English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

Univerzita Palackého se v současnosti aktivně zapojuje do pomoci těm, kteří se kvůli válce ocitli ve složité životní situaci. Prostřednictvím Dobrovolnického centra UP nejen koordinuje podporu pro své studenty a zaměstnance, ale podílí se i na fungování Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. Všechny informace včetně prohlášení rektora jsou na speciálním webu upol.cz/ukrajina. Přečtěte si tam aktuální souhrn dění, a pokud budete mít zájem a prostor, hned se můžete přihlásit jako dobrovolník. Potom si nezapomeňte dočíst zbytek newsletteru.

Kulatý stůl k ruské invazi na Ukrajinu a jejím dopadům
Právnická fakulta, její Jean Monnet Centre od Excellence in EU Law a Česká asociace pro evropská studia pořádají kulatý stůl Ruská invaze na Ukrajinu a její dopady v bezpečnostních, právních a dalších souvislostech. Hosty budou Petr Kolář (bývalý velvyslanec ČR v Rusku a v USA) a Miroslav Karas (ředitel studia České televize Ostrava a někdejší zpravodaj ČT v Polsku, Rusku a na Ukrajině). Akce proběhne v úterý 15. března od 17:30 online. Zaregistrujte se předem a před akcí dostanete odkaz.

Přednáška z cyklu UPsolvent: Veronika Ježková
Další přednáška z cyklu UPsolvent na obzoru! Absolventka právnické fakulty Veronika Ježková se s námi podělí o svou profesní a karierní dráhu, během níž působila mimo jiné v neziskových organizacích, které aktivně pomáhají obětem domácího a sexuálního násilí. Ve středu 16. března od 17 hodin pronese přednášku „Někdy je snazší napsat smlouvu – od obchodních dokumentů k obětem sexuálního násilí“. Budete si ji moci vyslechnout v kapli Božího těla v Uměleckém centru UP (Konvikt) nebo online na YouTube.

Pozor na zvýšenou hrozbu kybernetických útoků
Internetoví záškodníci nikdy nespí, ale ve spojitosti s válečným konfliktem na Ukrajině jejich aktivita ještě stoupla. Na základě varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) proto doporučujeme ostražitost a obezřetnost vůči phishingu, podvodným e-mailům či falešným webům. Aktuálně se také šíří vlna podvodných telefonátů (vishing), kdy se volající vydávají za technickou podporu společnosti Microsoft. Nechcete-li se stát obětí, podívejte se na několik krátkých videí ze série Bezpečnost v kyberprostoru, kterou nedávno připravilo oddělení komunikace.

Popularizujte vědu a staňte se Vševědem
Osvoboďte výsledky své vědecké práce z (virtuálních) stránek časopisů a představte je široké veřejnosti! Noc vědců přichází v tomto roce s novou soutěží Český Vševěd. Stačí, když na mobilní telefon natočíte krátké video, kterým představíte publiku sebe i obor své činnosti – tím se rozumí vědecké téma podané popularizační formou. Máte jedinečnou šanci jednoduchým způsobem předat divákům nejen nadšení pro vědu a kus vědění samotného, ale hlavně ukázat, co se děje za dveřmi vědeckých ústavů a pracovišť. Všechny důležité informace najdete v tomto PDFku, přihlašovat se lze do konce března.

S masem či bez masa po celý týden – i v pátek
Do pátečního menu v menze se podle výsledků facebookové ankety vrací maso. Menza se ale bude snažit rozšiřovat nabídku vegetariánských jídel během celého týdne – nejdříve hlavně ve dnech, kdy je v nabídce sladký bezmasý pokrm. Více v této aktualitě.

Letní tábory v Pevnosti poznání výhodně
Zima se vždycky hrozně vleče, ale jaro, to uteče jako voda a najednou jsou tu prázdniny. Proměňte během těch letošních své děti v chemiky, botaniky, zoology, astronauty, badatele či cestovatele časem. Během letních táborů v Pevnosti poznání je čeká pět dní nabitých zábavou. Budou experimentovat, objevovat, soutěžit, lámat si hlavu nad kvízy, ale i relaxovat v planetáriu. Zaměstnanci UP mohou při přihlášce využít slevový kód UPOL10 a získat 10% slevu. Termíny jsou na webu Pevnosti Poznání, přihlášky budou spuštěny 14. března.

Odreagujte se v Akademik sport centru UP
Čištění hlavy za výhodné ceny nabízí Akademik sport centrum UP. Navzdory názvu nemusíte nutně sportovat, ale můžete také tančit, protahovat tělo nebo relaxovat v sauně. Všechny lekce si pohodlně zarezervujte na jednom místě v přehledném systému na sportuj.upol.cz. Další informace o registraci a placení lekcí najdete na webu ASC UP.

Přehled pomoci ukrajinským studentům a vědcům na webu DZS
České univerzity reagují na situaci na Ukrajině a nabízejí různé formy asistenčních aktivit ukrajinským studentům, akademikům a vědcům, kteří se nacházejí v obtížné situaci a potřebují podporu. Dům zahraniční spolupráce spustil webovou stránku, která shrnuje stipendijní nabídky jednotlivých vysokých škol určené studentům. Pro ukrajinské vědce bude sloužit stránka researchin.cz, na které najdou výzkumná stipendia. Obě stránky jsou dostupné také v ukrajinštině.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube