English version

Milé kolegyně, milí kolegové,

předjarní slunce vytáhlo v univerzitní botanické zahradě ze země první sněženky a taky způsobilo, že se ulice univerzitního města po dlouhé době zkouškového opět zaplnily a ožily. Není proto divu, že je rovněž náš newsletter nabitý pozvánkami, tipy a novinkami ze světa UP. Račte si vybrat!

Elektronické informační zdroje – seznamte se!
Dlouhá období lockdownů nás všechny – ať jsme o to stáli, nebo ne – konečně naučila více využívat nejrůznější online zdroje. Knihovna UP jich naštěstí nabízí nepřeberné množství a i v současné situaci by byla škoda neumět je dostatečně a efektivně využívat. Věděli jste, že kromě článků a knih se nabízí třeba rozsáhlé databáze hudebních skladeb a partitur? Nebo že díky předplatnému portálu PressReader můžete číst některé české i zahraniční noviny a časopisy? 

Od pondělí 28. 2. do pátku 4. 3. se proto chystá pátý ročník Týdne s elektronickými informačními zdroji. Na všech pobočkách Knihovny UP budou každý den od 10:00 do 15:00 k dispozici infostánky, na nichž vám knihovníci rádi zodpoví všechny otázky týkající se e-zdrojů. Chystají se také webináře, praktické workshopy, chybět nebudou zkušební přístupy a soutěž. Více na webu Knihovny UP nebo Facebooku.

Novinky z kolejí a menz
Na olomouckých univerzitních kolejích bude od března bezpečněji. Na Koleje Generála Svobody, Kolej J. L. Fischera, Kolej 17. listopadu a Kolej B. Václavka se totiž nově bude vstupovat pomocí karet ISIC, případně modrých univerzitních identifikačních karet. Tento systém se už druhým rokem osvědčuje v neředínském kampusu. Podrobnější informace jsou na webu SKM

Pozadu nezůstává ani oblast stravování – minulý pátek se kuchařský tým školil v přípravě pestrého bezmasého menu, vyzkoušet jste tak mohli indický dhál s černou čočkou a nemasovými kuličkami nebo jáhlovou kaši. V rektorátní menze se navíc tento týden představuje španělská kuchyně.

Zapojte se díky Udržitelné univerzitě do květnové výzvy Do práce na kole
Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem – tedy udržitelně a aktivně. Přihlaste se s kolegy a kolegyněmi, přáteli nebo i sami do výzvy Do práce na kole a podpořte vlastní kondici i rozvoj infrastruktury pro cyklisty i pěší. Díky Udržitelné univerzitě bude mít prvních sto zájemců z řad zaměstnanců Univerzity Palackého registraci zdarma. Proč byste se měli chtít takto organizovaně zapojit, jak získat kód pro bezplatnou registraci i všechny ostatní otázky vám snad zodpoví tento článek.

Přečtěte si nový Žurnál UP – kdekoliv
Ku příležitosti začátku letního semestru a Akademického týdne UP si připravila malý dárek i redakce Žurnálu UP. Je jím nové číslo našeho univerzitního magazínu, jehož spojujícím tématem je překonávání překážek: skutečných i těch pomyslných v našich hlavách. V tištěné podobě jej najdete na fakultách, v knihovně ve Zbrojnici, v UPointu a na dalších místech, zároveň si ho ale můžete stáhnout a přečíst v PDF – neodkládejte to a buďte v obraze.

Jak přistupovat ke studentům se specifickými potřebami?
Zajímá vás, jak přistupovat ke studentům se zdravotním postižením anebo jak vypadá inkluzivní univerzita? Centrum podpory studentů se specifickými potřebami připravilo krátké hodinové kurzy zaměřené na specifika jednotlivých druhů zdravotního postižení. Všechny kurzy, které jsou pro vás připraveny, jsou zcela zdarma. Více informací a možnosti pro přihlášení naleznete na webu centra.

Poznejte čínskou kulturu díky bezplatným kurzům
Konfuciův institut UP připravil na letní semestr pestrou nabídku kurzů. Protáhnout unavené tělo můžete při taj-či nebo stolním tenisu. Nově se navíc můžete zapsat na čínskou malbu a kaligrafii, případně navázat na předchozí kurzy. Pokud máte zájem naučit se základy čínštiny nebo byste se v ní rádi zlepšili, neváhejte se na institut obrátit také. Pro zájemce o čínskou medicínu nabízíme cyklus zajímavých přednášek, první proběhne 1. března v prostorách Konfuciova institutu na tř. Svobody 8. Všechny nabízené aktivity jsou pro zaměstnance a studenty UP zdarma. Pro více informací a registraci navštivte stránky institutu.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube