktorské studijní programy a projekty RUP, proběhne 4. května ve 14 hodin online. Registrujte se předem a poté dostanete odkaz na Zoom.

AFO začíná už v úterý
Do obrazovek koukáme pořád a museli jsme na nich zhlédnout i snímky posledních dvou ročníků festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Letos se ale konečně vrací zpět do sálů, a zaplní tak od 26. dubna do 1. května celou Olomouc nejen lidmi, ale také nadějí. Ta je totiž tématem letošního ročníku a společným jmenovatelem více než dvou set položek programu. Některé z nich budou moci navštívit rodiny z Ukrajiny, filmy totiž titulkují i tři stážistky z kyjevské univerzity. Vám už nebývá nic jiného než si na příští týden vyhradit co nejvíc času, prohlédnout si program a hlavně se zdarma akreditovat.

Pojďte oslavit 10. narozeniny Olomouckého majálesu
Jeden z posledních studentských majálesů v Česku se po třech letech vrací do Olomouce, aby oslavil své desáté narozeniny. Popřát mu to nejlepší dorazí na konci května finalisté národního kola Eurovize zpěvačka Annabelle a kapela The Valentines nebo Český slavík 21 v kategorii Objev roku Michal Horák. O pořádně divoké hudební finále se postarají kapely Circus Brothers a česko-americký projekt N.O.H.A. Krom toho nabídne majáles Univerzity Palackého od 24. do 25. května dalších 40 bodů programu na pěti scénách. Sledujte facebookovou stránku i událost a taky web olomouckymajales.cz.

Dotazník pro kvalifikované cizince v Olomouckém kraji
Znáte ve svém okolí cizince (i ze Slovenska), kteří žijí v České republice více než jeden rok a mají minimálně bakalářský titul? Budeme rádi, pokud jim pošlete odkaz na právě probíhající dotazníkové šetření, na kterém pracuje skupina akademických pracovníků a studentů katedry rozvojových a environmentálních studií PřF UP. Ti, kteří jej vyplní, mohou s trochou štěstí získat poukázku do e-shopu – detaily najdou přímo v dotazníku: surveymonkey.com/r/foreigners.

Doprovodný program výzvy Do práce na kole
Univerzita Palackého je díky Udržitelné univerzitě partnerem kampaně Do práce na kole. Hlavní výzva probíhá v květnu a už teď je jasné, že zaměstnanci i studenti UP zaujmou výrazné místo mezi olomouckými účastníky. Registrace jsou stále otevřené, organizátoři zvou také na několik doprovodných akcí: v pátek 29. dubna se bude uklízet hejčínská louka kolem budovy „Golema“ (bývalá budova PřF na Hejčíně), v sobotu na ni pak na čerstvě uklizené louce naváže sousedská snídaně, během níž si bude například možné onu tajemnou budovu prohlédnout. Sledujte facebookovou stránku i skupinu olomoucké buňky DPNK i web Udržitelné univerzity!

Výroční atletický přebor & expedice PřesBar
Fakulta tělesné kultury oslavuje 30. výročí vzniku a součástí je i každoroční Přebor Univerzity Palackého v atletice. Ve středu 27. dubna se ale vedle klasických disciplín poběží i speciální běh na 200 metrů. Speciální proto, že nevyhraje nejrychlejší běžec, nýbrž ten, kdo se svým časem nejvíce přiblíží 30 sekundám. K účasti na přeboru jsou zváni všichni sportovci napříč univerzitou, podrobnosti najdou v článku Žurnálu UP

Další pravidelnou akcí studentů FTK je Expedice PřesBar. Aby se mohli vydat s lidmi s postižením na Oravu a Velkou Fatru, pořádají v úterý 26. dubna od 15 hod. na Olodvorku Expediční market, případně jim můžete přispět do sbírky na Hithitu.

Soutěžte o vstupenky a prozkoumejte nový svět na Divadelní Floře
Dřív, než uvadnou květiny z jarní Flory, na kterou jsme zvali v minulém newsletteru, rozkvete Olomouc další přehlídkou, a to tentokrát divadelní. Půlkulatý 25. ročník Divadelní Flory se totiž konečně vrací k jarnímu termínu a od 9. do 21. května zaplní nejen divadelní sály, ale i zahrady, kluby nebo parkán Konviktu. Jako její partneři pro vás máme soutěž – vyhrát můžete po dvou vstupenkách na představení Noise. Šumění davu, Precarious Moves, Tanzanweisungen nebo The Essence + Treatment of Remembering (od 20:00). Napište nám do 25. dubna na soutez@upol.cz odpověď na otázku: V zahradě kterého olomouckého kostela či kláštera uvidíte taneční inscenaci Treatment of Remembering? Připojte také vámi preferované představení.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube