English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

už přes 7 000 hodin odpracovali dobrovolníci Dobrovolnického centra UP na kontaktním místě KACPU v Hanáckých kasárnách. Svůj čas na pomoc těm, které válka na Ukrajině zasáhla, však věnoval nespočet dalších obětavých lidí. Souhrn aktivit, který vzhledem k proměnlivosti dění nemůže být nikdy úplný, publikuje pravidelně univerzitní Žurnál. Dovolte nám v úvodu tohoto newsletteru všem opět poděkovat a také popřát vytrvalost do dalších týdnů, kdy bude pomoc zcela jistě potřebná.

Nejvíce přihlášek ke studiu na UP za posledních 10 let
Úterý 15. března bylo významným dnem pro chronické odkladače důležitých životních rozhodnutí – právě tehdy se totiž uzavírala možnost přihlášení na většinu studijních programů na UP. Letos jsme přijali celkem 32 418 přihlášek ke studiu, což je nejvíce od roku 2012. I ti, kdo termín prošvihli, stále mají šanci: na vybrané obory se stále dá přihlásit, některé z nich jsou navíc v nabídce letos poprvé. Tipněte si, jaký obor byl letos nejžádanější a kolik na něj dorazilo přihlášek – odpověď se ukrývá na Žurnálu.

Rozcestníky Domu zahraniční spolupráce pro ukrajinské studenty a vědce
Dům zahraniční spolupráce stále rozvíjí webové rozcestníky pro ukrajinské studenty a vědce. Studentům nabízí souhrn informací o možnostech studia v ČR a nabídky stipendií od konkrétních škol včetně UP. Vědci na portálu naleznou kromě informací o vízech či uznávání dosaženého vzdělání především nabídky práce. Pokud tedy znáte někoho, komu by se takové informace mohly hodit, pošlete je na studyin.cz/ukraine.

Spuštění nového doktorandského webu
V těchto dnech byl spuštěn nový celouniverzitní doktorandský web, který bude zahrnovat přehledně užitečné informace k zahraničním výzvám či možnostem dalšího vzdělávání, ale také informace o vědeckých centrech UP či studentských spolcích. Na webu lze najít také odpovědi na nejčastější otázky spojené s doktorandským životem, jako je například uznání doby rodičovství či přerušení studia. V případě, že si nebudete se svým problémem vědět rady, na doktorandském webu můžete vyhledat kontakty na různé druhy poradenství, jako je Právní poradna UP, Kariérní centrum UP, Podnikatelský inkubátor či Psychologická poradna katedry psychologie FF UP. Doktorandský web bude zároveň sloužit jako užitečný rozcestník pro již existující stránky UP, které nebyly dosud centralizovány na jednom místě či byly hůře dohledatelné. A nejen to! 

Připomínáme také setkání všech doktorandek a doktorandů ve středu 30. března v 18:00 ve Studentském klubu UP.

Bojujte za svou fakultu či součást ve výzvě Do práce na kole
Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem, tedy udržitelně a aktivně – to je v kostce květnová výzva Do práce na kole. O tom, že zapojit se do ní přináší jen samé výhody, jsme už psali. Bezplatné registrace, které přináší Udržitelná univerzita, jsou stále k dispozici, takže dál neváhejte a přihlaste se. Vyzvěte zároveň co nejvíc svých kolegů, protože kromě celorepublikové a olomoucké soutěže letos vyhlašujeme i univerzitní souboj fakult a dalších součástí

Zatímco budete ladit formu na květen, pozveme vás ještě ve středu 30. března v 16:45 do auly FF na přednášku Pavla Nováčka z katedry rozvojových a environmentálních studií, nazvanou Život v době klimatické změny. Ta je součástí přednášek Societas cognitorum a zároveň zahajuje cyklus setkání, jejichž společným tématem je udržitelnost a která spolupořádá Udržitelná univerzita. Zveme také na Ekologické večery, které organizuje Sluňákov. O čem večery budou, se dočtete na webu Udržitelné univerzity.

Jak myslet pozitivně a ovlivnit tím své výsledky
Sílu pozitivního myšlení oceníte i při své práci nebo studiu. Jaké triky vám pomohou naučit se – pokud možno – myslet pozitivně a využít ve svůj prospěch na první pohled negativní zkušenosti? A jak všechny získané dovednosti použít ke zlepšení svých studijních či pracovních výsledků? Přijďte si poslechnout zkušenou a inspirativní lektorku Ditu Palaščákovou na workshop Jak myslet pozitivně a ovlivnit tím své výsledky, který pořádá Kariérní centrum UP v úterý 29. března v 17 hodin v Pevnosti poznání. Pozvěte ostatní na Facebooku.

Mensa ČR bude v Olomouci testovat IQ
Přijďte si nechat otestovat IQ oficiálním testem Mensy ČR; zjistíte, jak na tom jste, získáte zajímavou položku do životopisu a pokud dosáhnete IQ nad 130, bude vám nabídnuto členství v Mense. Testování se bude konat ve středu 6. dubna od 17 hodin na pedagogické fakultě na Žižkově náměstí, místnost N3. Cena je 500 Kč, děti a studenti platí 300 Kč. S sebou psací potřeby, peníze, občanku a případně studentský průkaz. Přihlašování na webu Mensy.

Dobrovolníkem na olomouckém půlmaratonu
Tak jako každý rok, i letos zaplní ulice univerzitního města Mattoni 1/2Maraton Olomouc, tentokrát již podvanácté. I když neplánujte běžet, vyhraďte si v kalendáři 18. červen taky – staňte se nepostradatelným dobrovolníkem a pomozte zajistit hladký průběh závodu. Potřeba je asi 300 lidí. Jako dobrovolníci se hlaste na tomas.holada.olma@gmail.com, případně na honza.grenge@gmail.com; bližší informace o závodě zde.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube